Terapia cu pisici: cum ajută pisicile oamenii bolnavi

Pisica tinuta in brate

Pisicile sunt balsam pentru suflet.

Animalele fac bine sufletului. Câinii, caii și tot mai multe pisici sunt folosite pentru terapia asistată de animale. Dar cum pot ajuta mai exact pisicile oamenii bolnavi și ce cerințe trebuie să îndeplinească felinele pentru acest lucru?

Unei pisici nu îi pasă că un om este bătrân, bolnav sau cu dizabilități. Tot ce contează este să se poarte frumos cu ea. O pisică nu are motive ascunse, afecțiunea sa este mereu sinceră. Această acceptare necondiționată este ca un balsam pentru sufletul omului – mai ales dacă acesta a suferit.

Pisicile ca terapeuți

Psihoterapeuții au recunoscut efectul pozitiv al animalelor asupra pacienților cu boli mentale. Prin urmare sunt folosiți câini, cai sau chiar lame pentru terapia asistată de animale. Pisicile devin tot mai îndrăgite ca și co-terapeuți. Datorită caracterului lor sensibil, felinele sunt extrem de bune pentru suflet.

Simpla prezență a pisicilor în cabinet are un efect calmant asupra multor pacienți. O pisică ce doarme liniștită pe canapea în camera de terapie sau care miroase un pacient nou în mod prietenos ajută la reducerea anxietății și la formarea încrederii.

Pisicile ajută și la „spargerea gheții”: conversația pornește mai ușor atunci când terapeutul și pacientul pot vorbi inițial despre animal într-un mod complet relaxat. Pot aborda subiectele dificile cu mai multă ușurință după un astfel de început.

Terapeuții patrupezi s-au dovedit a fi extrem de utili în cazul tulburărilor de anxietate, a depresiei și a stresului post-traumatic (PTSD).

Hormonii fericirii la contactul cu pisicile

Influența benefică a pisicilor asupra sufletului omului a fost dovedită științific. Cercetătorii au descoperit că creierul omului eliberează hormoni ai fericirii atunci când mângâie o pisică. În același timp este redusă producția de hormoni de stres.

Torsul pisicii scade tensiunea arterială și prin urmare și riscul de un atac de cord conform unui studiu făcut de Centrul pentru Atacuri de Cord al Universității din Minnesota (SUA). Creierul uman răspunde la tors prin eliberarea de serotonină (hormonul fericirii).

pisica si un copil
Pisicile de terapie au un efect calmant și încurajează tratamentul copiilor.

Terapia cu pisici pentru copii

Copiii beneficiază mult de terapia asistată de animale. De exemplu copiii cu autism au deseori dificultăți la comunicarea interpersonală. Ei tind să ia toate afirmațiile la propriu și au probleme la interpretarea sentimentelor umane.

Pe de altă parte, pisicile acceptă micuții pacienți așa cum sunt ei. Ambiguitatea, motivele ascunse și ironia le sunt complet străine. Ele își comunică sentimentele direct. Aceste trăsături fac să le fie mai ușor copiilor să comunice cu ele și îi ajută să fie mai deschiși.

Pisicile de terapie sunt folosite și la tratarea copiilor ce suferă de deficit de atenție. Pisoii îi ajută să se calmeze și să se concentreze asupra unui lucru.

2023_01_zP_Coupon_1000x160_RO

Pisici în cămine de bătrâni

Contactul cu pisicile este bun nu doar pentru persoanele cu probleme mentale, ci și pentru bătrâni. În trecut oamenii erau relativ sceptici privind animalele în căminele de bătrâni: animalele le dădeau prea mult de muncă și erau considerate neigienice.

Această concepție s-a schimbat. Pentru că s-a aflat ce efect benefic au animalele în mod special asupra oamenilor bătrâni. În unele cămine cetățenii seniori se pot muta direct cu animalul lor. Alte instituții au propria lor pisică sau se asigură că îi vizitează regulat un terapeut cu o pisică.

Pisicile de terapie din căminele de bătrâni aduc niște varietate în viața de zi cu zi și le oferă oamenilor de acolo un subiect de discuție. Animalele oferă apropiere fizică și căldură rezidenților care suferă de singurătate. Pisicile se pot pune în poala lor și dormi timp de ore întregi – ideal pentru oamenii care sunt în scaun cu rotile, de exemplu.

Pisicile ajută în caz de demență și Alzheimer

A fost dovedit că prezența unei feline îmbunătățește capacitatea de atenție, de comunicare și empatia bătrânilor.

Căminul de bătrâni Catalina Sprins Memory din SUA, statul Arizona a început un proiect special acum câțiva ani: rezidenții ce suferă de Alzheimer au grijă de pisoi orfani de la adăpostul local de animale. Pisoii trebuie hrăniți cu biberonul de câteva ori pe zi. Deși au existat inițial griji privind capacitatea bătrânilor de a se descurca, seniorii au dovedit că sunt perfect capabili să aibă grijă de pisoi.

pisica de terapie neagra pufoasa in poala unei batrane

Care pisici sunt potrivite ca pisici de terapie?

Ce cerințe trebuie să îndeplinească o felină pentru a deveni pisică de terapie? Vârsta, rasa sau genul nu joacă nici un rol aici.

Depinde de caracterul pisicii cât de potrivită este aceasta ca și co-terapeut. Pisicilor de terapie ar trebui în primul rând să nu le fie frică de oameni. Ele ar trebui și să fie obișnuite să aibă contact cu oamenii încă de mici și să se simtă confortabil în compania oamenilor.

Foarte important: pisicile de terapie nu trebuie să devină niciodată „periculoase” în ochii pacienților „lor”. Chiar dacă unul dintre ei este mai neglijent cu ele, acestea nu trebuie să muște sau să zgârie. Prin urmare sunt potrivite doar pisicile prietenoase și răbdătoare.

Pisicile de terapie care vizitează diferite facilități trebuie să fie capabile să accepte schimbările de locație și să nu le fie frică de cușca de transport.

Pisicile de terapie trebuie să fie sănătoase

Felinele care „lucrează” ca și co-terapeuți trebuie să fie sănătoase. De asemenea trebuie deparazitate regulat și să aibă toate vaccinurile necesare, pentru că ele intră în contact cu oameni bolnavi și bătrâni.

Plus că nu ar trebui hrănite cu regimul BARF, adică cu carne crudă. Bacteriile din carnea crudă pot fi periculoase pentru oamenii cu un sistem imunitar slăbit.

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
5 min

Pisicile negre: respinse și persecutate

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”. Pisicile negre se luptă cu tot felul de prejudicii: ele au fost vânate în Europa timp de secole întregi, ca fiind complice ale diavolului. Oamenii superstițioși încă cred că aduc ghinion. De obicei acestea au de așteptat mai mult decât alte animale pentru a își găsi un stăpân în adăposturi. Pe de altă parte, felinele negre sunt considerate mistice și misterioase. Care este adevărul și de unde provin aceste idei?