10 sfaturi pentru poze cu câini perfecte

Caine fotografiat cu telefonu pe o plaja insorita

Cu puțin efort, și câinele tău poate avea poze perfecte

Zâmbește! Nu e așa de ușor să găsești lumina potrivită și să fotografiezi câinii din unghiul potrivit. Află din acest articol cum poți motiva animalele în timpul sedințelor foto și de ce sfaturi profesioniste să ții cont pentru poze cu câini perfecte.

De ce sunt atât de îndrăgite fotografiile cu câini?

Câinii au un loc permanent în viața stăpânilor acestora, prin urmare vor fi prezenți și în albumele foto. Ne place să captăm momente și persoane dragi prin fotografie și nu e de mirare că pisicile și câinii sunt printre cele mai îndrăgite teme ale fotografiilor, după proprii copii. Dar câinii – la fel ca și copiii mici – au de obicei alte lucruri mai bune de făcut decât să stea locului și să aștepte să le faci o fotografie bună. Și înainte ca fotograful din spatele lentilei să apuce să apese pe buton, câinele a fugit din nou și obiectul fotografiei a dispărut.

De ce am nevoie pentru a face o fotografie frumoasă cu câinele?

Ca să faci o fotografie cu blănosul tău ai nevoie în primul rând de răbdare. Dar chiar și cea mai răbdătoare persoană poate ceda dacă animalul se mișcă constant, imaginile ies în ceață, nu este suficientă lumină și tot ce poți vedea în poză este coada câinelui – sau dacă aparatul foto te lasă la nevoie și cardul de memorie este plin. Dar înainte să pui camera nervos înapoi în dulap, citește următoarele 10 sfaturi profesioniste. Nu îți face griji: nu trebuie să fii fotograf de meserie sau să deții echipament foto scump ca să faci poza perfectă cu animalul tău.

Dacă urmezi sfaturile noastre privind pregătirea adecvată, setările potrivite ale camerei, condițiile bune de lumină și cele mai bune formate și perspective, vei reuși să faci poze cu câini ce par profesioniste – chiar și cu telefonul mobil sau cu o cameră mică și compactă.

Sfatul 1: o pregătire adecvată pentru poze cu câini perfecte

Atunci când vezi un câine alergând puternic peste câmpie cu blana într-o lumină majestuoasă sau aruncându-ți privirea irezistibilă de cerșetor, ai vrea să captezi imediat aceste momente. Pentru a te asigura că reușești să faci acest lucru în viitor, e important să te pregătești un pic pentru noul tău „hobby”.

Pentru că dacă trebuie să cauți întâi să vezi cum se aprinde camera, cum să setezi opțiunile potrivite sau cum să optimizezi expunerea, vei rata cele mai frumoase momente. Indiferent că vrei să fotografiezi câinele cu o cameră DSLR, o cameră mică și compactă sau chiar cu telefonul mobil: e important să te familiarizezi cu funcțiile de bază ale dispozitivului. Nici cea mai scumpă și bună cameră foto nu e de folos dacă fotograful nu știe să o folosească.

Dacă nu vrei să faci poze cu camera telefonului mobil, ci preferi să folosești o cameră foto digitală compactă sau DSLR, ar trebui să știi măcar cum să faci setările automate, cum ar fi mod portret, mod sport sau funcția de fotografiere continuă. Dacă vrei să mergi și mai departe, aruncă o privire asupra termenilor tehnici, cum ar fi timpul de expunere, sensibilitatea ISO și apertura.

Deși sună complicat la început, nu e așa de greu odată ce exersezi și editezi un pic fotografiile. Dar chiar dacă ai doar un telefon mobil la îndemână, ar merita să te uiți mai atent la funcțiile camerei foto integrate. Dacă crezi că sunt prea limitate, există multe aplicații bune care îți oferă mai multe posibilități pentru poze frumoase.

Sfatul 2: căutarea locației și alegerea temei

La fel de important este să te gândești din timp cum și unde ai vrea să îți fotografiezi câinele. Dacă vrei să îți îmbunătățești talentele de fotograf ar trebui – pe lângă să faci multe poze în viața de zi cu zi – să faci „ședințe foto” planificate cu câinele, în care să încerci diferite setări ale camerei, diferite perspective și formate la alegerea ta. Pentru început e bine să alegi un loc izolat, unde să nu fiți deranjați de mașini, motociclete sau alți câini și oameni. O câmpie mare, izolată, un câmp deschis sau malul unui râu vor arăta bine în fotografii.

