Hrănirea câinilor în funcție de vârstă

Puppies Eating dry food at home. Group of Beautiful Welsh Corgi Pembroke Dogs eat food from bowl. Pet concept

Fiecare iubitor de câini e fericit atunci când patrupedul lui își linge bolul până când e gol. Bineînțeles, hrana pentru câini ar trebui să le ofere acestora toți nutrienții. Dar lucrurile se pot schimba de-a lungul vieții câinelui: un câine tânăr are nevoie de nutrienți diferiți față de unul adult. Câinii bătrâni au nevoie de mai puține calorii și tind să aibă probleme asociate cu vârsta, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete specifice. Îți vom oferi câteva sfaturi despre hrănirea câinilor în funcție de vârstă.

Hrana potrivită pentru pui și juniori

Când ar trebui să îi dau hrană pentru juniori?

În primele cinci săptămâni, cățeii primesc doar lapte de la mamă, lapte care le oferă tot ce le este necesar. Din a cincea săptămână, încep să mănânce boabe de hrană uscată înmuiate sau hrană umedă de la mamă. Porția de hrană solidă crește pas cu pas în decursul următoarelor zile. În același timp, mama nu îi mai alăptează la fel de mult. Când au nouă săptămâni, ei sunt complet înțărcați. Hrana de calitate bună este importantă încă din aceste prime săptămâni de viață, ca un supliment la laptele mamei. Poți alege hrană special concepută pentru mamă și cățeii ei.

În timp ce cresc, patrupezii au nevoie de mai multe calorii sub formă de grăsimi și proteine brute. O combinație echilibrată de vitamine și minerale este benefică pentru dezvoltarea întregului aparat locomotor. În această etapă, alege hrana specială pentru câini juniori. O hrană echilibrată este foarte importantă mai ales pentru câinii din rasele de talie mare, cum ar fi Saint Bernard sau Marele Danez. Pentru că, dacă primesc prea multe proteine, cresc prea repede, iar acest lucru poate afecta articulațiile. Stăpânii care au căței din rase mari pot discuta cu veterinarul sau crescătorul despre dezvoltarea optimă a greutății câinelui.

Eticheta de pe pachet îți oferă indicații bune despre cantitatea zilnică de hrană. Însă forma corpului și activitatea fiecărui câine sunt diferite. Poți cântări câinele regulat, pentru a compara greutatea ideală cu realitatea. Acest lucru îți permite să intervii la timp, dacă e cazul, și să schimbi tipul de hrană sau să reduci porțiile.

Până când trebuie să îi dau mâncare pentru pui?

Rasele mici cresc până la maxim nouă luni. Însă rasele mari cresc mai greu și ar trebui să primească hrană pentru câini aflați în creștere până la 24 de luni. Pentru câinii de mărime medie și mare există așadar hrană pentru juniori ca un stagiu intermediar până la hrana pentru câini adulți.

Hrănirea câinilor care nu mai sunt în creștere

Câinii de talie mică pot face schimbarea la hrană pentru câini adulți pas cu pas, începând cu vârsta de șase luni. Câinii de talie medie ar trebui să facă schimbarea la vârsta de un an. Câinii de talie mare și foarte mare primesc hrană pentru pui și juniori până la vârsta de doi ani.

Dacă îi dai hrană uscată, poți face tranziția foarte simplu: amestecă boabele din hrana nouă pentru adulți în hrana cunoscută pentru pui timp de o perioadă mai lungă de timp. Astfel poți vedea dacă patrupedul tău tolerează bine viitorul său tip de hrană și poți evita reacțiile de hipersensibilitate.

Citește și articolul nostru despre schimbarea dietei câinelui.

Varietatea de mâncare pentru câini adulți este mai mare: sunt disponibile numeroase tipuri de hrană uscată și umedă pentru patrupedul tău.

Sfat: alege două sau trei varietăți de aceeași calitate, pe care să le alternezi. Astfel, câinele tău nu va ajunge să fie mofturos și vei evita complicațiile care pot apărea dacă un producător schimbă rețeta sau are probleme de livrare. De regulă, câinii tolerează bine schimbarea de hrană atunci când produsul înlocuitor are o calitate similară.

Apropo de calitate: ar trebui să stabilești niște standarde ridicate în acest sens. Hrana de calitate bună are următoarele caracteristici:

  • Conține multă carne – carnea sau peștele sunt pe primul loc în lista de ingrediente
  • Conține foarte puține cereale (precum grâu sau porumb) sau deloc
  • Nu conține coloranți artificiali sau conservanți
  • În cazul hranei uscate, mărimea și forma crochetelor este adaptată câinelui
  • Câinele mănâncă cu plăcere

Hrănirea câinilor bătrâni

Mulțumită tratamentelor medicale adecvate, a îngrijirii bune și a unei diete echilibrate, câinii din ziua de azi ajung deseori la o vârstă avansată. Precum oamenii, și câinii încep să arate semne de îmbătrânire odată cu vârsta: pot apărea artroza sau probleme cu ochii. Câinii se mișcă mai puțin, tind să formeze tartru și să se îngrașe. Pentru că, deși masa musculară scade, straturile de grăsime cresc. La mulți blănoși încetinește digestia. Devin balonați sau constipați de la mâncarea lor obișnuită. Așa că pare logic să o schimbi pe o hrană mai ușor de digerat. Hrana pentru câini seniori nu are la fel de multe grăsimi și conține aditivi importanți.

