Feromoni pentru pisici: buni pentru felinele stresate?

spray cu feromoni pentru pisici

Pisicile stresate pot avea schimbări de comportament. Folosirea feromonilor le ameliorează simptomele.

Uneori viața unei pisici poate fi destul de stresantă. O mutare, un nou animal de companie sau sunetele zgomotoase de Revelion sunt stresante pentru blănoase. Feromonii pentru pisici ameliorează aceste stări. Se spune că mirosurile le relaxează.

Cum îmi dau seama că pisica este stresată?

Stresul poate declanșa diverse schimbări de comportament la pisici. Însă astfel de schimbări au loc mereu în cazuri individuale, nu există o imagine clinică uniformă.

Printre semnele tipice se numără faptul că pisica reacționează mai agresiv sau este foarte timidă dintr-o dată. Stăpânii de pisici observă deseori urină nedorită în anumite locuri din casă. Multe pisici stresate zgârie mobila sau miaună mai mult ca de obicei.

Pe lângă aceste schimbări nedorite de comportament, stresul este și o cauză comună pentru tot felul de boli: atunci când pisica este stresată, glandele suprarenale eliberează o cantitate mai mare din hormonul stresului – cortizol. Acest lucru la rândul lui slăbește sistemul imunitar, astfel încât corpul nu mai poate lupta adecvat cu bolile sau infecțiile nedetectate anterior.

Prin urmare, este foarte important să te asiguri că mediul înconjurător este cât mai relaxant posibil.

Când pot folosi feromoni pentru pisici pentru a ameliora simptomele de stres?

Nu tot timpul vei putea crea un mediu relaxant și bun pentru pisici. Însă, în astfel de cazuri poți recurge la feromonii pentru pisici. Aceste preparate au scopul de a relaxa felina. Ele ajută mai ales în situațiile stresante de scurtă durată. Printre acestea se numără, de exemplu:

  • O vizită la veterinar
  • Călătoriile lungi cu mașina, trenul sau avionul
  • Ocazii speciale, de exemplu Revelionul
  • O mutare într-un mediu nou
  • Un animal de companie nou
  • Petrecerile cu mulți oaspeți

Apropo, în magazinul nostru online zooplus vei găsi preparate cu feromoni pentru pisici.

Ce sunt feromonii și cum acționează aceștia?

Cuvântul feromon provine din limba greacă: în timp ce partea din cuvânt phérein înseamnă a transmite, cealaltă parte, hormān, înseamnă a excita sau a stimula.

Aceștia sunt propriile mirosuri ale corpului, care sunt secretate de pisici și de alte creaturi ca niște semnale pentru alte animale. Prin urmare, felinele pot comunica una cu cealaltă fără expresii faciale sau gesturi. Aceasta se numește comunicare non-verbală.

Pisicile emit o cantitate foarte mare de feromoni prin urinare, de exemplu. Așa își marchează teritoriul. Însă, mirosurile pot ajuta pisicile și la căutarea unui partener, pentru că ele creează un sentiment de relaxare și bună stare.
În momentul în care pisica inspiră feromoni prin nas, este generat un semnal de relaxare în creier. Poți folosi acest fenomen în avantajul pisicii prin utilizarea țintită a preparatelor cu feromoni.

Cum se administrează feromonii pentru pisici?

De obicei preparatele cu feromoni sunt sprayuri sau așa numite parfumuri, care pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor de stres. Ele nu se folosesc pe pisică, ci prin eliberarea acestora în aerul din cameră:

Dacă vrei să tratezi mai multe camere din casă cu feromoni pentru pisici, pulverizează-i timp de mai multe săptămâni. Cea mai simplă soluție este difuzorul cu flacon, pe care trebuie doar să îl introduci într-o priză normală. Apoi el va elibera automat feromonii în aer.

Pe de altă parte, distribuirea manuală a sprayului este ideală pentru cușca de transport a pisicii. Pur și simplu pulverizează-l în interior înainte de o excursie sau o vizită la veterinar. Poți trata și zonele marcate cu urină și cu urme de zgârieturi cu feromoni.

O indicație importantă: nu îți fă griji pentru mirosurile neplăcute în timpul aplicării. Oamenii nu pot percepe feromonii.

Este sigură utilizarea feromonilor pentru pisici?

Conform indicațiilor producătorului nu au fost observate efecte secundare la pisicile și pisoii tratați cu feromoni. Prin urmare poți folosi sprayurile cu feromoni fără să fii atent la vârsta minimă a felinei.

Producătorii exclud și o intoleranță a câinilor, oamenilor și copiilor. În schimb, papagalii și perușii nu ar trebui să intre în contact cu preparatele cu feromoni din cauza căilor respiratoare sensibile ale acestora.

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
5 min

Pisicile negre: respinse și persecutate

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”. Pisicile negre se luptă cu tot felul de prejudicii: ele au fost vânate în Europa timp de secole întregi, ca fiind complice ale diavolului. Oamenii superstițioși încă cred că aduc ghinion. De obicei acestea au de așteptat mai mult decât alte animale pentru a își găsi un stăpân în adăposturi. Pe de altă parte, felinele negre sunt considerate mistice și misterioase. Care este adevărul și de unde provin aceste idei?