Nutriția unui Saint Bernard

Saint Bernard pe lac

Câinii Saint Bernard sunt printre cei mai îndrăgiți câini de familie, mai ales după numeroasele apariții în filme și la televiziune. Având o înălțime la greabăn între 65 și 90 cm și o greutate de la 55 la 80 de kilograme, ei sunt și printre cele mai mari și grele rase de câini din lume. În trecut erau folosiți drept câini utilitari sau salvamontiști.

La ce trebuie să fiu atent?

Masivul Saint Bernard și-a primit numele din faptul că era utilizat pentru protecția unui ospiciu înființat de călugării trecătoarei Saint Bernard din Elveția în secolul al 11-lea, ca un refugiu pentru călători și pelerini. De atunci St. Bernard a fost folosit drept câine de companie, salvamontist și de avalanșă pentru a salva călătorii pierduți în zăpadă sau ceață. Însă, astăzi câinii St. Bernard nu mai sunt la fel de potriviți pentru a fi câini salvamontiști din cauza corpului masiv, ei fiind mai populari drept câine de reabilitare sau de companie. Împreună cu Ciobănescul de Berna ei sunt printre cele mai cunoscute rase elvețiene de câini.

Există două varietăți în aspectul St. Bernardului. Una are blana scurtă, deasă, netedă și apropiată de corp, iar cealaltă are blană de lungime medie. În ambele cazuri blana este roșie și albă cu lăbuțele, pieptul și vârful cozii albe. Un corp compact și mușchiulos, un cap impunător și o expresie facială atentă completează acest aspect sublim.

Drept câine salvamontist St. Bernardul iese în evidență în primul rând datorită caracterului său docil, alert, echilibrat și încrezător. Nu prea există ceva ce îl poate supăra – el este deschis la minte chiar și față de străini și îi place să fie mângâiat de oameni necunoscuți sau copii. Nu prea există un alt câine mai tolerant, echilibrat și atașat de copii. De aceea St. Bernardul – în ciuda aspectului său impresionant – este un excelent câine de familie, mai ales pentru că își apără familia și teritoriul fără ezitare, și este foarte eficient, fără să-și piardă controlul (cu condiția să fie bine dresat). Este foarte iubitor, are nevoie de contact cu oamenii și cu alți câini.

Câine uriaș – dar totuși foarte mic

St. Bernardul este considerat a fi printre cei mai mari câini – molossoizii. În cazul raselor mari și grele e important să îi asiguri un conținut caloric potrivit nevoilor cățelului respectiv. Dacă energia din mâncare este prea mare, există pericolul ca patrupedul să crească prea repede. Prin urmare câinele ajunge la greutatea finală determinată genetic mult prea repede și scheletul său nu este încă pregătit pentru acest lucru. Poate suferi de deformări ale membrelor din cauza asta. Pentru a preveni problemele, cățeii de St. Bernard ar trebui să primească un regim care să le ofere minerale (mai ales calciu și fosfor), oligoelemente, vitamine și energie. Astfel nimic nu stă în calea unei creșteri sănătoase a gentilului uriaș.

Greutatea curentă a cățelului și greutatea estimată la maturitate trebuie luate în considerare atunci când alegi hrana. Greutatea estimată se determină în funcție de greutatea părintelui de același sex. Atunci când împarți cantitatea de hrană ține cont de vârsta și nivelul de activitate al cățelului. Royal Canin Giant Junior este unul dintre tipurile de hrană recomandate pentru căței de această rasă.

Royal Canin Giant Junior:

 • Condroitină și glucozamină, precum și acizi grași omega-3
 • Ajută la formarea optimă a masei musculare
 • Cu prebiotice
 • Forma, mărimea și consistența ideală a crochetelor încurajează mestecatul

Cantitate de hrană pentru un pui de St. Bernard cu nivel normal de activitate

Greutate curentă Greutate finală ca și câine adult Hrană Cantitate aproximativă de hrană în g/zi
10kg 65kg Royal Canin Giant Junior 425g
45kg 65kg Royal Canin Giant Junior 760g

Cantitatea de hrană ar trebui mereu împărțită în mai multe porții pe zi în cazul cățeilor. Pe lângă asta asigură-te că patrupedul are întotdeauna apă proaspătă la dispoziție.

Gentilul uriaș – nutriția unui St. Bernard adult

Datorită mărimii și greutății sale, Saint Bernardul nu este una dintre acele rase caracterizate printr-o nevoie puternică de a face mișcare. În ziua de azi Saint Bernardul nu prea își îndeplinește rolul originar de câine salvamontist din cauza structurii corpului său, care s-a schimbat considerabil față de trecut. Prin urmare și nevoile nutriționale ale Saint Bernardului s-au schimbat mult. Astăzi St. Bernard este considerat un tovarăș echilibrat, care nu este ușor de supărat. Regimul său trebuie adaptat greutății și activității. Din cauza mărimii și a greutății sale, el este tot mai afectat de problemele la articulații. Din păcate câinii din această rasă sunt predispuși la displazie de șold. Un regim cu un conținut moderat de energie și ingrediente de calitate înaltă poate preveni obezitatea și problemele de articulații. Nevoia de energie, precum și cantitatea de hrană pot fi determinate în funcție de mărime, greutate și activitate.

În cazul unei rase atât de mari precum Saint Bernardul este necesar un regim optim cu ingrediente echilibrate și bazate pe nevoile sale. Hrana trebuie schimbată pe una potrivită pentru câini adulți odată ce acesta a ajuns la maturitate. Nu uita să ții cont de gustările și recompensele, pe care i le dai zilnic. Cantitatea de gustări trebuie scăzută din porția zilnică de mâncare.