Vizitele regulate la veterinar sunt la fel de importante ca o dietă adaptată vârstei: Patrupedul tău ar trebui dus la veterinar o dată pe an. Cu ajutorul unei consultații de bază, poți contracara ușor efectele vârstei. Hrănirea corectă poate de asemenea să atenueze simptomele îmbătrânirii.

Când ar trebui să încep să îi ofer hrană pentru câini seniori?

De când este un câine „senior“? Și aici depinde de mărimea patrupedului. Câinii de talie mică au o medie de viață mai mare și de aceea îmbătrânesc mai târziu. Câinii de talie mare îmbătrânesc mult mai repede. Practic, un câine este clasificat ca senior atunci când a ajuns la trei sferturi din media sa de viață. La Golden Retriever acest lucru ar avea loc pe la șapte – opt ani. În schimb, micuțul Chihuahua nu este considerat senior până la zece – doisprezece ani. Ca stăpân, tu poți să îți dai seama cel mai bine.

Dacă observi primele semne de îmbătrânire – câinele pare mai încet, se ridică mai greu sau are probleme digestive – e timpul pentru o vizită la veterinar. Așa poți preveni apariția unor boli mai grave sau a problemelor dentare. Hrănirea câinilor cu produse dedicate seniorilor poate începe la primele semne de îmbătrânire.

Sfaturi: Dieta BARF și hrana umedă pentru câinii de toate vârstele

Cine preferă dieta BARF nu are de ales între hrană pentru juniori și seniori. Înainte de a alege această dietă, cere sfatul unui specialist, mai ales dacă ai un câine din rasă mare. Pentru că o dietă echilibrată joacă un rol important asupra sănătății câinelui. Prea multe proteine sau prea puține minerale pot duce la daune ireversibile asupra articulațiilor.

Hrana umedă pentru câini seniori este disponibilă în multe varietăți. E ușor de digerat și este caracterizată, printre atele, printr-un conținut redus de fosfor. Un plus de vitamine și de nutrienți poate contracara bolile asociate cu îmbătrânirea. Aditivii, cum ar fi pudra de alge, pot ajuta articulațiile. Bineînțeles, următorul lucru se aplică și la câinii seniori: calitatea este factorul decisiv! Așa că asigură-te că hrana are un conținut ridicat de carne și că nu conține zahăr, multe cereale sau atractanți. Hrana Wolf of Wilderness Senior conține 66% carne și nu conține cereale sau conservanți.

Dacă nu vrei să-i înlocuiești hrana umedă obișnuită, îi poți suplimenta dieta cu gustări. Poți alege un os de ros gustos cu beneficii adiționale. De exemplu, îi poți da câinelui oase umplute cu glucozamină sau gustări din piele de vită cu scoici cu cochilie verde. Poți și să amesteci pudre speciale cu extract din scoici și alte ingrediente active în mâncarea animalului tău.

Importante în hrănirea câinilor seniori sunt și tabletele cu multivitamine ce pot ajuta sistemul imunitar. Există și suplimente alimentare pentru piele și blană. Nu exagera și urmează porția recomandată, pentru a nu depăși doza zilnică. De asemenea: atunci când apar primele semne ale bătrâneții, du câinele la veterinar. Astfel vei putea îndeplini cât mai optim nevoile câinelui asociate cu bătrânețea.

Hrănirea câinilor în funcție de vârstă - sumar

La ce vârstă trebuie să schimb câinelui hrana ?

Câini talie mică Câini talie medie Câini talie mare
Hrană Junior 5 săptămâni 5 săptămâni 5 săptămâni
Hrană Adult 6 luni 12 luni 24 luni
Hrană Senior 10-12 ani 8-9 ani 7-8 ani

Nu uita că aceste cifre sunt doar estimative. Vârstele exacte pentru hrănirea câinilor într-un mod corect variază în funcție de înălțime, greutate și rasă. Află și cum să calculezi cantitatatea de hrană necesară pentru câini.

Cele mai utile articole
7 min

Cum să calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini: e atât de simplu!

În ziua de astăzi nu este greu să fii la curent cu diferitele metode de hrănire. Când alegi un tip de hrană completă, găsești pe ambalaj informații legate de cantitatea recomandată. Dar cum poți calcula cantitatea de hrană necesară pentru câini dacă aplici regimul BARF sau dacă vrei să combini mai multe tipuri diferite de hrană? Din fericire, poți determina cu ușurință nevoia de energie a câinelui cu ajutorul unor simple formule.
11 min

Am un câine gras: cum pot să îl ajut să slăbească sănătos?

Numărul de câini supraponderali din casele oamenilor este tot mai mare pe zi ce trece. Dar pentru a te asigura că ei rămân sănătoși și duc o viață lungă, e important să scapi de kilogramele în exces. Și tu ai un câine gras? Atunci scapă-l de kilogramele în plus cu câteva măsuri și reguli stricte de hrănire.