Oamenii și alergia la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Femei care stranută din cauza alergiei la câini, pe fundal este un husky care se uită spre ea

O alergie la câine se manifestă la unii oameni într-un mod similar cu febra fânului.

Ai mâncărimi sau probleme de respirație după ce ai intrat în contact cu câinii? Atunci este posibil să fi dezvoltat o alergie la câini. Acest articol explică modul în care poate fi depistată o alergie la câini la om, dacă este periculoasă și cum îți poți ameliora simptomele.

Există o alergie la părul de câine?

Dacă sistemul tău imunitar reacționează la anumite proteine derivate din câine, înseamnă că ai o alergie la câini. Mulți oameni suspectează că părul de câine este declanșatorul unei alergii la câine.

Cu toate acestea, organismul uman nu reacționează la părul de pe patrupezi, ci la alergeni specifici. Din acest motiv, termenul „alergie la părul de câine” este incorect din punct de vedere faptic. În orice caz, există totuși o alergie la câine.

Cât de periculoasă este o alergie la câine pentru oameni?

În multe cazuri, alergia la câini este mai ușoară decât alte alergii, cum ar fi alergia la veninul de insecte. Însă unii pacienți pot prezenta simptome severe.

Se poate ajunge chiar la șoc anafilactic. Dacă această formă severă de reacție alergică nu este tratată, poate pune în pericol viața omului.

Cât de frecventă este alergia la câini la oameni?

În 2013, un studiu realizat de Departamentul de Epidemiologie și Monitorizare a Sănătății din cadrul Institutului Robert Koch din Berlin a investigat cât de frecventă este alergia la câini în rândul populației germane.

Oamenii de știință au dovedit că aproximativ șapte la sută dintre adulți sunt sensibili la părul de câine. Cu toate acestea, doar puțin sub o treime dintre cei afectați prezintă reacții alergice.

Bine de știut: o alergie la câine apare mult mai rar decât o alergie la acarienii din casă.

JACK RUSSELL DOG zbârlit, care năpârlește vara. Pe canapea este păr alb lăsat de câine
Părul câinelui nu este factorul declanșator al alergiei la câini, dar contribuie la răspândirea alergenilor declanșatori.

Alergia la câini este adesea mai ușoară la oameni decât alte alergii. Simptomele alergiei la câini sunt similare cu cele ale febrei fânului. Astfel, pacienții cu o alergie ușoară la câine prezintă de obicei:

  • strănuturi frecvente
  • mâncărime și roșeață a ochilor
  • oboseală

Acționează imediat în caz de șoc anafilactic

În unele cazuri, apar simptome mai severe ca urmare a unei alergii la câini. Semnele șocului anafilactic includ apariția mâncărimilor și înroșirii pielii, precum și dificultăți de respirație.

În acest caz, este foarte important să iei imediat măsuri de contracarare prin administrarea de medicamente de urgență și să suni la 911 sau la ambulanță.

Când ar trebui să merg la medic?

Dacă suferi de reacții alergice care te limitează din ce în ce mai mult, nu uita să consulți un medic. Alergiile netratate se pot înrăutăți în timp.

Sfat: ține un jurnal al alergiilor

Pentru a facilita diagnosticarea de către medic, poți ține un jurnal al alergiilor timp de câteva zile sau săptămâni. Notează în fiecare zi dacă și când au apărut problemele. De asemenea, notează dacă și ce medicamente iei.

Dacă suspectezi că ai o alergie la câini, poți face un test de alergie la câini la medicul tău de familie sau la un alergolog specializat. După ce medicul te-a întrebat despre istoricul tău medical și te-a examinat fizic, îți poate face un test de depistare a alergiei la câine folosind diferite metode de detectare.

Observație: și un auto-test de diagnosticare a alergiei poate da rezultate concrete. Însă alergologii nu sfătuiesc să te bazezi exclusiv pe aceste teste.

Test cutanat

Există două moduri de a detecta o alergie la câini folosind testele cutanate:

  • Test de tip Prick: acest test este unul dintre cele mai frecvente teste pentru a confirma o alergie. Pentru a face acest lucru, medicul picură mai mulți alergeni pe antebrațul tău însemnat cu pătrățele și marchează cu atenție pielea. Dacă un pătrat se înroșește în aproximativ 20 de minute, înseamnă că ești alergic la acel alergen..
  • Test intradermic: acest test funcționează pe același principiu ca și testul Prick – cu diferența că medicul injectează alergenii direct sub piele.

