6 motive pentru a nu dărui cuiva o pisică de Crăciun

pisică de Crăciun

Copiii au scris „pisică” cu litere mari pe scrisoarea lor către Moș Crăciun? Sau poate fratele tău crede că pisoii sunt „super drăguți”? Ideea de a oferi o pisică drept cadou de Crăciun pare foarte bună. Dar nu e deloc așa! În acest articol îți vom explica de ce nu este potrivit să oferi o pisică de Crăciun, oricât de bune ar fi intențiile tale.

Șase motive: de ce o pisică nu este un cadou de Crăciun potrivit

·         Responsabilitatea nu este ceva ce poate fi dăruit

Bineînțeles că un pisoi este – mai presus de toate – drăguț! Dar odată cu el vine și responsabilitatea pe care ți-o asumi pentru pisică timp de 15-20 de ani. Încearcă să răspunzi la următoarele întrebări înainte de a lua o felină:

  • Sunt de acord toți membrii familiei cu sosirea noului animal?
  • Va fi o pisică de apartament sau de curte?
  • Pisicile de apartament nu ar trebui să locuiască singure. Ai posibilitatea de a lua o a doua pisică?
  • Îți permiți costurile pentru articolele de bază, pentru cele necesare lună de lună, precum și eventualele vizite la veterinar?
  • Ești dispus să cureți părul și murdăria de la pisică fără a te prost dispune?
  • Există alergii la păr de animale în familie?
  • Cine curăță litiera pisicii?
  • Ai răbdare să educi pisica?

Dacă vrei să le faci o bucurie copiilor tăi oferindu-le o pisică, ar trebui să poți răspunde în prealabil la toate aceste întrebări. E adevărat că cei mici pot învăța ce înseamnă responsabilitatea cu ajutorul unui animal de companie. Dar adulții trebuie să se asigure că animalul se simte cu adevărat bine.

2022_08_Spring_Outdoor_zooPoints_1000x160_RO

·         Experiențe negative ale persoanelor implicate în protecția animalelor

O pisică de la adăpost de Crăciun? Multe adăposturi de animale se opun acestui lucru și nu plasează pisici în case noi după jumătatea lunii decembrie. Acest lucru se datorează faptului că au trecut prin trista experiență de a primi înapoi animalele oferite drept cadou. Acestea sunt deseori returnate câteva săptămâni mai târziu.

Prea obositor, prea multe zgârieturi, prea scump – motivele sugerează că mulți au luat această decizie în mod spontan, fără să înțeleagă cu câte nevoi vin acestea. Sau că au făcut pisicile cadou. Cei care sunt într-adevăr interesați de un nou animal de companie, cu tot ce implică adopția, pot aștepta până după sărbători.

·         Animalele nu sunt o surpriză bună

Normal că un pisoi drăguț sub bradul de Crăciun ar atrage atenția tuturor. Însă toți viitorii membri ai familiei pisicii ar trebui să se poată pregăti înainte de adopție. Copiii ar trebui să învețe reguli clare privind modul în care trebuie să se comporte cu pisica chiar înainte ca aceasta să sosească acasă. Din articolul nostru Cum să acomodezi o pisică nouă în casă poți înțelege mai bine de câtă atenție are nevoie felina în primele ei zile într-o familie nouă.

·         Agitația din preajma Crăciunului

Apropo de „mediu liniștit” – în majoritatea familiilor nu prea există așa ceva în perioada sărbătorilor. Vizitarea rudelor, colindele și despachetarea cadourilor sunt la ordinea zilei. Un pisoi sau o pisică adultă nou venită nu s-ar simți prea bine în această agitație tipică zilelor de Crăciun.

Într-un moment de neatenție, ea se urcă în bradul împodobit de Crăciun sau se face comodă în iesle. Există multe pericole care pândesc felinele curioase în perioada Crăciunului. Dacă urmează să-ți iei o pisică, amână până după sărbători.

·         E mai bine să îți alegi singur viitorul animal

E adevărat: copiii vor fi fericiți indiferent ce pisică primesc. Dar le-ar face bine și dacă alegerea unui pisoi se face în familie. Vizitează crescătorul sau adăpostul de animale respectiv împreună cu copiii mai mari. După ce discuți cu crescătorul de pisici sau cu personalul adăpostului, îți vei da seama ce felină vi s-ar potrivi cel mai bine.

Fiind implicați în acest proces, copiii vor afla de la început ce înseamnă responsabilitatea care vine odată cu noul membru al familiei. Acest lucru este valabil oricum în cazul adulților: nu numai că ei ar trebui să decidă în mod conștient dacă își doresc un animal, ci și să aleagă ei înșiși animalul respectiv.

pisică de Crăciun

·         Pisicile sunt membri ai familiei

Animalele nu ar trebui dăruite ca niște obiecte. Fie că e vorba de o pisică pufoasă sau o felină activă cu mult chef de joacă: fiecare blănoasă își aduce propria personalitate în noua sa casă. Dacă ai copii care își doresc o pisică, explică-le frumos de ce un membru patruped al familiei nu ar trebui făcut cadou.

Astfel micuții învață ce este respectul față de animale. Vorbește cu copilul tău despre acest lucru înainte de sărbători, pentru ca el să nu își creeze speranțe false.

Pisica pe post de cadou de Crăciun – există excepții?

În preajma Crăciunului, toată familia este împreună, iar mulți oameni au concediu. Dacă un membru al familiei își dorește o pisică și toți ceilalți sunt de acord: nu este totuși cadoul perfect?

Cel mai bine este să aștepți până după sărbători! Adevărații iubitori de pisici au răbdare și nu tratează pisicile ca pe niște "cadouri". Poți face anticiparea mai frumoasă cu cadouri pentru felina mult dorită.

Ce alternative bune există?

Cărți sau vouchere

În cazul în care planifici luarea unei pisici în viitorul apropiat, poți oferi iubitorilor de pisici din familie sau din cercul de prieteni un cadou de Crăciun pentru viitorul lor animal.

Ce zici de un culcuș sau un voucher? Copiii se pot pregăti pentru animăluț cu o carte despre pisici adecvată vârstei lor. Anticiparea este cea mai mare bucurie, după cum bine știm cu toții!

Fără animale pe post de cadou

Copilul tău și-ar dori o pisică de Crăciun, dar nu poți să îi îndeplinești această dorință în viitorul apropiat? Jucăriile de pluș sunt o alternativă bună doar pentru cei mai mici. Copiii mai mari probabil vor fi dezamăgiți de acest lucru.

Indiferent că e Crăciun sau nu, explică-i copilului de ce nu poți sau nu vrei să-i iei o pisică. Caută alternative împreună cu acesta. Poate există un grup de copii și tineri voluntari la adăpostul local de animale? Aici tinerii iubitori de pisici se pot implica și petrece timp alături de câinii și pisicile aflate în dificultate.

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
12 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.