Chiar dacă patrupedul este în centrul atenției, „fundalul” este de asemenea vital. Un fundal agitat cu mașini, oameni, o clădire mult prea înaltă sau stâlpi de electricitate pot strica chiar și cea mai reușită fotografie.

Cei care preferă să își fotografieze câinele acasă ar trebui, dacă e posibil, să meargă în propria grădină și să fotografieze câinele în fața gardului viu. În general e mai greu să faci poze cu câini în casă, din cauza condițiilor de lumină și prin urmare e nevoie să exersezi mai mult.

Pui de câine Husky face o poză

Sfatul 3: motivația și momentul potrivit pentru câine

Ai ales locația perfectă pentru prima ta ședință foto cu câinele, poate ai condus câțiva kilometri în afara orașului și acum câinele tău „face grevă”? O astfel de situație nu este rar întâlnită, pentru că ce câine vrea să facă poze frumoase cu el însuși?  E mult mai interesant să miroase împrejurimile, să alerge pe câmpie sau să fugărească un iepure.

Dacă ai un câine care cunoaște comenzile de bază, cum ar fi „șezi”, „la picior” sau „culcat”, îți va fi mult mai ușor. În orice caz, privirea de pe fața câinelui în imaginile ulterioare va dezvălui că el vrea să facă ceva complet diferit și nu avea chef să „șadă”. Pentru a evita astfel de expresii faciale enervate, încearcă următoarele lucruri:

  • Lasă câinele să își facă treburile și să își descarce energia înainte de ședința foto – nu chiar atât de mult încât să se întindă pe jos gâfâind în fotografiile ulterioare, ci suficient încât să fie satisfăcută nevoia sa de mișcare pentru moment și să participe la proiectul tău cu concentrarea și curiozitatea necesare.
  • După ce a mâncat, dă-i câinelui o pauză de odihnă ca să poată digera în pace și să doarmă un pic – amână ședința foto planificată pentru mai târziu.
    • În principiu, dacă patrupedul este solicitat fizic și mental și știe că îi iei nevoile în serios și îi oferi suficientă varietate, el va fi mai dispus să lucreze cu tine și să îți facă pe plac.
    • Dacă vrei să te asiguri că patrupedul se bucură de ședința foto chiar și după a zecea fotografie, ține în buzunar câteva gustări sau jucăria sa preferată. Odată ce observă că este recompensat pentru participare cu gustări, mângâieri sau jucăria preferată, cu siguranță va fi mai entuziasmat să stea în fața camerei foto.
    • Oprește ședința foto imediat ce observi că patrupedul nu se mai distrează sau pare suprasolicitat. Laudă-l din nou și dă-i o gustare pentru că a cooperat atât de bine până acum. Apoi el va aștepta cu nerăbdare o nouă sesiune foto în altă zi.

Sfatul 4: multă lumină pentru poze cu câini cu adevărat reușite

Expunerea corectă este totul în fotografie. Multe fotografii nu ies bine pentru că nu este suficientă lumină. Cel mai bine pentru începători ar fi să facă poze cu câini afară în aer liber – de obicei arată mult mai bine și mai natural decât cele făcute în interior. Lumina soarelui de afară nu doar că face culorile naturii să strălucească, ci și modelul de pe blana câinelui. În general imaginile sunt mai accentuate, chiar dacă patrupedul se mișcă, pentru că lumina naturală a soarelui permite un timp mai scurt de expunere.

Însă fii atent: evită lumina prea puternică, de exemplu soarele arzător din mijlocul zilei de vară. Nu doar că e prea cald pentru blănosul tău, ci și prea aspru pentru majoritatea camerelor. Culorile din fotografii arată deseori fără viață și lumina extremă creează umbre neatractive.

Cel mai bun moment pentru a fotografia sub cerul liber este dimineața devreme sau mai spre seară, când lumina este mai ușoară și apusul roșu oferă culori calde și tonalități frumoase.

Bineînțeles că fotografiile făcute sub cerul înnorat, pe ceață sau cu nori de furtună sunt și ele interesante. Cu cât mai întunecat este cerul sau mediul înconjurător (acest lucru este aplicabil și fotografiilor dintr-o pădure umbrită), cu atât mai multă lumină trebuie să poată captura camera atunci când face pozele. Dacă folosești o cameră foto bună compactă sau o cameră DSLR, ar trebui să încerci să crești timpul de expunere (de ex. 1/320), apertura (de ex. 2.8) sau să mărești setarea ISO. Încearcă diferite setări dacă nu ești hotărât. Cu un pic de exercițiu îți vei da seama în curând cum să obții cele mai bune rezultate.

