Cum se calculează vârsta câinelui în ani omenești? Acest articol a fost verificat de un veterinar

Portretul unui câine Golden Retriever bătrân cu fața albită care se uită în depărtare.

Noi descoperiri pentru a ajuta la transpunerea vârstei câinilor în vârsta umană.

Un an de câine înseamnă șapte ani de om: această presupunere a fost ferm înrădăcinată în mintea noastră de mulți ani. Dar pot fi transformați atât de ușor anii de câine în ani de om? De fapt, formula este considerată astăzi ca fiind neclară. Știința oferă acum noi informații:

Tabel: vârsta câinilor în „ani umani”

Vârsta câinelui Ani umani
Rase talie mică

(<15 kg)

Rase talie medie (15 până la 35 kg) Rase talie mare

(>45 kg)

6 luni 15 10 8
12 luni 20 18 14
18 luni 24 21 18
2 ani 28 27 22
3 ani 32 33 31
4 ani 36 39 40
5 ani 40 45 49
6 ani 44 51 58
7 ani 48 57 67
8 ani 52 63 76
9 ani 56 69 85
10 ani 60 75 94
11 ani 64 80 100
12 ani 68 85
13 ani 72 90
14 ani 76 95
15 ani 80 100
16 ani 84
17 ani 88
18 ani 90
19 ani 94
20 ani 100

Timp de multă vreme, șapte ani umani au fost considerați un an canin. Dar această regulă generală este acum depășită, motiv pentru care în prezent se aplică noi valori pentru convertirea anilor canini în ani umani. Acestea nu se referă doar la vârsta câinelui, ci și la talia acestuia.

Calcularea vârstei câinelui cu regula celor 7 ani: adevăr sau mit?

Conform regulii celor 7 ani, un câine de trei ani ar avea 21 de ani umani. Cu toate acestea, deoarece curba de îmbătrânire a câinilor este diferită de cea a oamenilor, acest mit al conversiei anilor de câine în ani de om pare să fie, până la urmă, greșit.

Prin urmare, oamenii de știință de la Universitatea din California San Diego au analizat din nou această întrebare și au publicat rezultatele în 2020 în revista Cell Systems.

Cercetătorii au dezvoltat o nouă formulă pentru a adapta mai exact procesul de îmbătrânire a câinilor la vârsta umană. Pentru a face acest lucru, echipa a analizat materialul genetic a 104 Labrador Retrieveri cu un interval de vârstă de până la 16 ani, examinând așa-numita metilare a ADN-ului.

Deoarece modelul acestei metilări controlează activitatea genelor, structura acesteia se schimbă odată cu vârsta. Acest lucru le permite cercetătorilor să determine vârsta biologică actuală a câinilor și a oamenilor.

O nouă formulă de calcul a anilor de câine în ani de om

Rezultatele indică faptul că această curbă a îmbătrânirii este diferită la câini față de cea a oamenilor. Câinii tineri îmbătrânesc mult mai repede decât oamenii. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, procesul de îmbătrânire este mai lent.

Noua formulă a cercetătorilor este așadar: vârsta umană = 16 x ln(vârsta câinelui) + 31. Astfel, ei au înmulțit logaritmul natural al anilor câinelui cu 16 și apoi au adăugat 31.

Această nouă formulă de calculare a anilor canini în ani de om oferă rezultate mai bune decât regula celor 7 ani, dar nu este încă pe deplin pusă la punct. Potrivit cercetătorilor, există o lipsă de cercetări suplimentare în această.

Beagle bătrân cu își odihnește capul în poala stăpânei. Câine Beagle care doarme liniștit, articol despre cum se calculează vârstă câinilor.
Regula de 7 ani pentru calcularea vârstei câinilor este considerată învechită.

De ce este importantă conversia de la vârsta câinelui la vârsta umană?

La prima vedere, convertirea anilor canini în ani de om pare mai degrabă amuzantă decât utilă. De fapt, însă, aceste cunoștințe pot fi destul de importante, de exemplu pentru medicii veterinari. De exemplu, aceste cunoștințe pot influența în mod semnificativ alegerea măsurilor de diagnosticare sau de tratament.

Din acest motiv, este logic să se efectueze studii suplimentare pe această temă în viitor. Cu toate acestea, cercetătorii atrag atenția că ar trebui incluși și câini din alte rase – nu doar Labrador Retrieveri.

Ce influențează procesul de îmbătrânire al câinilor?

Vârsta biologică a câinelui nu este atât de ușor de determinat, deoarece depinde de diverși factori. În plus față de rasa câinelui, condiția fizică joacă și ea un rol, de exemplu. Un câine cu o dietă normală are șanse mai mari să ajungă la o vârstă mai înaintată decât un câine supraponderal.

Se spune că și mediul social are o influență asupra procesului de îmbătrânire. Câinii din zonele urbane, de exemplu, par să trăiască mai puțin decât cei care cresc la țară. Rasele mixte tind, de asemenea, să aibă un avantaj față de câinii de rasă pură în ceea ce privește îmbătrânirea.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.