Vaccinarea câinelui Acest articol a fost verificat de un veterinar

Câine Jack Russel Terrier este vaccinat de veterinar. Vaccinarea cainilor

Vaccinările câinilor ajută la scăderea sau prevenirea epidemilor.

Nici nu se pune problema – vaccinarea câinelui protejează viața acestuia de boli infecțioase fatale. Dar ce vaccinuri ar trebui să aibă câinele? Ce se ascunde în spatele imunizării de bază a cățelului și cât de des trebuie făcut un rapel pentru a proteja câinele pentru restul vieții sale?

De ce trebuie să îmi vaccinez câinele?

Vaccinarea a fost destul de criticată în ultimii ani. Frustrarea din cauza substanțelor active scumpe din vaccinuri, lăcomia pentru profit a unor companii farmaceutice și multiplele rapeluri inutile, care au mai multe efecte secundare decât beneficii sunt mai mari decât frica de boală pentru unii stăpâni.

Însă nu uita că doar schemele stricte de vaccinare pot ține sub control anumite boli infecțioase periculoase. Datorită vaccinării extensive împotriva bacteriilor și virușilor extrem de contagioși, riscul de infecție și numărul de decese asociate cu acestea a fost redus semnificativ. Fiecare câine vaccinat contribuie la controlarea și prevenirea epidemiilor, așa că vaccinând câinele nu protejezi doar viața sa, ci și cea a altor animale.

Ce vaccinuri ar trebui să aibă câinele meu?

Vaccinurile sunt cea mai bună protecție pe care i-o poți oferi câinelui tău. Ele protejează patrupedul împotriva unor boli periculoase, cum ar fi boala Carre, parvoviroza, leptospiroza, Hepatitis contagiosa canis, rabia, tusea canină, babesioza sau borelioza. Vaccinurile recomandate conform comisiilor naționale de vaccinări sunt împărțite în vaccinuri de bază (vaccinuri obligatorii) și vaccinuri opționale.

Componente de bază și componente opționale

Așa numitele componente de bază sunt vaccinuri, pe care orice câine ar trebui să le aibă mereu. Ele țintesc anumiți patogeni, care de obicei sunt fatali și care pun în pericol viața animalelor, precum și, în unele cazuri, cea a stăpânilor acestora. Câinele ar trebui să aibă aceste „vaccinuri obligatorii”. Trecerea graniței în multe țări cu animale mici se face în funcție de aceste vaccinuri, așa că ele trebuie să existe pe carnetul de sănătate al patrupedului tău.

Recomandările privind vaccinurile opționale nu sunt însă la fel de detaliate. Deși nu sunt mai puțin importante, ele nu afectează câinii mereu. Nevoia de vaccinare depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, constituția și habitatul câinelui. Așa că trebuie decis în fiecare caz individual dacă vaccinul își are rostul. Compară beneficiile și riscurile acestor vaccinuri opționale împreună cu veterinarul înainte de a lua o decizie.

Vaccinuri obligatorii: câinele trebuie vaccinat împotriva acestor boli

 • Boala Carre
  Boala Carre este o boală virală extrem de contagioasă, care poate duce la probleme gastrointestinale mari, boli respiratorii (tuse severă, secreții nazale purulente și secreții la ochi) sau la spasme fatale și paralizie (tulburare nervoasă).
 • Hepatitis contagiosa canis (H.c.c.)
  Acest adenovirus canid, care duce la așa numita Hepatitis contagiosa canis, este ingerat de obicei prin apa sau mâncarea ce conțin urină și cauzează inițial febră, inflamații la ochi și la rinichi. Dacă virusul ajunge la ficat, se manifestă prin letargie, vărsături și diaree. H.c.c. poate duce la moarte, în special în cazul câinilor tineri sau cu sistemul imunitar slăbit.
 • Parvoviroza
  Parvoviroza este cauzată de un virus ADN CPV extrem de rezistent (parvovirusul canin). Câinii tineri în mod special mor ca urmare a deshidratării sau a intoxicării cauzate de vărsături puternice, febră mare (până la 41.5°C) și diaree cu sânge. Dar chiar și dacă un animal pare să fi supraviețuit bolii, deseori moare câțiva ani mai târziu din cauza efectelor secundare ale parvovirozei, imunodeficiențe sau probleme la inimă.
 • Leptospiroza
  Leptospiroza, cunoscută și ca boala de Stuttgart, se transmite prin bacterii de tip leptospire, care de obicei trăiesc în sol sau în apă contaminată. Această boală extrem de contagioasă poate afecta sever organele, mai ales în cazul câinilor tineri și imunocompromiși, fiind deseori fatală. Leptospiroza s-a răspândit considerabil în ultimii ani. Se recomandă vaccinarea urgentă, mai ales pentru că aceasta poate afecta și oamenii.
 • Rabia
  La fel ca leptospiroza, și rabia se poate transmite la oameni. Ambele sunt boli zoonotice și trebuie notificate autoritățile imediat dacă ești contaminat. În cazul câinilor, rabia se transmite prin virusul Lyssa și duce la simptome tipice, cum ar fi salivare puternică și agresivitate crescută. Boala este fatală în toate cazurile.

