Pericole de Crăciun pentru câine – petreceți sărbătorile în siguranță

pericole de Crăciun pentru câine. Bradul de Crăciun

Crăciunul aduce cu el anumite pericole atât pentru noi, oamenii, cât și pentru prietenii noștri patrupezi. Îți vom arăta care sunt pericolele de Crăciun pentru câine, cum le poți preveni și cum poți ajuta repede în caz de urgență.

Cinci lucruri care pot fi periculoase pentru câinele tău în perioada Crăciunului

1. Lumânările aprinse

Lumina lumânărilor pur și simplu face parte din acest sezon întunecat. În general, majoritatea câinilor stau departe de lumina pâlpâitoare a lumânării. Cu toate acestea, nu ar trebui să le lași niciodată la îndemâna patrupezilor.

Riscul ca un câine să dărâme lumânarea în timp ce se joacă sau dă din coadă este pur și simplu prea mare.

Cum să reduci riscul

Dacă nu vrei să renunți la lumânări de Crăciun, încearcă să le plasezi undeva unde câinele nu ajunge. Lumânările pe măsuța de cafea sunt complet interzise.

Pe lângă asta, asigură-te că nu lași lumânările să ardă atunci când câinele tău este nesupravegheat în aceeași cameră. Dacă aceste precauții nu sunt suficiente pentru tine, poți bineînțeles să folosești lumini LED în loc de lumânări adevărate. Acestea nu pot nici să verse ceară fierbinte, nici să cauzeze arsuri sau un incendiu.

Dacă totuși se întâmplă ceva

Dacă, în ciuda tuturor precauțiilor, câinele se arde cu lumânarea, răcește zona afectată cu apă la temperatura camerei (nu rece!). Nu folosi unguente pentru arsuri sau pudre pentru răni.

Gravitatea arsurilor la câini devine clară abia mai târziu. De exemplu, când țesutul unei zone mai mari de piele moare din cauza arsurii. Prin urmare, ar trebui să duci câinele la veterinar, chiar dacă e vorba de o arsură minoră. Asigură-te încă de dinainte de sărbători că ai numărul de telefon al veterinarului sau al ambulanței veterinare, ca să nu trebuiască să cauți mult în caz de urgență.

2024_02_Offers_General_Mood_10

2. Pericole sub bradul de Crăciun

Pe cât de frumos arată un brad împodobit – acesta poate cauza anumite pericole de Crăciun pentru câine. Nu le subestima. Mai ales câinii tineri și foarte jucăuși au deseori experiențe dureroase cu lumini, globuri și obiecte de acest tip.

Există un risc foarte mare ca patrupezii să se rănească din cauza globurilor sparte din brad. Ele pot cădea cu ușurință de pe crengi atunci când un cățel curios examinează bradul dând din coadă. Tăieturile la lăbuțe sau chiar la botic nu sunt doar dureroase, ci pot deveni destul de periculoase dacă se infectează.

Luminițele de brad sunt de asemenea periculoase

Instalația de lumini nu este complet inofensivă. S-ar putea ca un câine să muște instalația din curiozitate sau din pură plictiseală. Aceasta îl poate electrocuta, lucru care ar pune în pericol viața animalului.

Atenție la suportul bradului de Crăciun. Asigură-te că bradul nu cade doar pentru că patrupedul merge la el să îl „inspecteze”.

Pe lângă asta apa de la brad nu ar trebui să fie accesibilă pentru câine, pentru că substanțele emise de brad în apă sunt periculoase pentru patruped.

Nu subestima riscul de la beteală. Plumbul conținut de decorațiunile tradiționale de Crăciun poate duce la un blocaj intestinal serios pentru câine dacă este ingerat.

Decorațiunile de Crăciun pot cădea cu ușurință pe jos. Așa că asigură-te că animalul nu se taie în piesele sparte.

Ce să faci dacă patrupedul se taie cu un glob de Crăciun

Clinchetul unui glob de Crăciun spart sau chiar căderea întregului brad ne poate speria destul de rău și pe noi. Dar încearcă să rămâi calm și să te asiguri că patrupedul este în siguranță întâi. Doar apoi te poți ocupa de globul spart și poți ridica bradul din nou.

Dacă animalul s-a rănit de un glob spart, calmează-l în primul rând (dacă e cazul pune-i o botniță sau leagă câinele pentru a îl proteja de reacții necontrolate) și ocupă-te de rană.

