Cum să răsfeți pisica iarna: sfaturi pentru anotimpul rece

Pisica iarna in zapada

Majoritatea pisicilor nu sunt deranjate de zăpadă – doar că nu le place foarte mult.

Chiar dacă se spune că pisicile au blană groasă, majoritatea preferă să stea la căldură pe timpul iernii. În acest articol îți vom arăta de ce au nevoie felinele de apartament și cele de curte pentru a trece relaxate prin sezonul rece. Îți vom da și câteva sfaturi despre cum să îți răsfeți pisica iarna.

Cât de frig le este pisicilor?

Te întrebi dacă pisica își dorește să ai grijă de ea în timpul iernii? Și dacă pisicilor li se face de fapt frig? O pisică de curte, care petrece mult timp afară pe tot parcursul anului, se pregătește din instinct pentru venirea iernii, schimbându-și blana din timp.

Așa că aceasta nu prea este afectată de frig. Chiar și așa, va aprecia dacă îi oferi un culcuș cald pe timp de iarnă. Acesta ar trebui să fie mereu accesibil pisicii pentru a se putea încălzi înăuntru atunci când îi este frig.

Dacă pisicii îi este frig, vei observa asta din postură:

  • Se pune pe jos și se ghemuiește.
  • Lăbuțele sale dispar complet sub corp.
  • Își zbârlește blana.
  • Ochii săi devin foarte mici.

Deși pisicile de apartament nu suferă de frig la fel de mult ca cele de curte, și corpul acestora se pregătește pentru iarnă. Aici vei găsi sfaturi despre cum poți ajuta cel mai bine pisica iarna – fie că e o pisică de apartament sau de curte.

Pisica iarna in apartament

Somnul este activitatea principală în timpul iernii

Atunci când temperaturile de afară sunt sub zero și încep să cadă primii fulgi de zăpadă pe pământ, nouă, oamenilor, ne place să stăm ghemuiți sub o pătură călduroasă toată ziua. Multe pisici de curte preferă de asemenea să stea iarna mai mult la adăpost și își petrec cea mai mare parte din zi dormind. Chiar și pisicile de apartament devin mai somnoroase ca de obicei.

De ce dorm pisicile mai mult iarna?

Pisicile dorm de obicei între doisprezece și șaisprezece ore pe zi. Însă, în timpul iernii, nu e ceva anormal să le vezi dormind 20 de ore sau chiar mai mult. Mâncarea din abundență și orele reduse de lumină fac ca felinele să fie obosite. Pe lângă asta, ele economisesc energia pentru a își adapta temperatura corpului la frig.

Oferă-i pisicii culcușuri călduroase ca să nu îi fie frig și să poată să își reîncarce energia. Un pătuț pe un pervaz sau o pătură termică pentru pisici sunt variante perfecte pentru aceasta. Aerisește camera regulat și joacă-te cu felina pentru ca aceasta să nu rateze aspectele plăcute ale vieții de pisică doar pentru că e iarnă. Acest lucru o motivează și o ajută să treacă mai ușor peste anotimpul friguros.

xmas banner 2021

Care este metoda corectă de a hrăni pisica iarna?

Chiar dacă unei pisici de apartament i-ar plăcea să pună câteva kilograme în plus pe ea iarna – ea nu are nevoie de mai multă hrană decât vara doar pentru că doarme mai mult și stă la o temperatură potrivită. În schimb are nevoie de mai multă mișcare: ține-o ocupată invitând-o la tine în brațe mai des sau surprinzând-o cu jucării noi de Crăciun.

Pisica iarna tinde să consume mai multă hrană. Dacă ai o pisică de curte, o poți lăsa să mănânce un pic mai mult în timpul iernii. Oferă-i hrană de calitate înaltă căci aceasta are nevoie de multă energie pentru a se înarma împotriva frigului. Nu exagera cu cantitatea, în caz contrar va fi dificil ca pisica să scape de acest strat protector odată ce vine primăvara.

