Un Crăciun cu pisica: cum să-ți petreci sărbătorile în siguranță

Crăciun cu pisica

Pentru pisicile noastre Crăciunul nu prea este o perioadă la fel de relaxantă ca și pentru noi, oamenii.

„Noapte de vis, timp preasfânt” - pentru pisici, perioada festivă de Crăciun este adesea asociată cu mult stres și pericol. Din acest articol vei afla când trebuie să fii prudent și cum poți evita complet situațiile periculoase. Dacă urmează să petreci un Crăciun cu pisica, aceste cinci sfaturi vă vor ajuta să aveți sărbători liniștite.

5 sfaturi pentru un liniște și relaxare de Crăciun - cu pisica:

1. Scapă de stres: creează un loc retras

Un brad decorat în culori vii în sufragerie, luminițe strălucitoare, mirosul de biscuiți dulci și o mulțime de oaspeți. În perioada Crăciunului, iubitele noastre blănoase nu mai înțeleg ce se întâmplă. „Creaturile obișnuinței”, cum sunt pisicile, tolerează foarte greu schimbările din mediul lor de viață. De aceea, e important să fim atenți și să nu le ignorăm nevoile, chiar dacă suntem stresați cu pregătirile de sărbători.

Bineînțeles că asta nu înseamnă că nu poți sărbători Crăciunul. Dar nu uita că agitația – mai ales din Ajunul Crăciunului – poate fi un pic prea mult pentru pisici.

De obicei pisicile de curte fug rapid în aer liber prin ușița de pisică. Dar multe pisici de apartament sunt blocate în mijlocul zgomotului și a agitației din casă. Așa că încearcă să le asiguri un loc confortabil și liniștit în apartament, unde pisica să se poată retrage dacă este necesar. Acesta poate fi de exemplu dormitorul, pivnița sau pur și simplu o mică „vizuină” sub pat sau în dulap. O cutie veche de carton, întunecată și echipată cu pături groase este perfectă ca refugiu.

Ascunzători sigure

Majoritatea pisicilor adoră să stea ascunse sub pături sau în ansambluri de cățărat și vor accepta cu plăcere această ofertă, mai ales de Crăciun. Este important ca pisica să poată găsi și părăsi singură această ascunzătoare liniștită și sigură. Nu o obliga să rămână acolo și nici nu o închide undeva. Dacă vrei ca felina să se simtă complet în largul ei, pune-i la dispoziție o litieră, mâncare și eventual culcușul său obișnuit.

Dacă vrei să faci și mai multe, cumpără difuzoare cu mirosuri speciale care se bagă în priză. Ele emit feromoni sintetici (mesageri olfactivi proprii organismului) și au un efect de calmare și de reducere a stresului asupra pisicii.

Descoperă selecția noastră de produse de la Feliway pentru pisici!

Stăpânii de pisici care vor să plece în vacanță de sărbători sau să-și viziteze familia ar trebui să se asigure din timp că cineva are grijă de pisica lor.

A-ți lua pisica în vacanța de Crăciun nu este, de obicei, o idee bună. Călătoria în sine și noile împrejurimi înseamnă stres pentru majoritatea blănoaselor. O persoană care se ocupă de pisici și care are grijă cu dragoste de animalul tău de companie în mediul său familiar este adesea o alternativă mai bună.

În ciuda pericolelor pe care sărbătorile de iarnă le prezintă pentru felină, ar trebui să te relaxezi pentru a te bucura de un Crăciun cu pisica. Dacă încă ești în căutarea unui cadou potrivit pentru ea, aruncă o privire în magazinul nostru.

Crăciun cu pisica

2. Jos labele: lumânări și luminițe la îndemână

Lumânările și luminițele de brad oferă o lumină confortabilă chiar și când petreci un Crăciun cu pisica, acasă. Dar ele reprezintă adesea un risc subestimat pentru felină. Ce pisică știe că lumânările sunt fierbinți și că fața de masă poate lua foc? Pâlpâitul amuzant al flăcării este pur și simplu prea interesant și atrage în special pisicile tinere.

Destul de multe pisici au avut deja experiențe dureroase cu lumânări de Crăciun și au trebuit să plătească pentru curiozitatea lor cu arsuri grave. Prin urmare, lumânările aprinse trebuie să fie întotdeauna plasate în afara razei de acțiune a pisicii.