Oprește sângerarea (cu un bandaj și presiune pe rană), curăță rana cu apă curată și taie părul dacă e nevoie.

Pune dezinfectant pe rană. Dacă vezi un ciob în lăbuță, încearcă să îl îndepărtezi cu grijă folosind o pensetă.

Când trebuie să duc câinele la veterinar?

Bandajează câinele și du-l la veterinar cât mai repede posibil. Riscul de infecție este foarte mare la lăbuțe, chiar și în cazul unei tăieturi minore.

Dacă e vorba de o rană mare, ce sângerează puternic sau dacă a rămas un obiect străin blocat în lăbuță, câinele trebuie dus de urgență la veterinar. Și alte accidente asociate cu bradul de Crăciun, cum ar fi înghițirea de beteală, un șoc electric sau ingerarea apei din suportul de brad ar trebui verificate întotdeauna de un veterinar.

Având în vedere că mulți veterinari își închid cabinetele în perioada Crăciunului, asigură-te că ai la îndemână numărul de la o ambulanță veterinară.

În ciuda acestor pericole de Crăciun pentru câine, încearcă să te bucuri de sărbători alături de blănosul tău. Aruncă o privire în magazinul nostru online dacă ești în căutarea unui cadou potrivit pentru câine.

pericole de Crăciun pentru câine. Bradul de Crăciun

3. Jos lăbuțele de pe ciocolată!

Nu doar oamenii, ci și câinii sunt tentați la vederea platourilor colorate de Crăciun, pline de ciocolată, biscuiți și prăjituri.

Dar spre deosebire de noi, care în cel mai rău caz facem carii sau punem câteva kilograme în plus, ciocolata poate pune viața câinilor în pericol. Teobromina din ciocolata cu lapte și ciocolata neagră este toxică pentru animale și poate avea consecințe devastatoare pentru organismul patrupezilor. Pot apărea crampe, hipertensiune sau probleme cardiace.

Simptomele intoxicației cu ciocolată variază (în funcție de cantitatea de cacao din ciocolată) de la diaree și vărsături la crampe dureroase, tremurat, pierderea conștiinței și chiar moartea câinelui.

Cum să reduci riscul de intoxicație în perioada Crăciunului

Nu lăsa niciodată ciocolată la îndemână. Păstrează moșii de ciocolată, biscuiții și orice aliment de acest fel în cutii bine sigilate și evită „platourile dulci” de pe măsuța de cafea.

Dacă ai musafiri sau vrei să te faci comod cu o farfurie plină de ciocolată și biscuiți, asigură-te că patrupedul nu primește nimic dulce.

Nu lăsa câinele niciodată nesupravegheat într-o cameră unde este ciocolată. Pune deoparte mereu gustările nesănătoase. Încearcă să pui și calendarele de Advent cu ciocolată undeva unde câinele nu are acces. Nu subestima talentele unui patruped înfometat.

Apropo, ciocolata albă nu este toxică pentru câini datorită conținutului aproape inexistent de teobromină, însă conținutul ridicat de grăsimi și zahăr poate duce oricum la crampe dureroase.

Ce să faci dacă patrupedul a mâncat ciocolată

Cât de periculoasă poate fi ciocolata pentru câine depinde foarte mult de cantitatea ingerată și de conținutul de cacao din ciocolată.

În principiu, cu cât este mai neagră ciocolata, cu atât este mai toxică pentru animal. Cu cât mai mic este câinele, cu atât mai periculoase pot fi consecințele. Dacă observi că patrupedul a mâncat o cantitate mare de ciocolată fără permisiune, du-l direct la veterinar. Doar el poate lua măsurile necesare pentru a opri intoxicația, cum ar fi forțarea câinelui să vomite, administrarea unui lavaj gastric și a cărbunelui activ.

În ciuda tensiunii: nu te panica și stai calm pentru binele câinelui tău. Apropo: o bomboană mică de ciocolată sau un singur biscuit de ciocolată este nesănătos pentru un câine de talie medie spre mare, dar de obicei nu este o problemă. Un baton sau mai mulți moși de ciocolată ar putea fi cu adevărat periculoși.

caine cu fes de Mos Craciun si cadouri

4. Plante otrăvitoare și mirosuri periculoase

O Crăciuniță pe masă, un vâsc atârnat de ușă sau un aranjament cu „trandafiri de Crăciun”. Aceste plante fac parte din sezonul Crăciunului pentru mulți oameni. Dar dacă ai un câine, ar trebui să ai mai multă grijă. Din păcate multe dintre aceste plante reprezintă pericole de Crăciun pentru câine.

