Stăpân de pisică vs stăpân de câine

Câine și pisica se joacă împreună în aer liber. Întinși pe spate împreună.

Vechiul clișeu al oamenilor „de” pisici sau câini nu se mai potrivește. Ceea ce este adevărat este că pisicile și câinii sunt foarte diferiți în ceea ce privește caracteristicile și cerințele lor. Este aproape imposibil să decizi care dintre cele două tipuri de animale este cel mai bun animal de companie. Dar care dintre ele este mai potrivit pentru familia ta: câinele sau pisica? Cum este viața de zi cu zi a unui stăpân de câine și cum este cea a unui stăpân de pisică?

Originea creșterii câinilor și a pisicilor

Câinii sunt adesea numiți „cei mai buni prieteni ai omului”. Și asta de foarte mult timp! Chiar dacă cercetătorii se contrazic cu privire la data exactă a domesticirii câinelui, un lucru este cert: când strămoșii noștri și-au stabilit așezările, evoluția de la lupul sălbatic la câinele domesticit și-a urmat cursul. În urmă cu aproximativ 35.000-10.000 de ani, lupii sălbatici se apropiau de așezările umane. Gunoiul și resturile de mâncare erau un mare stimulent pentru a căuta apropierea oamenilor. Mai târziu, lupii îmblânziți au fost ținuți și crescuți în mod intenționat. Au fost folosiți pentru vânătoare, ca animale de tracțiune și paznici, iar în cele din urmă au evoluat în tovarăși și prieteni ai oamenilor.

Și pisicile s-au alăturat voluntar oamenilor. Depozitele și magaziile pline de paraziți și rozătoare mici erau un paradis pentru blănoase. Deși nu au fost binevenite la început, acestea au devenit rapid exterminatoare utile de șoareci și alți dăunători. Cea mai veche mumie de pisică are 9.500 de ani și provine din Cipru, iar pisicile erau animale de companie populare și în Egiptul antic. Însă, spre deosebire de perioadele comune ale oamenilor și câinilor, acesta a fost literalmente un „salt al pisicilor”.

Pisica in bratele unei femei © Laszlo / stock.adobe.com

Dresarea câinilor și a pisicilor

Dresarea pisicilor

„Câinii au stăpâni, pisicile au servitori”. Există un sâmbure de adevăr în acest citat al scriitorului Kurt Tucholsky. Pisicile sunt independente prin natura lor. Ele merg la vânătoare singure și sunt obișnuite să „aterizeze în picioare”. Spre deosebire de câini, pisicile sunt „vânători solitari”. Chiar dacă se adună în comunități în anumite situații, ele vânează și trăiesc în principal singure. La urma urmei, prada pisicii este atât de mică încât cu greu ar putea fi împărțită între mai multe feline la o vânătoare comună. Atunci când pisicile formează comunități, nu există o ierarhie fixă. Cine are sau nu prioritate depinde de moment și de locul în comunitatea pisicilor. Acest model influențează și pisicile care trăiesc alături de o familie umană.

Ele își apreciază familia de oameni și se bucură de mângâieri regulate. Cu toate acestea, nu sunt la fel de dependente de ei ca un câine. Pentru că pisicile știu că se pot descurca singure! Stăpânii de pisici trebuie să fie pregătiți să le acorde felinelor puțin spațiu. De exemplu, pisicile au momente exacte când vor să fie mângâiate – și când nu. Indiferent dacă este vorba de câine sau pisică – ambele specii de animale trebuie să învețe anumite reguli de bază. Pisicile sunt și ele capabile de acest lucru! În cazul lor se aplică următoarele: nu cerșesc la masă și își fac nevoile în litieră.

Dresajul câinilor

Câinii, pe de altă parte, sunt animale de haită. Un câine singur rareori supraviețuiește în sălbăticie. Ierarhia într-o haită de lupi este absolută: aceștia trăiesc și vânează într-o unitate familială, fiecare membru al grupului are sarcini fixe și se supune unei ierarhii definite. Prin urmare, un câine caută un „animal alfa” în familia sa umană. Acest lucru se reflectă și în ierarhia câinelui în familia sa. De aceea orice persoană care își ia un câine trebuie să fie pregătită să îi ofere acestuia un sentiment de siguranță. Dresajul face parte din acest lucru, iar o școală de câini este o opțiune bună pentru începători. În funcție de caracterul și rasa câinelui, acest lucru poate necesita timp și energie!

Câine corgi blonda se uită în sus și are laba in palma stăpânei. Mana femeii este in cadru, are oja albastra © foxhound photo / stock.adobe.com

Cerințe privind îngrijirea

Timp de mult timp a existat clișeul că pisicile sunt animale care necesită puțină îngrijire și cărora le place să fie lăsate în pace în timp ce oamenii își văd de viața lor de zi cu zi. Acest lucru este doar parțial adevărat. Chiar dacă pisicile nu au nevoie să fie ținute ocupate non-stop, ele sunt totuși vânători și, ca atare, depind de un mediu atractiv și de varietate: ansamblurile de cățărat, stâlpii de zgâriat și ascunzătorile oferă pisicii posibilitatea de a își descărca energia într-un mod adecvat speciei. Și contactul cu oamenii face parte dintr-o viață fericită de pisică! Nu este corect să lași o pisică singură non-stop – nici măcar dacă are compania altei feline. În orice caz, pisicile sunt relativ ușor de îngrijit în comparație cu animale de companie precum un câine sau chiar un cal:

Câinii sunt și mai fixați pe familia lor umană. Foarte puțini câini stau singuri ore întregi și, în timp ce pisicile își fac nevoile în litieră fără probleme, câinii trebuie plimbați în mod regulat. În funcție de rasa de câine, patrupezii au și o anumită nevoie de mișcare, adoră plimbările lungi sau sesiunile de joacă. Oricine dorește să își ia un câine în familia sa ar trebui să aibă suficient timp pentru a satisface aceste nevoi!

Decizia: câine sau pisică?

Decizia în favoarea sau în defavoarea unui anumit animal de companie, cum ar fi un câine sau o pisică, nu este niciodată ușoară. Deseori ajută dacă arunci o privire mai atentă la propria ta viață de zi cu zi: cât de mare este locuința ta? Cât timp ai la dispoziție pentru a petrece cu animalul tău de companie? Care animal te atrage mai mult? Pisica independentă sau câinele ca animal de haită? Poate că portretele rasei și articolele noastre despre îngrijirea câinilor și a pisicilor îți vor fi de ajutor. În orice caz, îți dorim succes în decizia ta și cât mai multe bucurii alături de animalul tău de companie!

Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.

5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.

5 min

Pisicile negre: respinse și persecutate

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”.