Vaccinuri opționale: s-ar putea să fie nevoie de aceste vaccinuri, în funcție de fiecare caz individual

 • Tusea canină

Animalele din adăposturi sunt expuse în mod special riscului de contaminare cu tusea canină sau parainfluența. Această boală virală extrem de contagioasă duce la probleme respiratorii severe (tusea uscată fiind cea mai neplăcută). În cazul animalelor cu sistem imunitar compromis poate duce la pneumonie, care în unele cazuri este fatală.

 • Borelioza
  Această boală bacteriană se transmite în general prin mușcătura de căpușă. De obicei este inofensivă, dar în unele cazuri – în funcție de tipul de bacterie – poate duce la spasme neurologice și paralizie, rezultând în moartea patrupedului. Câinii care suferă de boala Lyme sunt apatici și refuză mâncarea.
 • Babesioza
  Și așa numita babesioză (numită și malaria canină) poate fi transmisă prin mușcătura de căpușă. Această boală infecțioasă agresivă este însoțită de febră mare și duce la distrugerea celulelor roșii și astfel la moartea câinelui în interval de câteva zile, dacă nu este tratat. În țările unde căpușele infectate cu babesioză sunt mai comune, se oferă un vaccin ca o protecție adițională pe lângă măsurile obișnuite, cum ar fi verificarea câinelui de mușcături de căpușe (după o plimbare în natură).
 • Infecții micotice
  Acestea sunt în general boli micotice de piele, care sunt destul de răspândite printre câini. Cel mai comun patogen la câini este dermatofitul Microsporum canis, care cauzează mătreață și formarea crustelor pe blană, deseori ducând la căderea părului în zonele afectate. Ciuperca poate fi transmisă și de alte animale infectate, precum și prin intermediul unui mediu infectat (culcușuri, covoare sau perii). Vaccinarea ar putea fi utilă în medii de risc, cum ar fi canisele sau adăposturile de animale, având în vedere că contribuie la atenuarea puternică a simptomelor.
 • Leishmanioza
  Leishmanioza este una dintre cele mai cunoscute boli tropicale ale câinelui. Se transmite în general prin intermediul țânțarilor sau a musculițelor ce trăiesc la sudul paralelei 45. Acești paraziți atacă celulele și organele câinelui și, dacă nu este tratat, duc la moartea animalului în mai puțin de 12 luni (de obicei din cauza insuficienței renale). Chiar dacă noul vaccin descoperit nu poate preveni infecția, poate întări răspunsul sistemului imunitar al câinelui față de acești patogeni periculoși.

Când și cât de des trebuie să vaccinez câinele?

Deși există diferite puncte de vedere și păreri despre cât de des și la ce intervale trebuie vaccinați câinii, atât veterinarii, cât și stăpânii de câini sunt de acord măcar în privința urgenței imunizării de bază a unui cățeluș. Odată ce protecția oferită de anticorpii mamei (care sunt transmiși inițial prin laptele acesteia) este redusă după faza de alăptare, trebuie începută imunizarea de bază pe la vârsta de opt săptămâni.

În cadrul unui vaccin sunt administrate câinelui bacterii/ viruși activi sau atenuați sau părți din aceștia. Corpul reacționează la aceste substanțe producând anticorpi care pot combate bacterii și patogeni periculoși în cazul unei infecții ulterioare. Însă câinele este complet imunizat împotriva unei boli abia după a doua sau a treia injecție. Tot ce face primul vaccin din a opta sau a douăsprezecea săptămână de viață este să activeze sistemul imunitar. Acesta ar fi inutil dacă nu este repetat.

