Hrana potrivită pentru pisicile de apartament

hrana-pisici-indoor

Pisicile de apartament au întotdeauna acces la hrană fără a fi nevoite să se deplaseze pentru ea.

Pisicile noastre domestice încă și-au păstrat un anumit instinct de prădător în interior. Cu toate acestea, există multe motive pentru a ține o pisică exclusiv în casă. Însă hrana pentru pisicile de apartament diferă de cea pentru pisicile de curte.

Pisică de apartament versus pisică de curte

Pisicile vor să facă mișcare. Acest lucru este la fel de posibil în interior ca și în exterior!

Este adevărat că felina nu poate vâna șoareci sau pândi păsări în casă. De asemenea, rareori se ceartă cu pisica vecinului. Dar jucăriile inteligente și joaca împreună cu oamenii, un ansamblu înalt pentru zgâriat și cățărat și multe ascunzători (de exemplu, casele pentru pisici) pot oferi pisicii provocări, joacă și distracție chiar și atunci când este ținută în casă.

În orice caz, o pisică strict de apartament se deplasează mult mai puțin decât o pisică de exterior sau chiar o pisică vagaboandă. Nu trebuie să își apere teritoriul și, atâta timp cât nu sare pe banda de alergare, nu poate parcurge kilometri întregi, așa cum fac zilnic pisicile ținute afară.

Ea petrece mai mult timp odihnindu-se și îngrijindu-se. Pisicile de interior au un necesar caloric mult mai mic decât cele de exterior. Ele vânează mai puțin, dar mănâncă mai mult. Prin urmare, este esențială o dietă adecvată speciei, cu hrană potrivită pentru pisicile de interior, adaptată la nevoile lor speciale.

Care este hrana potrivită pentru pisicile de apartament?

Dacă vrei ca pisica ta să consume mai puține calorii, s-ar putea să te gândești mai întâi la faimoasa metodă de înjumătățire a porției de mâncare. Din păcate, acest lucru nu este suficient. La urma urmei, o pisică de interior are nevoie de mai puține calorii, dar la fel de multe vitamine și nutrienți ca și pisicile de curte!

O dietă poate fi periculoasă chiar și dacă animalul tău de companie are câteva grame în plus pe coaste: pisicile sunt foarte sensibile atunci când vine vorba de o pierdere radicală în greutate. Pierderea prea rapidă a grăsimilor poate duce la „lipidoză hepatică” – un ficat gras.

Avantajele hranei speciale pentru pisici de apartament

O soluție mai bună este o hrană adaptată la nevoile pisicii de interior. Astfel de alimente cu conținut redus de calorii oferă suficiente substanțe nutritive pentru a menține blănoasa sănătoasă din toate punctele de vedere.

Majoritatea tipurilor de hrană pentru pisici de apartament oferă și un beneficiu suplimentar: aditivii, cum ar fi aminoacidul L-carnitină, pot influența în mod pozitiv menținerea greutății. Un raport echilibrat calciu/fosfor din hrana pentru pisici este important pentru echilibrul mineralelor din organismul pisicii și poate reduce, de asemenea, riscul de apariție a pietrelor la rinichi și la urină. Proteinele de înaltă calitate oferă sațietate și ajută la menținerea masei musculare, chiar și la animalele mai puțin active. De asemenea, hrana pentru pisici de interior are adesea un efect de curățare a dinților sau ajută la eliminarea naturală a părului de pisică înghițit.

british shorthair gri si un bol cu mâncare uscata pentru pisici din inox © Leonid / stock.adobe.com
Există hrană specială, cu conținut redus de calorii, pentru pisicile de interior.

Ingrediente importante ale hranei

Ce reprezintă, de fapt, hrana de înaltă calitate pentru animale de companie? Tot mai des auzi că un conținut ridicat de carne în hrana pentru pisici este un semn de calitate. De asemenea, se spune adesea că pisicile noastre nu pot digera carbohidrații din hrana vegetală. Dar oare chiar așa stau lucrurile?