Data viitoare, ce-ar fi să agăți coroana de Advent deasupra mesei și să o fixezi bine cât mai sus pe perete? Dar chiar și în acest caz, asigură-te că nu lași niciodată lumânările aprinse atunci când pisica este nesupravegheată în aceeași cameră. Pisicile sunt niște cățărători pricepuți. Odată ce curiozitatea a pus stăpânire pe ele, pot ajunge aproape oriunde.

O alternativă bună în zilele noastre sunt luminile cu LED-uri care imită artificial lumina lumânărilor. Însă nu uita că luminițele pot fi periculoase pentru feline. Pisicile se pot încurca în cablu și se pot strangula în timp ce se joacă cu luminile interesante. Nu putem exclude nici un șoc electric care le-ar pune viața în pericol.

Dacă e posibil, pune luminițele în partea superioară a bradului și nu lăsa cabluri lungi să atârne în partea inferioară, pentru că acestea sunt invitații la joacă pentru pisici. Dacă pui lumini prin casă, fixează-le bine de fereastră sau de balustrada balconului, astfel încât felina să nu poate trage de cablu cu lăbuța. Nu lăsa lumânările electrice aprinse decât când ești în cameră.

3. Pisica si bradul de Crăciun: când bradul devine un copac de cățărat

Pisicile sunt adevărați artiști ai cățăratului și echilibristicii - fie afară, pe gardul îngust al grădinii, fie înăuntru, pe popularul ansamblu de cățărat pentru pisici. Nu este de mirare că multe pisici consideră bradul de Crăciun din sufragerie, cu lumânările sale strălucitoare, ornamentele sclipitoare și globurile care flutură, drept o "jucărie" personală. Însă spre deosebire de ansamblurile speciale de zgâriat și de cățărat acest pom prezintă unele pericole.

Un glob de Crăciun spart poate duce la tăieturi dureroase și periculoase pe lăbuță sau chiar în gură. În cazul în care pisica înghite accidental ciobul, există chiar riscul de a suferi leziuni interne care îi pun viața în pericol.

Ghirlandele și panglicile de Crăciun sunt la fel de periculoase pentru o pisică, pentru că ele pot provoca obstrucție intestinală dacă sunt înghițite. Acest lucru poate duce la moartea pisicii dacă nu este tratată.

Acele de brad căzute sunt o altă sursă de pericol pentru felină. Ele nu pot fi digerate de pisici și, în cel mai rău caz, provoacă perforații intestinale. În plus, consumul de apă sau linsul rășinii din pom pot duce la otrăvire.

Există, de asemenea, riscul ca bradul de Crăciun să se răstoarne complet dacă pisica abuzează de el ca de un ansamblu de cățărat sau trage de instalația de luminițe. Oricât de haioase par clipurile de pe internet cu “pisica și bradul de Crăciun”, nu te-ai amuza deloc dacă animalul tău se rănește.

2022_08_Spring_Outdoor_zooPoints_1000x160_RO

Sfaturi pentru montarea pomului de Crăciun

Dacă vrei să reduci numeroasele pericole asociate cu bradul de Crăciun, ține cont de următoarele sfaturi atunci când montezi și decorezi bradul:

  • Asigură-te că bradul este bine fixat. Un suport stabil cu un sistem de blocare de siguranță pentru copii și un cablu suplimentar cu care copacul este atașat de perete asigură un suport optim.
  • Folosește materiale din lemn, paie sau plastic solid pentru decorare.
  • Asigură-te că luminile sunt prinse bine de crengi și nu există fire care atârnă. Dacă vrei să fii și mai sigur, nu folosi lumânări reale pe brad.
  • În cazul în care apa din suportul pentru pomul de Crăciun este accesibilă, acoper-o cu o farfurie mai mare (de exemplu, carton).
  • Mătură acele de brad căzute cât mai repede, pentru ca pisica să nu aibă ocazia să le înghită.

Apropo: și ce e sub bradul de Crăciun poate fi periculos pentru pisică. Panglicile de cadouri și hârtia de împachetat colorată și ruptă sunt foarte interesante, mai ales pentru pisoi jucăuși. Ia imediat panglicile, hârtia și resturile imediat după ce ai primit cadourile.

