Ai găsit un câine? Iată cum poți ajuta câinii pierduți

câine fără stăpân pe stradă

În România există mulți câini abandonați pe stradă.

Un câine de pe stradă, un câine abandonat de familie, un câine de vânătoare ce a fugit de acasă sau pur și simplu un cățeluș curios se apropie de tine. Dar nu vezi nici un semn de stăpân. Ce trebuie făcut atunci când găsești câini abandonați sau câini pierduți? Mai jos vei găsi răspunsuri la aceste întrebări și chiar mai mult.

Câinii fac parte din atmosfera străzilor în multe orașe. Ei stau întinși la soare sau cerșesc mâncare de la turiști. Dar nu vei da de ei doar dacă ești în vacanță – se poate întâmpla să întâlnești un patruped fără familie în orice zi normală.

Cum îmi dau seama că un câine nu are familie?

Câine de pe stradă sau doar noul vecin? Dacă descoperi un câine liber pe stradă, în parc sau în pădure, un câine care nu poartă zgardă, este vizibil malnutrit și neîngrijit, s-ar putea să fi dat peste un câine fără stăpân.

Însă absența unei zgărzi sau o stare aparent neîngrijită nu înseamnă neapărat că patrupedul nu are familie. Deseori poți vedea o persoană alergând de după colț căutându-și patrupedul. Mai jos ai niște semne care te pot ajuta să faci diferența între aceste situații:

Semne ale unor câini cu familie Semne ale unor câini pierduți
Câinele arată bine îngrijit și bine hrănit. Are ochii clari și blana lucioasă. Câinele este extrem de slab și malnutrit.
Câinele poartă zgardă. Blana este murdară și arată foarte neîngrijită.
Câinele are un microchip. Acesta poate fi identificat de veterinar. Câinele pare timid, fricos, agresiv sau dezorientat.

În multe țări, câinii sunt lăsați des să se descurce singuri – chiar dacă au familie. De aceea, probabilitatea de a întâlni un câini abandonați pe stradă este mai mică în astfel de locuri. Acționează doar dacă nu vine nimeni să-l caute după ceva timp.

Primul pas, atunci când găsești câini pierduți:

1. Ai grijă:

Un câine necunoscut de pe stradă poate fi mereu un pericol. La urma urmei, nu știi prin ce a trecut, cum reacționează la străini și dacă este bolnav sau rănit. Înainte de a te apropia de câine, uite-te bine la el. Nu te apropia niciodată brusc de un animal. Fii calm și relaxat.

Dacă ești o persoană fricoasă sau anxioasă, stai departe de el. Siguranța ta ar trebui să fie mereu pe primul loc, în ciuda iubirii tale pentru animale. Plus că s-ar putea să îți transferi teama la câine și nu știi niciodată cum va reacționa un patruped nervos sau fricos.

2. Prinde câinele

Dacă animalul pare prietenos și deschis, te poți apropia ușor de el din lateral. Prinde-l dacă e posibil, pentru că un câine liber este un pericol – nu doar pentru el însuși, ci și pentru alți participanți la trafic.

Cea mai simplă metodă de a face asta este dacă ai o lesă la îndemână. Dacă nu, încearcă să atragi câinele spre tine cu grijă – cu puțin noroc și înțelegere, s-ar putea să te urmeze. O altă posibilitate este să ceri ajutorul altor trecători. Ei te pot ajuta să prinzi câinele, după care poți face următorul pas cu calm.

3. Caută-i familia

După aceea ar trebui să te uiți prin apropiere pentru a vedea dacă nu poți găsi stăpânul câinelui. Întreabă trecătorii dacă cunosc animalul sau au văzut pe cineva căutându-l.

Încearcă să suni la poarta caselor din jur și întreabă acolo. Cu un pic de noroc, rezidenții cunosc patrupedul sau te pot ajuta să îi găsești locuința.

Dacă ești în parc și nu mai e nimeni în jur, poți striga după cineva sau poți sta pe o alee împreună cu câinele în speranța că revine persoana care l-a pierdut.

4. Lasă-l la un adăpost de animale

Dacă nu găsești familia în ciuda eforturilor tale, contactează autoritatea responsabilă sau adăpostul local de animale și raportează câinele pierdut.

În general, animalul ar trebui predat la cel mai apropiat adăpost de animale. Apoi acesta încearcă să găsească familia cu ajutorul unui veterinar care verifică pe numele cui este înregistrat animalul.

5. Apelează la un veterinar

O altă posibilitate ar fi să duci câinele direct la veterinar. Acest lucru ar putea fi util dacă animalul este vizibil bolnav, rănit sau cel mai apropiat adăpost pur și simplu este prea departe.

Veterinarul poate identifica numărul câinelui cu cititorul de microchipuri. În cel mai bun caz, câinele este înregistrat într-un registru de animale.

Dacă nu există o astfel de indicație sau stăpânul nu poate fi contactat cu ușurință, veterinarul poate contacta un adăpost pentru ca acest câine abandonat să fie plasat temporar acolo.

câine abandonat cu blana murdară

Ce pot face dacă animalul găsit este rănit?