Odată ce este administrat cel de-al treilea vaccin (la vârsta de 16 săptămâni sau 15 luni, în funcție de vaccin) este completă imunizarea de bază. Însă de-a lungul timpului forța răspunsului imunitar al corpului scade. Pentru a menține nivelul ridicat de protecție împotriva bolilor infecțioase periculoase pentru întreaga viață, trebuie făcut un rapel la anumite intervale de timp. Cu toate acestea, mulți veterinari au abandonat rapelurile anuale, care erau comune până acum câțiva ani. Chiar și World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) consideră că un rapel la intervale de trei ani este absolut suficient pentru majoritatea vaccinurilor (de ex. rabie). La unele vaccinuri substanța activă durează chiar mai mult și oferă protecție chiar și după șase sau șapte ani. Însă în cazul tusei canine și a leptospirozei, rapelul anual este inevitabil.

Un sumar al vaccinurilor recomandate

Pentru ca patrupedul să fie complet protejat împotriva bolilor enumerate, e important ca stăpânii de câini să respecte cu strictețe schema de vaccinare a veterinarului. Schema de vaccinare ce urmează se bazează pe recomandările general acceptate. Însă nu va înlocui o consultație la veterinar, care îți poate da recomandări exacte pentru câinele tău în privința posibilelor vaccinuri opționale.

Vaccinuri obligatorii pentru câini sănătoși

Vaccin împotriva Imunizare de bază Rapel
De la 8 săpt. De la 12 săpt. De la 16 săpt. De la 15 săpt. Anual Circa o dată la 3 ani
Boala Carre
Hepatită (H.c.c.)
Parvoviroză (P)
Leptospiroză (L)
Rabie

 

Ce trebuie să iau în considerare în cazul câinilor bolnavi sau cu riscuri speciale?

Recomandările prezentate aici se aplică patrupezilor sănătoși fără un risc special de infecție. S-ar putea să fie recomandată o schemă mai detaliată de vaccinare pentru cățeii compromiși sau cu risc de infecție, de exemplu pentru tusea canină. Vorbește cu veterinarul pentru a afla ce vaccinuri suplimentare sunt recomandate pentru câinele tău.

În general câinii bolnavi nu se vaccinează. Pentru a reduce posibilele efecte secundare, câinele ar trebui să fie sănătos, deparazitat intern și extern la momentul vaccinării. Dacă are febră, diaree sau alte simptome de boală, acestea trebuie tratate înainte.

Ce efecte secundare pot avea vaccinurile?

De obicei vaccinurile aprobate sunt bine tolerate. E important ca patrupedul să fie sănătos și să fi ajuns la o anumită vârstă (minim opt săptămâni) pentru a putea reacționa adecvat la substanțele active. Astfel reduci probabilitatea efectelor secundare la minim. Posibilele efecte secundare, care de obicei dispar după două-trei zile, cel târziu după o săptămână, sunt:

 • Febră
 • Inflamarea (dureroasă) locului unde a fost făcută injecția
 • Oboseală
 • Pierderea apetitului

Contactează veterinarul dacă observi acestea sau orice alte simptome la câinele tău.

Cât costă vaccinurile?

În general veterinarii administrează vaccinuri combinate, așa că o injecție este suficientă pentru mai multe boli (de exemplu vaccinul combinat pentru boala Carre, parvoviroză, H.c.c., leptospiroză, tuse canină și rabie). Prețurile pot varia în funcție de veterinar. Cel mai bine este să te interesezi din timp care sunt costurile exacte pentru aceste servicii.

În principiu ar trebui să ții cont de faptul că aceste cheltuieli sunt mult mai mici decât cele, care ai ajunge să le plătești dacă patrupedul este infectat cu patogeni periculoși.

În orice caz, sănătatea câinelui ar trebui să fie mereu pe primul loc.

Îți dorim toate cele bune ție și câinelui tău!


Dr Cornelia Kolo, Veterinar
frau zwei hunde

În timpul studiilor mele de medicină veterinară și a doctoratului la Universitatea Ludwigs-Maximilians din München, am reușit să obțin numeroase perspective asupra diverselor domenii ale medicinei veterinare. Sunt medic veterinar, iar de când practic am avut ocazia să observ o mare varietate de animale și boli ale acestora. Pasiunea mea ține de a-mi ajuta pacienții în cel mai bun mod posibil și de a le asigura bunăstarea. Îmi place, de asemenea, să-mi împărtășesc cunoștințele ca medic veterinar, proprietar de câine cu vechime, dar și ca autor.


Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.
11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.
6 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.