Carbohidrați în hrana pentru pisici

Pisicile sunt strict carnivore. Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de câini, au absolută nevoie de componente animale în dieta lor. Dar asta înseamnă că nu pot metaboliza carbohidrații?

Dimpotrivă. De exemplu, pisicile pot folosi în mod eficient energia conținută în porumb și grâu. Așadar, cu moderație, carbohidrații din hrana uscată sunt o sursă foarte bună de energie pentru ele. Acest lucru este valabil atât pentru hrana „normală”, cât și pentru hrana specială pentru pisicile de apartament.

Asta se datorează probabil următoarelor circumstanțe: în sălbăticie, pisicile mănâncă nu doar mușchii sau fileurile de pește, ci întregul animal. Ceea ce înseamnă că oasele, sângele, organele și conținutul intestinal, cu fibrele și carbohidrații pe care îi conțin, sunt, de asemenea, ingerate și utilizate.

Trebuie să aibă o hrană bună neapărat un conținut ridicat de carne?

Ideea conform căreia câinii și pisicile au nevoie de carne mai presus de toate este probabil asociată cu faptul că acestea sunt adesea comparate cu variante mai mici de lupi și tigri. Cu toate acestea, pisicile noastre domestice nu sunt o copie mică a rudelor lor mai mari.

Dar de câtă carne are nevoie o pisică în hrana sa? În primul rând, pisicile nu au nevoie de carne, ci de proteinele pe care le conține.

Proteinele sunt elemente vitale pentru construirea organismului. Acestea sunt necesare pentru dezvoltarea mușchilor, pentru un sistem imunitar stabil și pentru o blană sănătoasă. Proteinele, la rândul lor, sunt formate din aminoacizi și pot fi de origine animală sau vegetală.

Totul depinde de combinația potrivită

Faptul că un regim este de calitate superioară și echilibrat nu este determinat doar de cantitatea de carne pe care o conține, ci mai ales de compoziția hranei și de calitatea ingredientelor acesteia.

Pentru o dietă echilibrată, este important ca aminoacizii esențiali necesari, elementele constitutive individuale ale proteinelor, să fie incluși în combinația corectă. Profilul corect de aminoacizi pentru hrana de pisici poate fi obținut, de asemenea, printr-un amestec de diferite surse de proteine animale și vegetale.

Prin urmare, conținutul de carne nu este singurul criteriu decisiv. Pentru o hrană bună pentru pisici este mult mai important ca aceasta să conțină suficiente proteine de înaltă calitate. Acest lucru înseamnă că alimentația care se bazează pe surse de proteine vegetale nu este mai rea în sine.

În magazinul online zooplus vei găsi hrană specială, 100% adaptată nevoilor pisicii tale. Poți afla de asemenea cum să recunoști hrana de pisici de calitate superioară din articolul nostru „Hrană de calitate superioară pentru pisici“.

Cele mai utile articole
3 min

Pot să dau lapte la pisică?

Laptele și pisicile sunt pur și simplu două lucruri pe care mulți oameni le pun împreună. Toți cunoaștem dorința greu de controlat a pisicilor să bea lapte din cărțile pentru copii și din filme. Această preferință există și în realitate, pentru că multe pisici iubesc laptele. Una din teoriile privind entuziasmul pentru lapte este că le amintește pisicilor de vremea când erau pui. Dar pot sau nu să dau lapte la pisică?

5 min

Plante toxice pentru pisici

Grădina a început să înflorească și pisica roade fericită plantele din ea. Pe cât de frumos ar părea acest scenariu, el poate pune viața felinei în pericol. Nu orice plantă este sănătoasă pentru pisică! Asigură-te că nu ai în grădină sau în locuință plante toxice pentru pisici. Citește acest articol pentru a afla ce este otrăvitor pentru pisici.