Cum să înțelegi limbajul câinilor

Câine ce pare foarte fericit

Iată cum arată un câine prietenos și relaxat!

Persoanele care au trăit mult timp cu un câine știu, de obicei, prin intuiție, ce vrea să le spună acesta. Pe de altă parte, începătorilor le este uneori greu să înțeleagă limbajul canin. Pentru că este foarte complex. Din nefericire, neînțelegerile pot avea și consecințe grave - de exemplu, dacă un câine nu știe cum să se descurce într-o situație și mușcă brusc. Acest articol te va ajuta să înțelegi mai bine “limba câinilor”.

De ce este atât de important să înțelegi limbajul câinilor?

Neînțelegerile dintre oameni și câini pot fi foarte periculoase. De aceea este foarte important să înțelegi cu adevărat limbajul câinilor. Înainte ca un câine să muște, de obicei arată în felul său că ceva nu-i convine. Dar aceste semnale de alarmă pot fi trecute cu vederea sau interpretate greșit.

Un alt exemplu: există o diferență între un câine care nu te ascultă pentru că nu are chef sau pentru că îi este frică de situație. Poate că nu vrea să "stea" pe marginea drumului pentru că îi este frică de mașinile care trec. Dacă știi ce simte cu adevărat câinele tău, îl poți scuti de mult stres.

Cel mai important lucru: înțelegerea reciprocă creează încredere și consolidează prietenia dintre tine și patruped.

Cum comunică patrupezii?

Câinii comunică cu oamenii și cu alte specii similare în mai multe moduri. Expresii precum lătratul, scâncetele, gemutul, urlatul sau mârâitul fac parte din limbajul acestora.

Dar animalele nu își folosesc doar vocea, ci întregul corp pentru a comunica. Limbajul corporal include gesturi și mimica. Un astfel de gest este mișcarea cozii; un exemplu de mimică este arătarea dinților.

Mesajul mirosurilor

Mirosul joacă un rol important în lumea câinilor. Nasul unui câine are până la 300 de milioane de celule olfactive (nasul uman: cinci milioane). Nu e de mirare că sunt folosiți câini pentru a da de urma persoanelor dispărute.

Câinii lasă mesaje importante pentru semenii lor prin urină și fecale. Acest comportament face parte și el din limbajul câinilor. O pată de urină sau o grămadă de excremente pe marginea drumului? Să mergem să adulmecăm pe aici pentru a nu rata niciun mesaj. Este normal ca, atunci când ies la plimbare, câinii să miroasă sau chiar să lingă excrementele altor patrupezi.

În cazul limbajului canin, totul depinde de context

Din păcate, limbajul câinilor este rareori clar. Pentru a înțelege sensul unui mesaj, trebuie să iei întotdeauna în considerare contextul respectiv. Asta înseamnă situația în care se află câinele tău în acel moment. Dacă nu ții cont de acest lucru, pot apărea cu ușurință neînțelegeri.

De exemplu, câinii se ling pe nas pentru a se liniști reciproc. Dar dacă au primit o gustare recent, e posibil ca animalul pur și simplu să se șteargă pe nas.

Lătratul ca parte din limba câinilor

Câinii latră dintr-o varietate de motive - de exemplu, pentru că le este foame sau sete, pentru că vor să se plimbe sau pentru că vor să se joace cu stăpânul lor. Deseori latră pentru vor atenție.

Chiar și atunci când latră, poți vedea că limbajul câinilor este adesea ambiguu. Ei latră și atunci când vor să-și avertizeze stăpânii de prezența unui intrus. Sau atunci când se simt amenințați.

Dacă avertismentul verbal nu este de folos, următorul pas poate fi folosirea dinților. Din păcate, zicala "câinii care latră nu mușcă" nu este întotdeauna adevărată.

Dorința de atenție sau o avertizare

Cum îți dai seama dacă patrupedul vrea doar atenție sau dacă transmite un avertisment serios?

În general, dacă lătratul sună destul de ascuțit, este probabil să fie unul prietenos. Lătratul puternic indică un câine care este foarte furios sau se simte amenințat.

Chihuahua și alți câini de talie mică latră cu o tonalitate mai înaltă, iar câinii mari, cum ar fi Saint Bernardul, au o voce destul de joasă. Și acest lucru trebuie luat în considerare la evaluare.

Unii câini latră cu orice ocazie și îi calcă pe nervi pe stăpânii lor. Dar câinii care latră excesiv de multe ori pur și simplu nu au suficientă activitate.

Urletul încurajează spiritul de echipă

Atunci când lupii urlă, ei semnalează apartenența lor la haită. Cântecul lupului încurajează unitatea socială. Urletul are și rolul de a comunica altor animale locația lor sau de a le avertiza de pericol.

Câinii domestici urlă și ei - unii mai mult, alții mai puțin. De exemplu, câinii de vânătoare Basset, Beagle și Husky se numără printre rasele mai "vocale".

Patrupedul tău se alătură atunci când bat clopotele bisericii sau când sună o sirenă? Experții presupun că, din cauza frecvenței similare a sunetului, câinii interpretează aceste sunete ca fiind urletele altor câini.

Durerea, singurătatea sau stresul pot, de asemenea, să determine câinele să urle.

Sfat: urlă și tu
Chiar dacă te simți ciudat: experții recomandă să urli împreună cu patrupedul  din când în când. Acest lucru întărește legătura cu animalul. Pentru că arăți că faci parte din haită.