Cum să îngrijești pisica atunci când își schimbă blana

Știm asta deja: pisicile sunt profesioniste atunci când vine vorba să se protejeze de frig. Ele nu își ajustează doar ciclul de somn, ci și blana. Ne putem da seama de asta, după faptul că felinele sunt mai „pufoase” când le mângâiem – și după nenumăratele fire de păr care apar dintr-o dată prin apartament.

Dacă pisicii îi crește blana de iarnă – adică o blană mult mai deasă cu un substrat călduros – o poți ajuta pieptănând-o mai des. Blana de iarnă a pisicilor de apartament nu este la fel de accentuată ca cea a pisicilor de curte. În orice caz, orice pisică are nevoie să fie periată. De asemenea, poți preveni constiparea neplăcută a felinei, cu ajutorul unui tip special de hrană împotriva formării ghemotoacelor de păr.

La fel ca în cazul câinilor, lăbuțele pisicilor de curte au nevoie de atenție specială pentru a nu se crăpa. Folosește un balsam gentil pentru a îngriji perinițele stresate de sarea de pe drum, de zăpadă și de frig.

În ghidul nostru despre pisici vei afla ce altceva mai trebuie să faci pentru a îngriji pisica, pe lângă perierea blănii.

Pisica iarna in casuta

Cum să protejezi o pisică de curte de frigul iernii

Dacă vrei să ții pisica afară pe timp de iarnă, încearcă să te asiguri că are mereu acces la căldura din casă. Cea mai ușoară metodă de a face asta este cu ajutorul unei ușițe pentru pisici. Astfel, felina poate decide singură când s-a săturat de zăpadă și gheață. Pisicile mai bătrâne și pisoii ar trebui ținuți în casă și ar trebui să petreacă iarna într-un loc călduros. Sistemul lor imunitar îmbătrânit sau blana lor prea subțire nu le oferă suficientă protecție împotriva frigului din iarnă.

În mod normal, pisica iarna, afară în zăpadă, se descurcă fără probleme. Dar prea multă umezeală poate pătrunde prin substratul blănii, cauzând hipotermie. Așa că verifică blana pisicii regulat și ajut-o să se usuce dacă e cazul.

Dacă ai o pisică sănătoasă care vrea neapărat să stea afară în anotimpul rece, îi poți construi un adăpost afară. O căsuță frumoasă pentru pisici poate fi un adăpost ideal pentru acestea pe timp de iarnă. Aici ele sunt protejate de vânt și frig, se pot odihni și își pot reface forțele.

Ce ar trebui să existe într-o căsuță pentru pisici

  • Un suport sub căsuță o protejează de pământul rece.
  • Fânul sau păturile oferă confort adițional.
  • O pătură termică este un adevărat lux.
  • Oferă-i apă proaspătă și hrană uscată. Dar nu folosi boluri de metal.
  • Căsuța trebuie izolată împotriva frigului și făcută din materiale rezistente la apă.
  • Litiera ar trebui pusă afară din căsuță.

Indiferent că pisica petrece mai mult timp afară sau în casă pe timp de iarnă – dacă îi oferi la fel de multă atenție ca de obicei, îți vei da seama rapid ce nevoi are animalul. Profită de sărbători și de aceste luni friguroase pentru a răsfăța cât mai mult pisica. Acest lucru va încălzi chiar și cea mai friguroasă felină, va înmuia inima oricărui iubitor de pisici, îți va oferi o activitate și te va relaxa atât pe tine, cât și pe blănoasa ta în timpul sezonului rece.

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
12 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.
5 min

6 motive pentru a nu dărui cuiva o pisică de Crăciun

Copiii au scris „pisică” cu litere mari pe scrisoarea lor către Moș Crăciun? Sau poate fratele tău crede că pisoii sunt „super drăguți”? Ideea de a oferi o pisică drept cadou de Crăciun pare foarte bună. Dar nu e deloc așa! În acest articol îți vom explica de ce nu este potrivit să oferi o pisică de Crăciun, oricât de bune ar fi intențiile tale.