Analize de sânge (test RAST)

O altă modalitate de a confirma suspiciunea unei alergii la câine este un test de sânge. În cadrul așa-numitului test RAST, medicul îți recoltează sânge, pe care apoi îl testează pentru a detecta prezența unor anticorpi specifici.

Testul de provocare

În cazul provocării, medicul aplică alergenii direct pe mucoasa nazală. Cu toate acestea, acest test este rar efectuat în zilele noastre, deoarece poate declanșa reacții alergice severe în cel mai rău caz.

Cel mai simplu mod de a ameliora simptomele unei alergii la câini este de a reduce la minimum contactul cu câinii. Cu toate acestea, dacă ai deja un câine acasă, acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut.

În acest caz, asigură-te că patrupedul nu te linge pe față și spală-te pe mâini în mod regulat. Pentru ameliorarea eventualelor simptome, poți recurge la următoarele opțiuni de tratament.

Medicamente împotriva alergiilor la câini

Poți cere medicului tău antihistaminice sau cortizon sub formă de picături pentru ochi, unguente sau tablete pentru alergii la câini. Dacă ai probleme respiratorii îți poți lua și o rețetă pentru un inhalator cu beta2 simpatomimetice.

Atenție: aceste remedii îți vor ameliora simptomele, dar nu vor vindeca alergia.

Hiposensibilizarea

În cazul în care simptomele sunt prea severe în ciuda medicației pentru alergii, se poate recurge la hiposensibilizare sau desensibilizare. Aceasta presupune ca medicul să îți administreze alergenul în doze din ce în ce mai mari pe o perioadă mai lungă de câteva luni sau chiar ani.

Alergenul este administrat fie sub formă de picături sub limbă, fie sub formă de injecție în piele. Acest lucru face ca, treptat, sistemul tău imunitar să nu mai clasifice alergenii ca fiind străini și să îi tolereze.

Dacă sistemul tău imunitar reacționează exagerat la alergenii câinilor, înseamnă că ai o alergie la câini. Acești alergeni nu se găsesc doar în piele și păr, ci și în saliva și fecalele câinilor.

Odată ce solzii de piele și saliva se răspândesc în casă, poți ajunge să ai simptome permanente – nu doar atunci când ai contact direct cu patrupedul.

Ce alergeni sunt de vină pentru alergia la câini?

Diferiți alergeni pot duce la alergia la câini. Cel mai frecvent dintre aceștia este așa-numitul Can f 1.

Ce tip de alergie este alergia la câini?

Alergia la câini este de obicei o alergie de tip 1, așa-numitul tip imediat. Atunci când intri pentru prima dată în contact cu câinii și cu alergenii cauzali, organismul tău clasifică acești alergeni ca fiind străini.

Dacă, ulterior, intri din nou în contact cu substanțele respective, sistemul tău imunitar reacționează exagerat prin formarea de anticorpi împotriva alergenilor și eliberarea de histamină. Acest proces face ca membranele mucoase să se umfle și vasele de sânge să se dilate.

Iubitorii de câini cu alergii trebuie să fie puternici: o alergie la câini nu va dispărea de la sine. Însă poți lua măsuri pentru a atenua simptomele prin diverse opțiuni de tratament.

După hiposensibilizare, prognosticul este, de obicei, bun. Cere sfatul medicului tău de familie în acest sens.

Prevenire: poate fi prevenită o alergie la câini?

Alergiile pot apărea în orice moment al vieții, motiv pentru care este practic imposibil să se prevină în mod eficient apariția lor. Aici este vorba mai degrabă de modul în care faci față unei alergii existente.

Poți avea un câine chiar dacă ești alergic?

Unele rase de câini sunt mai predispuse la dezvoltarea de alergeni decât altele. Din acest motiv, în multe cazuri, este posibil ca persoanele alergice să aibă câini – atâta timp cât alegi un câine potrivit pentru tine.

Dacă ai contact cu patrupezii, deși ești alergic la ei, îți recomandăm să îți aerisești casa în mod regulat și să te speli pe mâini. Pe lângă asta, încearcă să elimini alergenii cât mai des posibil prin aspirarea și curățarea podelelor, covoarelor, tapițeriilor și a altor suprafețe.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.