Sfatul 5: privire ageră, fundal în ceață  

Câinii au o privire irezistibilă – și vrem să vedem asta și în poze. Prin urmare e important – mai ales la portrete – ca privirea să fie ageră. Ar trebui să fie vizibil un ușor reflex la ochi – așa că privirea câinelui ar trebui să fie îndreptată direct către sursa de lumină. În cazul portretelor apropie-te cât mai mult și focusează ochii câinelui cu lentila camerei.

Apropo, fața și privirea frumoasă a câinelui vor arăta și mai bine dacă fundalul este în ceață. Profesioniștii setează apertura pe cel mai mic număr posibil (modul A sau AV). La o valoare între f2.8 sau f.3.2 apertura este complet deschisă și adâncimea câmpului este prin urmare mai mică. Fundalul pare în ceață, în timp ce câinele iese în evidență.

Recomandăm modul portret persoanelor care nu s-au aventurat încă în fotografia manuală, dar care totuși vor să facă portrete frumoase ale câinelui. Acesta este ușor de setat pe majoritatea camerelor digitale (în general modul portret este marcat cu simbolul unui cap). Unele telefoane mobile pot face poze tip portret cu un fundal în ceață. Dacă acest mod nu este disponibil pe modelul tău de telefon, poți descărca aplicațiile corespunzătoare pentru reducerea adâncimii câmpului. Sau poți face manual fundalul în ceață ulterior cu ajutorul unor programe sau aplicații de editare a imaginilor.

femeie care face un instantaneu al câinelui ciobanesc Shetland cu o cameră compactă

Sfatul 6: la nivelul ochiului modelului patruped

Dacă nu ai un Dog German, probabil ești mult mai înalt decât câinele. Așa că dacă stai în picioare atunci când faci pozele, vei ajunge inevitabil să fotografiezi câinele de sus, adică din perspectiva panoramică. Însă acest cadru nu se recomandă în cazul unor poze cu câini, pentru că imaginile cu adevărat frumoase cu animale ne conving doar atunci când reflectă perspectiva acestora. La urma urmei, imaginile sunt despre câine, așa că ar trebui să te cobori la nivelul ochiului acestuia. Poți sta pe jos, te poți pune în genunchi sau poți pune câinele într-o poziție ridicată, de exemplu pe un trunchi de copac, pe o piatră sau pe o bancă mică.

Dimensiunile câinelui nu ajung să fie disproporționate atunci când fotografia este făcută pe orizontală. În cazul câinilor mici, cum ar fi Chihuahua, poți încerca și cadrul „broască”, adică să te întinzi pe jos cu camera și să fotografiezi micuțul de jos. Blănosul tău va arăta minunat în poze!

Vei obține o fotografie perfectă la nivelul ochilor câinelui.

Sfatul 7: cum să faci portretul perfect

Apropie-te, pune-te la nivelul ochilor săi și focusează privirea câinelui în timp ce fundalul este în ceață – aceste sfaturi descrise în punctele 5 și 6 sunt foarte importante în fotografierea portretelor. O adâncime mică a câmpului printr-o apertură deschisă (= număr f mic) este un efect extrem de îndrăgit în fotografiile tip portret, pentru că pun și mai mult accent pe model – fie că e om sau câine. Setările manuale potrivite (de ex. apertura F1.8) sau modul portret te vor ajuta. În principiu ochii, urechile și botul ar trebui să fie accentuate în portretele câinilor – toate celelalte pot fi în ceață.

Fotografiile tip portret, în care câinele se uită direct la cameră și privirea sa încrezătoare este capturată direct din față sunt adevărate capodopere. Bineînțeles că e mai ușor de zis decât de făcut, pentru că patrupezii curioși se uită oriunde, dar nu la cameră. Există câteva trucuri, pe care le poți folosi pentru a atrage atenția câinelui. Dacă patrupedul cunoaște comenzile de bază, te poți folosi de acest lucru, dar nici atunci nu e garantat că acesta se va uita direct la tine după ce îi spui „șezi” sau „culcat”. Gustările ținute chiar deasupra lentilei te pot ajuta în acest caz – însă unora câini le plac atât de mult încât fug direct spre cameră salivând – bineînțeles că vrei să eviți asta. Sunetele necunoscute pentru câine funcționează mai bine. Acestea pot fi, de exemplu, sunete de animale necunoscute, pe care să le poți imita chiar tu sau pe care să le pui cu ajutorul unei aplicații de pe telefon. Odată ce câinele aude sunetul necunoscut, probabil se va uita atent în direcția din care a venit – și atunci poți apăsa pe buton la momentul potrivit.

