Cum să îi tai corect ghearele pisicii

Felina sta in bratele stapanului pentru tăierea ghearelor pisicii

Această pisică stă cuminte în timp ce i se taie ghearele.

La fel ca unghiile oamenilor, ghearele pisicilor cresc la loc în mod continuu. Ele devin deseori prea lungi la pisicile de apartament sau la animalele mai în vârstă. Acest lucru poate duce la complicații dureroase. Articolul nostru oferă sfaturi stăpânilor de pisici și explică metoda corectă de a tăia ghearele pisicii.

Ghearele pisicii: niște miracole ale naturii

Ghearele pisicii sunt făcute din același lucru ca părul și unghiile și sunt adevărate unelte universale: ele ajută pisica să se cațăre, să prindă prada, să se apere de atacatori și, bineînțeles, sunt folosite și pentru a se scărpina atunci când o mănâncă blana.

Pisicile sunt printre puținele animale care își pot retrage sau extinde ghearele atunci când este nevoie. În timpul mersului, ghearele sunt retrase și se odihnesc în așa-numitul buzunar al ghearelor. Cu ajutorul unui tendon flexor la capătul inferior al labei, pisica își poate extinde ghearele într-o clipă.

Pisicile au câte cinci degete cu gheare pentru labele din față, iar „degetul mare” nu are contact cu solul. Picioarele din spate au doar patru degete.

De ce este atât de importantă tăierea ghearelor?

Deoarece ghearele sunt retrase atunci când pisicile merg, acestea se uzează cu greu. Cu toate acestea, ele cresc la loc în mod constant - la fel ca unghiile la oameni. De aceea trebuie să fie scurtate în mod regulat.

În mod normal, pisicile își îngrijesc singure ghearele. Pisicile de exterior își ascut ghearele pe copaci pentru a le scurta și ascuți. Pisicile de interior își folosesc suportul de zgâriat - și uneori, din păcate, canapeaua.

Mobilierul de zgâriat nu este suficient de cele mai multe ori, în special pentru pisicile de apartament. Felinele bătrâne sau bolnave nu sunt prea pricepute în ascuțirea ghearelor. Ele ajung deseori să aibă gheare prea lungi. În aceste cazuri va trebui să te ocupi tu de tăierea ghearelor.

Probleme din cauza ghearelor prea lungi

Ghearele prea lungi pot fi periculoase pentru o pisică și pot duce la răni grave:

  • Se poate prinde de covoare sau textile și, în cel mai rău caz, își poate smulge o gheară.
  • Se poate răni singură când se îngrijește sau se scarpină.
  • Ghearele pot crește în buzunarele labei piciorului și pot provoca inflamații dureroase.
  • Mersul pe jos devine mai dificil, cu consecințe negative pentru sistemul locomotor.
  • Gheara se poate rupe în mod ciudat, se poate sparge și poate crește la loc strâmb.
  • Dacă ghearele sunt prea lungi, pisica se poate încurca în perdea.
gheara de pisica prinsa in perdea

Cum îți poți da seama dacă unghiile pisicii tale sunt prea lungi și trebuie să le tai?

Un semn clar: auzi ghearele „bătând" atunci când pisica umblă pe o podea netedă. E timpul pentru o pedichiură.

Dacă felina umblă brusc diferit sau nu îi mai place să se deplaseze, e posibil ca acest lucru să se datoreze faptului că ghearele sunt prea lungi.

Cea mai sigură metodă este să îi verifici lăbuțele în mod regulat.

O bună pregătire este jumătate din bătălie atunci când e vorba de tăierea ghearelor. Așa că pregătește din timp toate uneltele de care vei avea nevoie:

  • Foarfecă sau clește pentru gheare
  • În caz de urgență: niște vată și un creion hemostatic
  • Gustări pentru recompensă

Cel mai bine este dacă te ajută încă o persoană. Tăierea ghearelor este mult mai ușoară în doi – mai ales dacă animalul nu cooperează.

Calmul este totul

Înainte să începi, creează o atmosferă calmă și relaxată, astfel încât pisica să nu se sperie. Dacă pisicii îi este foame, este stresată sau are chef de joacă, amână tăierea ghearelor pentru mai târziu.

