Pot pisicile să mănânce pepene roșu? 

Pisoi pufos mănâncă pepene si se linge pe bot

Pentru noi, pepenele roșu este o gustare răcoritoare în timpul verii. Dar oare pot și pisicile să o savureze?

Un pepene roșu zemos poate fi o gustare ideală și cu puține calorii între mese, mai ales în zilele călduroase de vară. Acesta este un răsfăț binevenit și pentru unele dintre felinele noastre. Dar au voie pisicile să mănânce pepene roșu? Ce ar trebui să iei în considerare în această situație? Află toate răspunsurile aici.

Este pepenele roșu sănătos pentru pisici?

Având între 24 și 40 de kilocalorii la 100 de grame, pepenii roșii sunt foarte săraci în calorii în comparație cu alte fructe. Conținutul redus de zahăr, de șase grame la 100 de grame, îi face să fie o gustare sănătoasă între mese.

Pepenii roșii sunt bogați în vitamina A, acid pantotenic, niacină, vitamina C și conțin, de asemenea, aminoacizi și antioxidanți importanți. Acest fruct oferă, de asemenea, minerale importante, cum ar fi magneziu, fosfat și calciu.

Pepenele conține multă apă

Conținutul ridicat de apă al pepenelui, de 90 până la 95 %, îl face o posibilă sursă de lichid pentru pisicile cărora le este lene să bea apă. În special vara, o felie de pepene roșu poate acoperi o parte din necesarul lor de apă.

Particularități ale pisicilor: nu au un simț pentru gustul dulce

Ceea ce pentru mult timp a fost doar o presupunere a fost în sfârșit dovedit de cercetători în studiile genetice: s-a demonstrat că pisicile noastre domestice și unele dintre rudele lor sălbatice nu au receptori ai gustului dulce pe limbă. Prin urmare, majoritatea pisicilor nu manifestă prea mult interes pentru a mânca pepene roșu sau alte fructe dulci.

Poate pepenele roșu să fie dăunător pentru pisici?

Din fericire, pepenii roșii nu conțin substanțe dăunătoare pentru pisică și sunt, în general, bine tolerați. Dacă blănoasa ta are afecțiuni preexistente, cum ar fi un tract gastrointestinal sensibil sau diabet, nu îți recomandăm să îi dai acest fruct. Pe același principiu, nici pisicilor cu alergie la pepenele roșu nu ar trebui să li se permită să îl mănânce.

Observație: discută mereu cu medicul veterinar, înainte de a schimba alimentația unei pisici cu boli preexistente.

Doar fructe coapte

Pepenii roșii necopți sau prea copți nu ar trebui să fie mâncați de pisici. Pepenii copți au o pulpă roșie și suculentă și se poate auzi un sunet gol atunci când bați în coaja unui pepene întreg.

Au voie pisicile să mănânce coaja și semințele de pepene roșu?

Semințele mari și coaja dură trebuie îndepărtate înainte de a oferi fructul pisicii. Acestea pot duce la un blocaj intestinal care poate pune în pericol viața felinei. Coaja pepenilor roșii crescuți în mod convențional este tratată după recoltare pentru a le prelungi durata de depozitare. Aceste substanțe chimice sau reziduuri de pesticide pot duce la otrăvire dacă sunt consumate.

Cât de mult pepene roșu pot mânca pisicile?

Pisicile nu sunt adaptate în mod natural la digerarea unor cantități mari de fructe. Prin urmare, fiecare tip de fruct ar trebui să fie administrat doar în porții mici, împreună cu hrana. Cantitățile mai mari pot duce la dureri abdominale, flatulență și diaree.

Testează în cantități mici

Nu se știe cât de mult pepene verde poate mânca o pisică pe zi pe kilogram de greutate corporală. De aceea, noi îți recomandăm să începi întotdeauna cu bucăți mici și să vezi cum tolerează pisica fructul. Dacă este bine acceptat și tolerat, poți crește încet cantitatea oferită în următoarele dăți.

Pui de pisică negru stă lângă o felie de pepene mai mare decât el © Наталия Бражник / stock.adobe.com
Îndepărtează coaja și semințele înainte de a-i da pisicii tale o bucată de pepene roșu.

Concluzie: pot pisicile să mănânce pepene roșu?

Da, pisicile au voie să mănânce pepene roșu. Cu toate acestea, este important să te asiguri că pepenele este complet copt și nu este stricat. Îndepărtează coaja și semințele înainte de a îl oferi felinei sau folosește pepeni fără semințe.

Având în vedere că pisicile sunt carnivore, pepenele roșu nu ar trebui să fie o parte principală a alimentației acestora, ci mai degrabă o gustare ocazională.

Întrerupe hrănirea cu pepene dacă pisica reacționează rău la acesta și cere sfatul veterinarului în caz de dubii.

Cele mai utile articole
5 min

Plante toxice pentru pisici

Grădina a început să înflorească și pisica roade fericită plantele din ea. Pe cât de frumos ar părea acest scenariu, el poate pune viața felinei în pericol. Nu orice plantă este sănătoasă pentru pisică! Asigură-te că nu ai în grădină sau în locuință plante toxice pentru pisici. Citește acest articol pentru a afla ce este otrăvitor pentru pisici.

4 min

Hrănirea puilor de pisică

Puii de pisică, precum și cei de câine, au cerințe nutriționale speciale pentru o creștere sănătoasă. Nevoile nutriționale depind rasă, vârstă și temperament. Pisoii activi au nevoie de mai multă energie decât cei care dorm tot timpul. Chiar dacă arată drăguț, nu ar trebui să se îngrașe, ar trebui să poți simți mereu coastele prin blană iar talia ar trebui să fie vizibilă. Prima regulă în hrănirea puilor de pisică este să alegi mâncarea potrivită. Asigură-te că pisoiul tău primește suficiente calorii și substanțe nutritive care să ajute la procesul de creștere.