Dar chiar și dacă nu se uită direct la cameră poți obține poze cu câini frumoase, tip portret. Mai ales din cadrul lateral, cu animalul uitându-se mirat în distanță – acestea arată foarte interesante și nobile. Asigură-te că este o anumită distanță între ochii câinelui și marginea fotografiei. Ar trebui să fie mereu un pic mai mult spațiu în direcția în care se uită câinele decât în cealaltă parte a imaginii. Încearcă să nu poziționezi câinele în mijloc. Fotografiile arată mai interesant dacă subiectul principal este un pic într-o parte. Pentru a face asta poți împărți în mintea ta imaginea în două linii orizontale și două linii verticale în 9 dreptunghiuri egale (unele camere oferă astfel de linii orientative pe ecran). Fața câinelui ar trebui să fie în locul unde se întâlnesc două linii pentru fotografiile portret.

Sfat 8: fotografiază câinele în acțiune

Fotografiile în care câinele sare sau aleargă au un efect foarte dinamic. Dacă fotograful reușește să imortalizeze fața unui câine în timp ce aleargă înspre el, putem descoperi expresii faciale ale patrupedului pe care le-am rata în caz contrar. Dar este extrem de dificil să „focusezi” și să fotografiezi câinii în mișcare. Contururile devin încețoșate, imaginea este neclară sau momentul decisiv, de exemplu când fotografiezi momentul când câinele este în aer cu toate cele patru picioare, a trecut deja.

Pentru a captura momentele rapide cu acuratețe, e important ca timpul de expunere să fie cât mai rapid. În timp ce în modul normal camera are nevoie de un moment să captureze lumina din mediul înconjurător, să focuseze și să imortalizeze imaginea, aceasta reacționează imediat la un număr f ridicat (între f3.2 și f 4.5). Problema este că acest lucru nu prea lasă mult timp ca lumina să ajungă în cameră. Pentru a contracara asta probabil va trebui să ajustezi valoarea ISO a camerei. Câteodată e nevoie de un pic de timp și de practică pentru a găsi echilibrul corect între apertură și ISO și a obține cele mai bune imagini în mișcare.

Din fericire, majoritatea camerelor digitale și a telefoanelor mobile din ziua de azi au moduri de fotografiere în mișcare, care fac să ne fie mult mai ușor să facem poze cu câini în mișcare. De exemplu, poți seta modul sport cu fotografiere simultană continuă. Pur și simplu direcționează camera spre câinele care sare și se joacă mulțumit pe un câmp sau pe un teren de sport. Chiar dacă sortarea numeroaselor fotografii rezultate durează mult, merită efortul: cu siguranță vei găsi o fotografie perfectă cu patrupedul tău în acțiune printre atâtea imagini.

Sfatul 9: stilul potrivit pentru „modelul” tău

Vrem să arătăm mereu bine în poze – acest lucru este valabil și pentru animalele noastre. Un câine cu blana neîngrijită și fără luciu, care încă are ochii murdari de la cum a dormit sau care are urme de mâncare în barbă nu este neapărat o imagine frumoasă. Înainte de a pune mâna pe cameră, ia o cârpă și o perie. Curăță fața câinelui, șterge saliva și murdăria și periază-i blana – acest lucru oferă mai ales câinilor cu păr lung un luciu special, care se va observa și în fotografii.

În același timp îi poți da jos zgarda și o poți înlocui cu o eșarfă drăguță pentru câini, de exemplu. Fii atent la detalii și gândește-te dinainte cum vrei să îți prezinți câinele – în splendoarea sa naturală sau poate cu niște accesorii frumoase? Testează pentru a vedea ce tematică îți place mai mult și care este cea mai potrivită pentru caracterul câinelui.

Sfatul 10: exercițiul este mama învățăturii

Acum că ai atât de multe idei despre cum să îți prezinți câinele – s-ar putea ca teoria să nu funcționeze la fel de bine cum credeai în practică. Nu renunța imediat – experții nu apar peste noapte! S-ar putea să dureze un pic până să obții calitatea dorită a imaginilor, în funcție de cunoștințele tale anterioare, talentul tău, echipamentele disponibile și modelul canin. Nu pune prea multă presiune asupra ta sau a câinelui. Cel mai important lucru despre ședințele foto este să vă placă la amândoi – dacă se vede asta în fotografiile rezultate, acestea vor fi mult mai frumoase.

Îți dorim cât mai multă distracție fotografiind blănosul tău!

Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.