Unelte pentru tăierea ghearelor

Vei avea nevoie de instrumentul potrivit pentru a tăia ghearele. Nu folosi niciodată o foarfecă mare, deoarece, dacă pisica se agită, te poți răni grav pe tine și chiar pe animalul tău de companie.

Unghierele pentru oameni nu prea sunt potrivite decât în anumite condiții, pentru că ghearele se pot rupe atunci când le tai. Un clește special pentru animale este mai bun: acesta are o adâncitură rotundă pentru vârful ghearei.

Foarfeca de gheare pentru pisici și animale mici este de asemenea potrivită. În principiu ea funcționează ca o foarfecă normală. Singura diferență este că cele două lame au o formă specială și un mod diferit de a tăia.

Indiferent de instrumentul pe care îl alegi: ar trebui să fie suficient de ascuțit pentru ca ghearele să nu se rupă.

În magazinul nostru online zooplus poți găsi o foarfecă potrivită pentru gheare.

Cum să tai ghearele pisicii

Cel mai bine e să fiți doi: o persoană ține pisica astfel încât să nu se poată mișca, iar cealaltă îi taie ghearele.

Stai jos pe podea ca să o ții și ține pisica între picioare. Fundul pisicii trebuie să fie înspre tine, astfel încât ea să nu poată să fugă în spate.

Apoi ia cu grijă o lăbuță în mână și apasă ușor pe laba piciorului, astfel încât ghearele să iasă afară. Acum, tu sau ajutorul tău puteți tăia ghearele. Nu uita de degetele mari ale lăbuțelor din față.

Tăierea ghearelor pisicii: ai grijă să nu ajungi la terminațiile nervoase și vasele de sânge!

În interiorul ghearei se află nervi și vase de sânge - destul de ușor de recunoscut ca o zonă roșiatică în centrul ghearelor de culoare deschisă. Această măduvă a ghearei nu ajunge până la vârful ghearei. Partea anorganică, care constă doar din corn, poate fi tăiată.

Ai grijă și, dacă ai îndoieli, taie mai puțin din ea. În caz contrar gheara poate sângera. De asemenea nu uita că nervii și venele cresc odată cu ghearele. Cu cât este mai lungă gheara, cu atât este mai lung vasul de sânge.

În cazul în care ghearele sunt de culoare închisă, venele sunt greu de identificat. În acest caz poți folosi o lanternă pentru a lumina ghearele înainte de a le tăia și a distinge „miezul” acestora. Dacă nici acest lucru nu funcționează, cere sfatul medicului veterinar.

Ce e de făcut atunci când gheara sângerează?

Dacă ai prins din greșeală un vas de sânge, poți opri sângerarea cu niște vată de bumbac sau o batistă. De asemenea poți încerca să folosești un stilou hemostatic folosit pentru bărbierit.

Dacă gheara încă sângerează după cinci minute, va trebui să duci pisica la veterinar.

Nu uita de recompensă

Pisica merită o gustare după procedură. Laudă felina dacă a fost cuminte.

Cât de des ar trebui tăiate ghearele unei pisici?

În mod normal e suficient să tai ghearele pisicii o dată la două luni. De obicei nu e nevoie să tai ghearele pisicilor de curte.

Pisica nu „cooperează” la tăierea ghearelor

Nu orice felină te va lăsa să îi scurtezi ghearele fără să opună rezistență. Dar încearcă să nu o forțezi. Oprește-te dacă pisica se agită prea mult sau chiar devine agresivă. În caz contrar există riscul ca tu sau animalul tău de companie să vă răniți.

În cazul în care pisica nu cooperează deloc, poți și să ceri unui veterinar să te ajute. Tăierea ghearelor nu este foarte scumpă. Poate că reușești să obișnuiești blănoasa cu acest „ritual” cu ajutorul dresajului cu clickerul.

Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
5 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de genotip pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. Creșterea pisicilor are loc în șase faze, ce se desfășoară pe parcursul primului an de viață. Este necesar să cunoști aceste etape de dezvoltare ale pisicilor, pentru a oferi puiului tău începutul perfect pentru o viață sănătoasă și pentru a îi oferi tot suportul necesar în timpul procesului de creștere.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!