Rocco Sensitive

 • O singură sursă de proteine și de carbohidrați
 • Potrivită și pentru câini cu un stomac sensibil
 • Conținut ridicat de carne și fără cereale ce conțin gluten
rocco sensitive conserva 800g hrana pentru golden retriever

Cantitate de hrană pentru un Saint Bernard adult cu nivel normal de activitate

Tip de hrană Cantitate aproximativă de hrană în g pentru o greutate de 65 kg
Rocco Sensitive circa 1830g

Asigură-te că patrupedul are mereu apă proaspătă la dispoziție.

Hrană uscată recomandată pentru Saint Bernard

Royal Canin Giant Adult

 • Crochete speciale, care încurajează mestecatul și previn înghițirea întreagă a mâncării.
 • Combinație ideală de nutrienți pentru rase de talie uriașă
 • Condroitină, glucozamină și acizi grași omega-3.

 

 

 

 

Hills Canine Adult Large Breed Miel & Orez

 • Cu L-carnitină
 • Prebiotice și fibre
 • Acizii grași omega-3 și omega-6
 • Cu glucozamină și condrotină
Hill's Science Plan Adult 1-5 Large Lamb & Rice

Cantitate de hrană pentru un Saint Bernard adult cu nivel normal de activitate

Tip de hrană Cantitate aproximativă de hrană în g pentru o greutate de 65 kg
Royal Canin Giant Adult circa 540g
Hills Canine Adult Large Breed Miel & Orez circa 575g

Asigură-te că patrupedul are mereu apă proaspătă la dispoziție.

Îmbătrânire sănătoasă cu nutriția corectă

La fel ca noi oamenii, și câinii sunt afectați de trecerea timpului. Având în vedere că patrupezii din rasa Saint Bernard sunt o rasă gigantă cu o așteptare de viață mai scurtă decât rasele de talie mică, ei încep să îmbătrânească mai repede. Metabolismul câinilor se schimbă și odată cu el se modifică și cerințele lor nutriționale. Nevoia de energie este mai mică pe măsură ce ei au mai puțină activitate. Alege un tip de hrană cu conținut caloric redus, precum și cu puține grăsimi pentru a controla greutatea și un conținut ridicat de fibre pentru digestie. Simțul de miros și de gust pot fi de asemenea afectate de îmbătrânire, motiv pentru care îți recomandăm un tip de hrană mai gustoasă. Hrana pentru seniori conține de obicei un aport mai mare de antioxidanți pentru a susține sistemul imunitar al unui Saint Bernard senior.

Hrană recomandată pentru un Saint Bernard senior

Concept for Life Veterinary Diet Mobility

 • Uleiurile de in și pește bogate în acizi grași Omega-3 și EPA
 • Conține glucozamină și sulfat de condroitin
 • Rețetă fără cereale

Hill’s Science Plan Mature Adult 6+ Large Chicken

 • Ingrediente de calitate înaltă, ușor de digerat
 • Complex special de antioxidanți
 • Glucozamină și condroitină
 • Acizi grași omega-3 

Cantitate de hrană pentru un Saint Bernard senior

Tip de hrană Cantitate aproximativă de hrană în g pentru o greutate de 65 kg
Concept for Life Veterinary Diet Mobility între 1845 – 2525g
Hills Canine Mature Adult Senior Large Breed circa 545g

Gustări pentru un Saint Bernard

Fie că vrei să îl dresezi sau pur și simplu să îl răsfeți: Rocco Rolls cu filet de pui este alegerea perfectă pentru Saint Bernard. Rocco Rolls cu filet de pui este o gustare moale și crocantă. Ea este făcută din piele crudă de vită uscată, înfășurată în bucăți delicioase de pui. I le poți da întregi ca o gustare sau tăiate în bucățele mici pentru dresaj. Rocco Rolls cu filet de pui este un tip de gustare făcută la cuptor fără aditivi artificiali.

Rocco Rolls Rulouri de ros
Cele mai utile articole
7 min

Cum să calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini: e atât de simplu!

În ziua de astăzi nu este greu să fii la curent cu diferitele metode de hrănire. Când alegi un tip de hrană completă, găsești pe ambalaj informații legate de cantitatea recomandată. Dar cum poți calcula cantitatea de hrană necesară pentru câini dacă aplici regimul BARF sau dacă vrei să combini mai multe tipuri diferite de hrană? Din fericire, poți determina cu ușurință nevoia de energie a câinelui cu ajutorul unor simple formule.
8 min

Am un câine gras: cum pot să îl ajut să slăbească sănătos?

Numărul de câini supraponderali din casele oamenilor este tot mai mare pe zi ce trece. Dar pentru a te asigura că ei rămân sănătoși și duc o viață lungă, e important să scapi de kilogramele în exces. Și tu ai un câine gras? Atunci scapă-l de kilogramele în plus cu câteva măsuri și reguli stricte de hrănire.
6 min

Hrănirea câinilor în funcție de vârstă

Fiecare iubitor de câini e fericit atunci când patrupedul lui își linge bolul până când e gol. Bineînțeles, hrana pentru câini ar trebui să le ofere acestora toți nutrienții. Dar lucrurile se pot schimba de-a lungul vieții câinelui: un câine tânăr are nevoie de nutrienți diferiți față de unul adult. Câinii bătrâni au nevoie de mai puține calorii și tind să aibă probleme asociate cu vârsta, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete specifice. Îți vom oferi câteva sfaturi despre hrănirea câinilor în funcție de vârstă.