Echipamentul de bază pentru pisici: ce merită cu adevărat?

Pisică gri urcată pe un stâlp de zgâriat din sisal

Mereu prezent în echipamentul de bază pentru pisici: ansamblul de cățărat este folosit pentru ascuțirea ghearelor, dar și pentru ca blănoasele să se joace, să doarmă și să observe mediul înconjurător.

Decizia a fost luată: urmează să se mute o blănoasă cu tine în casă! Oricine adoptă o pisică pentru prima dată sau decide să aibă din nou un coleg de apartament mieunător după o pauză lungă va trebui, probabil, să meargă mai întâi la cumpărături. Cum arată un kit de bază rezonabil pentru pisică?

Listă de verificare: de ce ai nevoie pentru o pisică?

Am alcătuit o listă de cumpărături pentru noii părinți de pisici. Iată ce ar trebui să facă parte din echipamentul de bază pentru blănoasa ta:

 • Mai multe boluri, hrană, gustări
 • Litieră, așternut igienic pentru pisici
 • Perne, vizuini și/sau pat pentru pisici
 • Ansamblu de cățărat, plăci de ascuțit ghearele și/sau alt mobilier pentru zgâriat
 • Jucării pentru pisici
 • Perie sau piaptăn
 • Iarba-mâței
 • Cușcă de transport
 • Eventual o plasă de balcon și/sau o ușiță pentru pisici

  Echipament de bază pentru pisică: boluri, fântână de băut și hrană

  Felinele sunt gurmande. Dacă vrei ca acestea să se simtă bine acasă, e important ca hrana lor să aibă gust foarte bun. Ele au nevoie de hrana potrivită – și de apă pentru ca papilele lor gustative să fie pe deplin fericite.

  Atunci când amenajezi locul unde va mânca pisica, asigură-te că bolurile pentru hrană și apă se află în locuri separate. Acest lucru corespunde condițiilor pe care pisica le găsește în natură. În sălbăticie, există riscul ca apa să fie contaminată cu sânge sau părți de pradă. Instinctiv, pisica bea apă într-un loc diferit de cel în care se hrănește.

  Găsirea bolului de hrană perfect

  Un bol de bază bun pentru pisici este fabricat din sticlă, ceramică sau oțel inoxidabil de înaltă calitate. Unele boluri de mâncare au un inel de cauciuc antiderapant pentru a împiedica pisica să îl împingă în timp ce mănâncă. Alternativ, poți pune un covoraș antiderapant sub el.

  Fântânile sunt un punct de atracție pentru pisici. Acestea imită apa în mișcare a unui pârâu, de exemplu, unde pisica și-ar potoli setea afară, în natură. Pisicile cărora le este lene să bea apă pot fi încurajate să consume lichide cu o astfel de fântână de băut.

  Litiera – indispensabilă în echipamentul de bază pentru pisică

  Pisicile sunt, în mod natural, foarte preocupate de curățenie și pot fi chiar puțin pretențioase dacă litiera nu corespunde cerințelor lor de igienă. Prin urmare, este important să cureți regulat litiera. Pisicile care au fost crescute anterior într-un mod adecvat speciei sunt în general deja obișnuite să meargă la litieră.

  Dacă vrei ca blănoasa ta să se simtă confortabil, litiera trebuie să îi ofere mult spațiu. Mai ales că ea își îngroapă meticulos excrementele după aceea, așa cum ar face în sălbăticie.

  Următoarea regulă de bază se aplică în ceea ce privește echipamentul de bază pentru pisici și numărul de litiere necesare: acesta este numărul de pisici care trăiesc în casă + 1.

  În căutarea așternutului igienic ideal pentru pisici

  Există o selecție foarte mare de așternuturi igienice pentru pisici. Încearcă diferite tipuri și află care se potrivește pisicii tale. Sau află de la fostul părinte al felinei cu ce fel de așternut este deja obișnuit noul tău coleg de cameră.

  Paturi pentru pisici și vizuini de pluș – oaze de liniște pentru somn și relaxare

  Pisicile dorm până la 16 ore pe zi. Micilor tigri le place să doarmă, mai ales în zilele ploioase sau reci. În somn, ele prelucrează ceea ce au experimentat în timp ce au vânat, s-au jucat și s-au zbenguit – și chiar visează cu aceste lucruri.

  Un loc de dormit confortabil face parte din echipamentul de bază pentru pisică

  Animalele au nevoie de somn pentru că vânătoarea poate fi obositoare și necesită multă energie. Așa că un loc de dormit confortabil face parte din echipamentul de bază al pisicii. Există o gamă largă de paturi pentru pisici, vizuini de pluș, perne și paturi suspendate în acest scop.