Riscul ca pisica să se stranguleze în timp ce se joacă cu panglicile sau să înghită părți din panglică sau hârtie este pur și simplu prea mare. Bineînțeles că o poți lăsa să se joace cu ele – dar doar sub supravegherea ta.

Înghițirea panglicii de cadouri

În cazul în care pisica a înghițit o panglică, consultă imediat un medic veterinar sau cea mai apropiată clinică veterinară. Nu încerca niciodată să scoți singur panglica. Chiar dacă vezi o bucată de panglică ce iese din gura felinei, nu trage de ea, deoarece acest lucru poate duce la leziuni interne grave.

Crăciun cu pisica - pisica se joacă cu decorațiile

4. Evită următoarele plante și parfumuri

Poinsettia, vâscul și crăciunițele - multe dintre plantele care apar în mod tradițional în casă în perioada Crăciunului sunt otrăvitoare pentru pisici. Dacă ai o felină căreia îi place să roadă plantele din casă, cel mai bine este să renunți la plantele menționate mai sus. Pot apărea simptome grave de otrăvire, cum ar fi diaree, vărsături și crampe severe, precum și leziuni renale grave.

Lingerea bolurilor de ulei parfumat poate fi la fel de periculoasă. Noi îți sugerăm să renunți atât la uleiuri parfumate, cât și la plantele otrăvitoare tipice Crăciunului.

Apropo, există și alte plante și flori, precum crinii, care sunt otrăvitoare pentru pisici. Așa că înainte de a cumpăra o nouă plantă, verifică mereu dacă aceasta nu este dăunătoare pentru pisici.

5. Ciocolata și fripturile festive nu sunt pentru pisică

Platouri colorate de Crăciun cu ciocolată, turtă dulce, biscuiți și prăjiturele – mulți oameni vor să se bucure de sărbători fără să se gândească la cântar. Nu este nimic în neregulă cu asta. Dar stăpânii de pisici nu ar trebui să uite niciodată de animalele lor în timp ce „păcătuiesc”.

Ciocolata nu are ce căuta în lăbuțele pisicii. Acest lucru se datorează faptului că teobromina conținută în ea este toxică pentru felină și poate duce la probleme care îi pot pune viața în pericol, cum ar fi crampe, vărsături, diaree și creșterea tensiunii arteriale.

În funcție de cât de mare este cantitatea de ciocolată consumată, pisicile pot chiar să moară din cauza consecințelor. Nu lăsa niciodată ciocolată la vedere și ascunde-o imediat ce pleci din cameră.

Resturile de la friptura de Crăciun pot fi la fel de periculoase pentru pisică. Chiar dacă ai intenții bune și îi pui câteva bucățele din meniul de Crăciun în bolul de mâncare. Nu uita că mâncarea noastră este de obicei prea grasă și prea sărată pentru animale. Problemele digestive, stresul crescut asupra pancreasului și ficatului și obezitatea pot fi rezultatul acestei "generozități".

Încearcă să nu lași niciodată oase de pasăre la îndemâna pisicii. Oasele subțiri se pot sparge cu ușurință și pot provoca leziuni interne grave. Dacă chiar vrei să îi faci o favoare, cumpără-i gustări speciale pentru pisici. Apropo, le poți face chiar și acasă cu ușurință. Vezi rețetele noastre pentru biscuiți de casă pentru pisici.

Odată ce ești bine pregătit, poate veni Crăciunul

În ciuda riscului crescut de pericol, sărăbtorile de iarnă pot fi o experiență plăcută. Dacă urmezi sfaturile de mai sus, te vei putea bucura de un Crăciun cu pisica fericit și lipsit de orice griji.

Pe lângă cumpărarea de cadouri pentru cei dragi, încearcă să faci și provizii în ceea ce privește hrana pentru pisici și medicamentele din trusa de prim ajutor înainte de sărbători. De asemenea ar trebui să ai la dispoziție numărul de telefon și adresa clinicii veterinare care va fi deschisă în perioada sărbătorilor. În acest fel, dacă se întâmplă un accident, nu va trebui să cauți prea mult. Dacă ești pregătit, nimic nu poate merge prost!

Îți dorim ție și pisicii tale un Crăciun liniștit și relaxat!

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
12 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.