Pisica mănâncă hrană pentru câini – ce se poate întâmpla?

Pisica mănâncă hrană pentru câini.

Pe cât de diferiți sunt câinii și pisicile în general, pe atât de diferite sunt și nevoile lor nutriționale. Nu e o problemă dacă pisica mănâncă din întâmplare din hrana câinelui. Dar dacă pisica mănâncă hrană pentru câini regulat, acest obicei îi poate cauza probleme grave de sănătate. Evită asta sub orice formă.

Au voie pisicile să mănânce hrană pentru câini?

În principiu pisicile trebuie să primească hrană specifică lor – și bineînțeles de calitate înaltă. Și pe bună dreptate: pisicile au nevoie de o hrană bogată în proteine, cu o cantitate suficientă de taurină, pentru că nu o pot produce singure. Câinii, pe de altă parte, pot produce taurină singuri, dar aceștia nu tolerează proteinele la fel de bine și au nevoie de hrană bogată în carbohidrați. În același timp, mâncarea de câini conține prea puțină taurină pentru nevoile pisicii, lucru care ar putea să cauzeze acestora deficiențe nutriționale. Taurina este deosebit de importantă pentru sănătatea pisicilor, pentru că ficatul acestora nu o poate sintetiza singur. Motivul: enzimele responsabile pentru conversia în taurină nu prea sunt active la pisici. Așa că acest aminoacid trebuie suplimentat prin intermediul hranei.

Dacă pisica mănâncă hrană pentru câini frecvent, aceasta ajunge să aibă deficiențe nutriționale considerabile. Deficiențele se pot manifesta prin probleme cu părul (blana pisicilor devine zbârlită) sau cu vederea. În cel mai rău caz, se poate ajunge la degenerarea retinei – o boală ireversibilă și care poate orbi pisica pe termen lung.

Proteinele de origine animală se găsesc în cantități mari în carne și produse din pește. Legumele, pe de altă parte, sunt bogate în carbohidrați. Hrana pentru câini conține o proporție mai mare de legume, în timp ce hrana de pisici conține de obicei pește. Din acest motiv, hrana pentru câini nu acoperă toate nevoile pisicii, conține prea mulți carbohidrați din cauza concentrației relativ mare de legume. În același timp, concentrația de proteine din mâncarea pentru câini este prea mică pentru carnivorele feline.

Pisica mănâncă hrană pentru câini.

Cum pot evita ca pisica să mănânce hrană pentru câini?

  • Ajută dacă hrănești pisicile și câinii separat, adică în camere diferite sau măcar în colțuri diferite ale camerei.
  • Poți încerca să distragi atenția pisicii de la hrana pentru câini jucându-te cu ea în timp ce câinele mănâncă. De obicei, pisicilor nu li se pare apetisantă mâncarea câinilor. Așa că în majoritatea cazurilor acest lucru nici măcar nu e o problemă.
  • Poți preveni ca pisica și câinele să mănânce din bolul celuilalt, hrănind animalele la ore diferite. Astfel poți observa mai ușor ce se întâmplă și să intervii dacă e cazul. În final aceasta este singura metodă de a interveni când pisica mănâncă hrană pentru câini. Bineînțeles, un aspect important este ca pisica și câinele să înțeleagă de la început că trebuie să mănânce doar din bolurile proprii.
  • O altă variantă dovedită este să le oferi mâncare pentru o perioadă limitată de doar 15 minute. Pune bolul în fața câinelui și ia-l după această perioadă. Astfel câinele învață că trebuie să își mănânce în timpul dat, iar pisicii nu îi va rămâne nimic în bolul câinelui.

Știind cât de pofticioși sunt câinii, acest lucru nu prea este necesar, pentru că patrupedul oricum mănâncă de obicei rapid tot ce are în bol. Așa că pisica nu prea are șanse să guste din resturile de hrană ale câinelui.

Pisica mănâncă hrană pentru câini.

Ce ar trebui să iau în considerare atunci când cumpăr hrană pentru pisici?