Câine Husky Siberian urlând

Semnificația scheunatului și scâncetului

Scheunatul sau scâncetele fac și ele parte din limbajul câinelui și pot avea diferite semnificații. Câinii scâncesc pentru că abia așteaptă o plimbare lungă cu persoana iubită. Dar fac asta și atunci când le este frică sau sunt frustrați.

Câinii sunt animale de haită. Unii suferă de o mare anxietate de separare atunci când trebuie să rămână singuri acasă pentru o perioadă lungă de timp și apoi scheaună adesea ore în șir.

Mârâitul în limbaj canin

„Până aici și nu mai departe". Când un câine mârâie, acesta este ultimul avertisment înainte de a mușca.

Oricât de ciudat ar părea: fii fericit când câinele tău mârâie. În niciun caz nu ar trebui să îl dezobișnuiești din mârâit sau chiar să îl pedepsești pentru asta. Câinii cărora nu li se permite să mârâie pot mușca imediat, fără a avertiza mai întâi.

Ce transmite câinele prin poziția corpului

Câinii își pot da seama după postura unui alt animal dacă acesta este pașnic sau dacă ar trebui să fie atenți.

Câinii relaxați au și o postură relaxată. Câinii tensionați, pe de altă parte, par mai degrabă rigizi.

Câinii dominanți se fac mari. Poziția unui câine agresiv este în sus și în față. Întregul său corp spune: „Sunt gata de atac!"

Un câine defensiv, pe de altă parte, tinde să își lase corpul în jos și în spate. Postura exprimă dorința sa de a evada și de a se retrage. Câinii nesiguri și temători se fac mici. În cazuri extreme, ei se întind chiar pe spate pentru a-și demonstra supunerea.

Limbajul câinilor la nivel corporal

Limbajul trupului este o altă parte importantă a comunicării câinelui. Pe lângă limba vorbită, ar trebui să îl poți citi bine și pe acesta pentru a putea interpreta corect blănosul în orice situație.

Poziția cozii

Un câine care dă din coadă este fericit. Acest lucru este doar parțial adevărat. În primul rând, faptul că dă din coadă înseamnă doar că este nerăbdător. Dacă nerăbdarea este pozitivă sau negativă rămâne deocamdată de văzut.

Vii acasă după o zi lungă de muncă, câinele tău aleargă spre tine și coada se balansează înainte și înapoi într-un arc larg? Atunci poți presupune că patrupedul așteaptă cu nerăbdare să te vadă din nou.

Un câine străin vine în fugă spre tine cu mișcări rigide și te fixează cu o privire fixă? Își mișcă coada în mișcări scurte? Atunci ar trebui să fii atent.

O coadă rigidă îndreptată în sus indică faptul că animalul vrea să provoace. Dacă este întinsă orizontal în spate, este un gest de amenințare.

Dacă patrupedul își lasă coada în jos, este nesigur și temător.

Ochii și poziția urechilor

Dacă un câine se uită drept înainte și fixează un alt animal cu o privire fixă, acest lucru trebuie înțeles ca o amenințare. Pupilele sunt contractate. Urechile sunt și ele îndreptate în față.

Urechile lăsate în spate indică teamă, nesiguranță sau supunere.

Un câine relaxat are și trăsăturile faciale relaxate și pupilele dilatate. Un patruped care nu este agresiv și vrea să calmeze situația își întoarce capul în lateral.

Sfat pentru urechi lăsate
Câinele tău are urechile lăsate? Atunci mișcările urechilor sunt greu de recunoscut. În acest caz te ajută să fii atent la baza urechilor.

Când își arată dinții

Ai mare grijă dacă un câine își ridică buza superioară și își arată doar dinții din față! Aceasta este o amenințare serioasă, mai ales dacă corpul său este de asemenea rigid și își fixează adversarul cu privirea.

Dacă un câine își arată "toate armele", expunându-și complet dinții, probabil că este vorba de o "amenințare defensivă". În timp ce își arată dinții, animalul își abate privirea din când în când. Corpul este mai degrabă îndreptat spre spate și în jos, iar coada este coborâtă. Câinele se teme, dar este gata să se apere.

Rânjirea și zâmbetul în limbajul canin

Din nou, nu există regulă fără excepție: o formă supusă de a arăta dinții este așa-numitul "rânjet supus". Este însoțită de o poziție ghemuită, cu coada fluturând sau retrasă.

"Zâmbetul de supunere" s-a transformat în "zâmbet social", pe care, întâmplător, câinii îl afișează doar față de oameni. Botul este ușor deschis, buzele ușor trase înapoi, de obicei însoțit de o poziție dreaptă, relaxată, în timp ce patrupedul dă din coadă.

Înțelegerea limbajului câinelui cu ajutorul filmulețelor

Câinii se mișcă adesea foarte repede. Atunci când se distrează în parc împreună cu prietenii lor, nuanțele subtile ale limbajului corpului sunt greu de perceput. Este încă un joc pașnic sau situația escaladează?

Dacă vrei să-ți înțelegi mai bine propriul câine, filmează-l cu telefonul data viitoare când ieșiți la plimbare. Rulează videoclipul cu încetinitorul, poate fi o adevărată revelație.

Pe YouTube vei găsi de asemenea numeroase videoclipuri care explică limbajul corporal al câinilor.

Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.