Pot pisicile să iubească?

Prietenia dintre om și pisică. Labuțele sunt pe mâna stapanului

Este evident că cei doi se plac foarte mult. Dar oare asta înseamnă dragoste?

Pisicile torc atunci când le mângâiem. Se ghemuiesc pe lângă noi sau se freacă de picioarele noastre. Noi interpretăm acest lucru ca pe un semn de afecțiune. Dar pot pisicile să iubească? Un studiu privind comportamentul de atașament dintre pisici și oameni oferă informații interesante.

Animalele și sentimentele: pot iubi pisicile?

Timp de multe secole, în lumea occidentală, animalele au fost considerate ca fiind lucruri cărora li se refuza orice viață emoțională. Chiar și capacitatea lor de a simți durerea a fost pusă la îndoială. Filozoful René Descartes (1595-1650) a declarat că animalele sunt mașini care pot fi folosite pentru orice fel de experimente fără anestezie.

Din fericire, am evoluat între timp. Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, a început să se înțeleagă că acestea sunt creaturi capabile de suferință și nu ar trebui să fie torturate.

În prezent, există un consens larg în domeniul științei conform căruia animalele sunt capabile să simtă nu numai durere, ci și emoții precum frica sau bucuria. Pe de altă parte, situația este încă neclară în ceea ce privește sentimente precum tristețea sau dragostea.

Ce este iubirea?

Mulți oameni deștepți și-au frământat mințile pentru a afla ce este de fapt dragostea. Pur și simplu, este un sentiment de profundă afecțiune și apreciere. Apropo, acest lucru nu trebuie să fie reciproc. Oricine a avut vreodată ghinion în dragoste știe despre ce vorbim.

Pe site-ul revistei de știință „Quarks" găsim următoarea definiție a iubirii:

„În termeni științifici și complet lipsiți de romantism, iubirea este o stare emoțională de afecțiune. Există diferite tipuri de iubire în funcție de relația dintre persoane - de exemplu, între îndrăgostiți sau între părinți și copiii lor."

Articol sugerat: Află mai multe despre manifestarea de afecțiune a felinelor în revista zooplus.

Dacă o pisică doarme ghemuită lângă tine, acesta este un semn de afecțiune.

Femeia tricotează în fața șemineului cu pisoiul ei epuizat doarme în poală, cu labele întinse în față

Studiu: pisicile simt iubire față de stăpânii lor

Pisicile sunt considerate animale independente. Se spune că sunt mai atașate de casă decât de oameni. Dar este acest lucru adevărat?

Un studiu realizat de Oregon State University Corvallis din Statele Unite a arătat că felinele sunt mai strâns legate de stăpânii lor decât se presupune în general.

Experimentul a fost organizat într-un mod similar cu experimentele care analizează legătura dintre părinți și copiii lor. De data aceasta, însă, a fost vorba de pui de pisică cu vârste cuprinse între trei și opt luni și stăpânii lor.

Pentru experiment, pisoiul și stăpânul au fost aduși împreună într-o cameră străină care era monitorizată cu camere de luat vederi. Cei doi se puteau juca împreună, iar pisoiul putea explora noul mediu. După două minute, stăpânul a ieșit din cameră și a lăsat pisica singură. După alte două minute s-a întors.

Comportament de atașament similar unui copil

Majoritatea pisoilor au fost vizibil stresați în timpul cât au stat singuri și au mieunat foarte mult. Dar imediat ce s-a întors omul „lor", s-au liniștit din nou. Au încetat să miaune și au continuat să exploreze camera.

Capacitatea de a se calma din nou este un indiciu al unui atașament sigur. 64,3% dintre pisicuțele observate au manifestat un atașament sigur față de stăpânul lor.

Pisicile cu atașament nesigur (37,5%) au rămas stresate chiar și după ce s-a întors stăpânul lor. Fie se agățau de el, fie se arătau dezinteresate, fie ezitau între a se apropia de stăpân și a se îndepărta.

Aceste cifre sunt izbitor de asemănătoare cu cele găsite în diverse experimente de atașament cu copii: în medie, 65 la sută dintre micuți erau atașați în mod sigur, 35 la sută nesigur.

Concluzie: pot pisicile să iubească?

Studiul din SUA arată în mod impresionant că pisicile simt ceva pentru stăpânii lor. Atunci când sunt aproape de ei, se simt în siguranță chiar și într-un mediu străin.

Asta înseamnă că pisicile pot iubi? Rămâne de văzut dacă acest tip de legătură se numește chiar dragoste. Poate că afecțiunea este un cuvânt mai potrivit pentru a descrie o relație de succes între o pisică și „omul ei". Dar întotdeauna depinde de definiție.

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
5 min

Pisicile negre: respinse și persecutate

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”. Pisicile negre se luptă cu tot felul de prejudicii: ele au fost vânate în Europa timp de secole întregi, ca fiind complice ale diavolului. Oamenii superstițioși încă cred că aduc ghinion. De obicei acestea au de așteptat mai mult decât alte animale pentru a își găsi un stăpân în adăposturi. Pe de altă parte, felinele negre sunt considerate mistice și misterioase. Care este adevărul și de unde provin aceste idei?