De ce este importantă taurina în dieta pisicii?

Felină frumoasă care mănâncă dintr-un castron de metal. Animal domestic drăguț pe masă. Taurină pentru pisici.

Administrarea de taurină pisicii.

Majoritatea oamenilor au mai auzit de taurină, mai ales când vine vorba de băuturi energizante. În acest articol îți vom explica de ce taurina este atât de importantă pentru pisici.

Ce este taurina?

Taurina este un produs de descompunere a unui aminoacid din proteinele animale.  Termenul corect este acid aminoetilsulfonic. Dar, de dragul simplității, mulți oameni - inclusiv noi în cele ce urmează - numesc taurina un aminoacid.

Taurina în corpul pisicii

Organismul pisicii are nevoie de ea pentru un metabolism funcțional, precum și pentru o digestie sănătoasă. La fel ca în cazul câinilor, lipsa taurinei la pisici poate duce la cardiomiopatie dilatativă (DCM). Aceasta este o boală relativ rară, în care inima este puternic extinsă. Modul în care acționează taurina în detaliu nu este complet clar, deoarece multe funcții corporale se influențează reciproc. În orice caz, taurina ajută la reglarea temperaturii corpului și susține absorbția grăsimilor valoroase din alimente. De asemenea este importantă pentru dezvoltarea creierului animalelor în creștere și poate influența simțul mirosului.

Nevoia de taurină a pisicilor

Spre deosebire de multe alte animale, felinele nu pot produce singure cantități semnificative de taurină. Acestea depind de aprovizionarea zilnică prin hrană, motiv pentru care taurina este unul dintre aminoacizii esențiali pentru ele. Pisicile au nevoie de până la 500 mg pe zi. Pisicile gestante și cele care alăptează, precum și pisicile bătrâne pot avea nevoie de mai mult.

În general, hrana completă acoperă în totalitate această cerință. Sunt rare cazurile de deficiență de taurină și cauzele sunt de obicei evidente. De exemplu, pentru că felina a mâncat multă vreme hrană de câini sau hrană cu suplimente. Pisicile care primesc exclusiv hrană vegană sau vegetariană sunt de asemenea în pericol.

Simptomele deficienței de taurină la pisici

Nu vei observa prea repede dacă pisica suferă de deficiență de taurină. Primele simptome apar cel mai devreme după jumătate de an, iar la unele pisici chiar după noi ani. Printre ele se numără:

  • O degenerare ireversibilă a retinei, care poate face ca pisica să orbească
  • Animalele gestante au un risc crescut de a pierde pisoii
  • Dezvoltarea lentă a pisoilor
  • Boala musculară cardiacă manifestată prin apatie sau mucoase palide
  • Un sistem imunitar slăbit
  • Nervozitate și agresivitate
Felină frumoasă care mănâncă dintr-un castron de metal. Animal domestic drăguț pe masă. Taurină pentru pisici.
Taurină pentru pisici în hrană.

Taurina pentru pisici în natură

Carnea proaspătă de mușchi - care include inima - are o proporție foarte mare de taurină. Creierul și ficatul sunt și ele bogate în taurină. Pisicile care mănâncă mulți șoareci în libertate își acoperă nevoia de taurină. Șobolanii conțin de asemenea multă taurină. Plantele nu conțin taurină, dar există o singură excepție celebră - smochinul. Este puțin probabil ca o pisică să dorească să-și satisfacă nevoia de taurină cu această plantă exotică. În orice caz, aminoacidul este foarte sensibil la căldură, ceea ce înseamnă că, dacă prăjești inimile de pui pentru pisică, vei distruge cea mai mare parte a ingredientului valoros.

Taurina în hrana uscată și umedă pentru pisici

Indiferent dacă este vorba de carne proaspătă, hrană uscată sau umedă: totul conține taurină. Dar, în funcție de forma de prezentare, organismul pisicii procesează taurina în mod diferit. În plus, conținutul natural de taurină din animalele de pradă sau de fermă poate varia. Atunci când este hrănită cu carne proaspătă, pisica primește în general suficientă taurină. Însă, carnea nu trebuie să fie încălzită.

Când vine vorba de hrana uscată și cea umedă, cel mai sigur este să alegi o hrană cu conținut ridicat de carne. Dar conținutul de taurină poate varia și în acest caz. Pe lângă conținutul variabil de taurină din carne, acest lucru este cauzat de diferitele metode de producție. De aceea, mulți producători adaugă taurină direct în hrana lor - aceasta este listată la rubrica „aditivi". Atenție la supradozaj. Sfat: alege o hrană cu peste 1.000 mg de taurină per kilogram.

Cele mai utile articole
7 min

Cât trebuie să mănânce o pisică pe zi?

Unele pisici par mereu înfometate. Dar cât trebuie să mănânce o pisică pe zi, de fapt? Acest articol te va ajuta să îți dai seama care este cantitatea corectă de hrană pentru pisica ta. Pisica merge întruna la bol și apoi vine la tine? Se uită cu reproș cu acei ochi mari și rotunzi la tine și miaună sugestiv? Asta poate să însemne un singur lucru: „Mi-e foame”. Multe pisici mănâncă mai mult decât ar trebui. Obezitatea și bolile asociate, cum ar fi diabetul, nu mai sunt ceva neobișnuit la pisici. Dar câte grame de hrană trebuie să mănânce o pisică, ca să nu sufere de foame, dar nici să nu se îngrașe?
3 min

Pot să dau lapte la pisică?

Laptele și pisicile sunt pur și simplu două lucruri pe care mulți oameni le pun împreună. Toți cunoaștem dorința greu de controlat a pisicilor să bea lapte din cărțile pentru copii și din filme. Această preferință există și în realitate, pentru că multe pisici iubesc laptele. Una din teoriile privind entuziasmul pentru lapte este că le amintește pisicilor de vremea când erau pui. Dar pot sau nu să dau lapte la pisică?
5 min

Hrănirea puilor de pisică

Puii de pisică, precum și cei de câine, au cerințe nutriționale speciale pentru o creștere sănătoasă. Nevoile lor nutriționale depind rasă, vârstă și temperament. Pisoii activi au nevoie de mai multă energie decât cei care dorm tot timpul. Chiar dacă arată drăguț, pisoii nu ar trebui să se îngrașe, ar trebui să poți simți mereu coastele prin blană iar talia ar trebui să fie vizibilă. Prima regulă în hrănirea puilor de pisică este să alegi mâncarea potrivită. Asigură-te că pisoiul tău primește suficiente calorii și substanțe nutritive care să ajute la procesul de creștere.