  Un pat comod sau o vizuină asigură că felina este mereu confortabilă și că poate sta la căldură. Pisicilor le place, de asemenea, să tragă un pui de somn pe suprafețele de dormit moi ale ansamblurilor de cățărat special construite.

  Mobilier de zgâriat: de ce are nevoie o pisică pentru a se simți confortabil?

  Mobilierul de zgâriat este esențial atât pentru pisica ta, precum și pentru mobilierul din casă. Dacă felina încearcă să-și ascută ghearele pe canapeaua ta preferată și smulge câteva fire, încearcă să reacționezi cu afecțiune și arată-i ansamblul sau placa de zgâriat prevăzută în acest scop. Dacă pisica își ascute apoi ghearele pe ea, laud-o cu entuziasm și oferă-i o recompensă.

  Un ansamblu de cățărat pentru pisici de înaltă calitate este stabil și nu se răstoarnă chiar și sub cel mai mare stres. Multe modele sunt prevăzute și cu o vizuină de dormit, un hamac, un șoricel de joacă sau alte accesorii practice.

  Jucării pentru pisici: timp pentru joacă, distracție și amuzament

  Multe pisici rămân jucăușe până la o vârstă înaintată. Pentru a satisface nevoia pronunțată a pisicii de a se juca și de a explora, vei avea nevoie de jucării pentru pisici adecvate, cum ar fi o undiță pentru pisici, un șoarece de pluș, o minge și/sau un tunel.

  Echipament de bază: de ce ai nevoie pentru o pisică de apartament?

  Pisicile care trăiesc în apartament apreciază în mod deosebit să fie „distrate” de colegii lor de casă. Însă ele sunt, de asemenea, creaturi foarte independente, autonome și sunt mulțumite atunci când își pot găsi ocupație, de exemplu, cu o pernă umplută cu valeriană.

  Cușca de transport: siguranță pe drum

  Cușca de transport este o parte importantă a echipamentului de bază pentru pisică. Vei avea nevoie de ea încă din prima zi împreună, când vei lua pisica de la adăpost, de la crescător sau de la părintele anterior. Ulterior, cușca de transport va fi folosită pentru a duce blănoasa în siguranță la veterinar sau la pensiunea pentru pisici.

  Se recomandă cuști de transport din materiale rezistente, cum ar fi plasticul. Acestea pot fi ușor de curățat în cazul în care ceva nu merge bine în timpul călătoriei. Pentru ca vizita la veterinar să fie cât mai plăcută pentru felina ta, cușca trebuie să poată fi deschisă de sus. Acest lucru o scutește de a fi nevoită să fie trasă afară din ascunzătoarea sa sigură.

  Îngrijire și igienă: echipamentul de bază pentru pisica ta

  Vei avea nevoie de o perie sau de un pieptene pentru îngrijirea pisicii. Periatul regulat îndepărtează firele de păr libere de pe blana animalului și previne încâlcirea acesteia.

  Trusa de prim ajutor pentru părinții de animăluțe

  În cazul în care descoperi o căpușă pe pielea pisicii tale în timpul sesiunii de îngrijire, ar trebui să ai la îndemână o pensetă pentru căpușe.

  O trusă de prim ajutor cu bandaje, spray dezinfectant și comprese este, de asemenea, o achiziție bună pentru toți noii părinți de pisici.

  Accesorii pentru o locuință sigură pentru pisici

  Înainte de a aduce un animal de companie în casă, ar trebui să asiguri spațiul de locuit. Accesoriile necesare pentru acest lucru depind de condițiile din locuința ta.

  Ferestrele și balcoanele pot fi echipate cu plase speciale pentru a proteja pisica de o cădere potențial fatală. Dacă felina va avea acces în curte și va avea voie să treacă independent din casă afară odată ce s-a obișnuit, poți instala o ușiță pentru pisici.

  Sfat: În magazinul online zooplus vei găsi multe dintre aceste produse, chiar și echipamentul inițial necesar pentru un pisoi.

  Îți dorim cât mai multă distracție la asamblarea echipamentului de bază pentru pisica ta și, bineînțeles, multe clipe fericite alături de noua ta „colegă de cameră mieunătoare“.

  Pisoi gri care se joacă cu o undiță cu pene, stă pe un turn pentru pisici © lalalululala / stock.adobe.com
  Jocul și acțiunea nu trebuie neglijate, mai ales pentru pisicile de apartament. Așa că jucăriile variate sunt o necesitate!

Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.

5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.

5 min

Pisicile negre: respinse și persecutate

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”.