Pentru sănătatea și bunăstarea pisicii, precum și pentru ca aceasta să aibă o viață lungă alături de tine, este necesar să îi oferi hrană de înaltă calitate. Alege doar hrană ce conține ingrediente necesare sănătății felinei și fără substanțe ce îi pot dăuna.

Apropo, poți recunoaște hrana de calitate ridicată în funcție de cât de exacte sunt informațiile de pe etichetă. Ai mare grijă la informații ambigue, cum ar fi „produse animale”. Termenii precum „produse de origine animală”, „produse din pește”, „produse lactate” și „produse gătite” sunt eufemisme pentru resturi rezultate în timpul producției de hrană pentru oameni. În cel mai rău caz, hrana pentru pisici cu o astfel de etichetă poate conține resturi de la măcelărie, inclusiv sângele, urina și ghearele animalelor. Așa cum îți pasă de originea mâncării din farfuria ta, la fel se recomandă să verifici ce componente neapetisante se pot ascunde în spatele anumitor denumiri din hrana pentru pisici sau câini – mai ales pentru că acestea ar putea face rău animalului. Printre altele, verifică și dacă hrana conține zahăr ascuns. Așa că, dacă îți iubești felina, fii atent la informațiile de pe etichetă.

Poate tu interpretezi drept semn de prietenie între cei doi faptul că pisica mănâncă hrană pentru câini. Se înțeleg ca frații și vor să-și împartă mâncarea. Totuși, este responsabilitatea ta să ai grijă de sănătatea celor doi. Nu e nimic mai frumos decât un câine și o pisică ce trăiesc împreună în armonie, care își completează diferențele într-un mod minunat – și când pisica și câinele stau unul lângă altul cuminți pe covor sau pe canapea, după ce au mâncat din boluri separate. Pentru că pe cât de diferiți sunt când mănâncă, câinii și pisicile sunt de acord că somnul este al doilea cel mai frumos lucru din lume. După hrană, bineînțeles.

Cele mai utile articole
7 min

Cât trebuie să mănânce o pisică pe zi?

Unele pisici par mereu înfometate. Dar cât trebuie să mănânce o pisică pe zi, de fapt? Acest articol te va ajuta să îți dai seama care este cantitatea corectă de hrană pentru pisica ta. Pisica merge întruna la bol și apoi vine la tine? Se uită cu reproș cu acei ochi mari și rotunzi la tine și miaună sugestiv? Asta poate să însemne un singur lucru: „Mi-e foame”. Multe pisici mănâncă mai mult decât ar trebui. Obezitatea și bolile asociate, cum ar fi diabetul, nu mai sunt ceva neobișnuit la pisici. Dar câte grame de hrană trebuie să mănânce o pisică, ca să nu sufere de foame, dar nici să nu se îngrașe?
3 min

Pot să dau lapte la pisică?

Laptele și pisicile sunt pur și simplu două lucruri pe care mulți oameni le pun împreună. Toți cunoaștem dorința greu de controlat a pisicilor să bea lapte din cărțile pentru copii și din filme. Această preferință există și în realitate, pentru că multe pisici iubesc laptele. Una din teoriile privind entuziasmul pentru lapte este că le amintește pisicilor de vremea când erau pui. Dar pot sau nu să dau lapte la pisică?
5 min

Hrănirea puilor de pisică

Puii de pisică, precum și cei de câine, au cerințe nutriționale speciale pentru o creștere sănătoasă. Nevoile lor nutriționale depind rasă, vârstă și temperament. Pisoii activi au nevoie de mai multă energie decât cei care dorm tot timpul. Chiar dacă arată drăguț, pisoii nu ar trebui să se îngrașe, ar trebui să poți simți mereu coastele prin blană iar talia ar trebui să fie vizibilă. Prima regulă în hrănirea puilor de pisică este să alegi mâncarea potrivită. Asigură-te că pisoiul tău primește suficiente calorii și substanțe nutritive care să ajute la procesul de creștere.