Există cazuri speciale în care câinele abandonat este vizibil rănit sau are dureri. În acest caz contactează imediat un veterinar.

Prioritatea atunci când ajuți un animal rănit este propria ta protecție! Animalele rănite pot reacționa agresiv sau te pot mușca. Apropo, acest lucru nu se aplică doar la câini pierduți sau abandonați, ci și la propriul tău patruped.

Dacă animalul arată neîngrijit și are deja porțiuni fără păr pe corp, s-ar putea să fie infestat cu paraziți periculoși pentru tine și pentru propriul tău câine. Încearcă să îți ții câinele departe de patrupedul abandonat – nu doar pentru că s-ar putea bate între ei, ci și din motive de sănătate.

Pot să iau un câine de pe stradă acasă?

Nu se recomandă să iei câinele acasă cu tine din mai multe motive. Pe de o parte nu cunoști patrupedul și nu știi cum va reacționa într-un mediu străin. Pe de altă parte nu îți poți da seama doar uitându-te la el dacă are vreo boală contagioasă care ar putea fi periculoasă pentru alte animale.

Cum pot ajuta la căutarea stăpânului?

După prezentarea câinelui găsit la un veterinar sau adăpost de animale, ei se vor ocupa de căutarea stăpânului. Dacă patrupedul nu are microchip sau o zgardă care să fie folosită pentru identificarea rapidă a stăpânului, te poți oferi să ajuți la găsirea acestuia.

De exemplu poți printa anunțuri cu titlul „Câine găsit” sau „Cunoaște cineva acest câine?”. Adaugă o fotografie cu animalul și numărul de telefon al adăpostului unde a fost predat pe anunț. Pune aceste anunțuri prin supermarketuri în apropierea locului unde a fost găsit câinele, și pe stâlpii de pe stradă.

Pe lângă asta, există și multe portale pe internet unde poți raporta un animal pierdut sau găsit. Rețelele de socializare, ca Facebook sau Instagram, sunt potrivite pentru găsirea familiilor pentru câini pierduți. Poate ai noroc și găsești stăpânul câinelui chiar acolo.

Câine pierdut: pot să îi dau de mâncare?

Dacă animalul găsit este vizibil malnutrit și nu a primit mâncare de mult timp, îi poți da niște hrană pentru câini cu grijă. Însă dă-i foarte puțină și doar hrană care este bine tolerată în general. Un stomac mic și gol nu face față la prea multă mâncare!

Articol sugerat: Află mai multe despre hrănirea corectă a câinilor și diferitele tipuri de regimuri în secțiunea noastră despre nutriția câinelui.

câine la veterinar

Cine are grijă de un câine pierdut?

Dacă patrupedul nu poartă zgardă și nu are microchip sau un tatuaj pentru identificarea stăpânului, s-ar putea să dureze mai mult până să afli de unde provine. Între timp, personalul de la adăpostul local de animale se poate ocupa de câinele pierdut. Dacă vrei să ai grijă tu de el până se găsește familia, o poți face. Însă mai întâi asigură-te că ai suficient timp să ai grijă de câine. El trebuie să aibă încredere în tine.

Ține cont de faptul că viața cu un animal străin ar putea fi destul de stresantă. La urma urmelor nu știi prin ce a trecut câinele până acum. Nu pot fi excluse problemele de comportament, frica subită sau agresivitatea. Dacă patrupedul pare fricos, este bolnav sau ai mult de lucru, cea mai bună decizie ar fi să îl predai la un adăpost de animale.

Când am voie să păstrez un câine pierdut?

Deseori se poate întâmpla: iei câinele acasă, te îndrăgostești de el și ai vrea să îl păstrezi. Dar nu uita: nu este al tău și s-ar putea ca stăpânului său să îi fie foarte dor de el.

În general poți adopta animalul dacă adăpostul de animale sau autoritățile nu au putut găsi familia și nimeni nu s-a prezentat să îl revendice într-un anumit interval de timp.

Ce reguli sunt aplicabile în străinătate?

La fel ca în România, există mulți câini abandonați ce trăiesc pe străzi în țările sudice, cum ar fi Spania sau Turcia. Având în vedere că animalele nu sunt castrate, ele continuă să se reproducă necontrolat. Viața pe străzi este o luptă continuă pentru supraviețuire pentru acestea.

Vederea unui astfel de patruped trezește milă în mulți iubitori de animale. Cum să lași acolo un câine flămând? Unii oameni nu pot să facă asta. Însă nu prea poți pur și simplu să iei un câine abandonat din altă țară. Această încercare în general eșuează la graniță sau la aeroport.

Regulile sunt foarte stricte. De exemplu, câinii pot fi scoși din țară doar cu un pașaport valid șicu vaccinurile la zi. Pe lângă asta animalul trebuie să aibă microchip și trebuie să fi depășit vârsta de 15 săptămâni.

Pentru a ajuta un animal de pe stradă trebuie să contactezi mai întâi un adăpost de animale sau un veterinar, chiar și în străinătate. Se recomandă să contactezi și o asociație de protecție a animalelor care se ocupă de câini pierduți și de câini abandonați. Adopția unui astfel de câine este posibilă în anumite condiții.

Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.