Dacă patrupedul înghite vâsc căzut pe jos sau o parte dintr-o Crăciuniță, ar putea suferi de simptome severe de intoxicație, cum ar fi diaree sau crampe puternice. Simplul contact cu Crăciunița poate cauza iritații neplăcute pe pielea animalelor. Pentru o listă extinsă a plantelor toxice, citește și articolul Plante otrăvitoare pentru câini.

Durerile gastrointestinale pot fi cauzate și de uleiuri aromatice care se pun în boluri mici și miros frumos. Dacă un câine curios bea acest ulei, el ar putea suferi de diaree, vărsături, iritații ale membranei mucoase sau chiar intoxicație.

Trebuie să renunț la vâsc, Crăciuniță și restul plantelor periculoase?

Dacă nu vrei să renunți la tradițiile de Crăciun sub forma Crăciuniței sau a vâscului, ar trebui să te asiguri că aceste plante sunt plasate undeva unde câinele nu are acces.

Pune bolurile cu uleiuri aromate undeva la înălțime. Apropo, fii atent cu alte decorațiuni de Crăciun. Binecunoscutul spray cu zăpadă de pe geamuri poate cauza probleme respiratorii la câini, chiar dacă este folosit în cantități mici.

Din fericire, există unele alternative pentru stăpânii de câini pentru a își decora casele de Crăciun.

Abțibildurile de geam cu temă de Crăciun sau chiar plantele artificiale care arată extrem de real și nici nu trebuie udate.

Ce trebuie să fac dacă patrupedul a mâncat o plantă otrăvitoare?

Dacă ai observat că animalul tocmai a mâncat o plantă, îi poți administra tablete de cărbune. Acesta nu ar trebui să lipsească din trusa de prim ajutor a niciunui stăpân de câini.

Următoarele sunt aplicabile: cu cât mai devreme intră în contact cărbunele activat cu otrava plantei din stomac, cu atât mai eficient o poate combate. Dacă a trecut ceva timp de când a fost înghițită planta otrăvitoare și apar primele simptome de otrăvire, cum ar fi crampe, afecțiuni circulatorii sau dificultăți la respirație, câinele trebuie dus imediat la veterinar.

5. Fără friptură de la masa festivă pentru Bobiță

Un meniu delicios de sărbători este la fel de important precum bradul de Crăciun sau cadourile. Dar în timp ce stăpânul și stăpâna stau la masă și se bucură de diversele delicatese de pe masă, Bobiță trebuie să stea lângă ei cu niște ochi de cerșetor. E greu să fii ferm. Așa că în spiritul sărbătorilor mai ajung să cadă una sau două bucăți de friptură în gura patrupedului.

Însă nu îți faci nici ție, nici câinelui vreo favoare, pentru că nu e ceva neobișnuit ca un câine să ajungă la veterinar pentru această „excepție de la regulă”. Majoritatea mâncărurilor noastre, mai ales friptura delicioasă de Crăciun, sunt mult prea condimentate pentru câini și pot duce la probleme gastrointestinale periculoase.

Alte pericole de Crăciun pentru câine sunt date de oasele de păsări de la friptura de rață sau de curcan. Ele se pot rupe ușor (mai ales dacă sunt gătite) și duc la răni interne grave în gură și esofag.

Dacă vrei să îi dai câinelui o gustare, alege un os de ros pentru câini, care să-l țină ocupat pe acesta  în timp ce voi vă bucurați de masa festivă.

Cum să faci din Crăciunul cu câinele tău o perioadă relaxată și confortabilă

Adventul și Crăciunul pot fi o adevărată provocare pentru stăpânii de câini, mai ales dacă patrupedul este încă foarte tânăr și curios. Și vrea să încerce toate lucrurile ciudate care se află în casă de Crăciun.

Dar nu-ți face griji: cu simple măsuri de precauție, vei înlătura toate aceste pericole de Crăciun pentru câine. Astfel te poți concentra complet pe această perioadă specială și te poți bucura din plin de sărbători cu patrupedul tău.

Citește și articolul nostru despre Îngrijirea unui câine în timpul iernii: sfaturi pentru sezonul rece.

Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.