Cantitatea corectă de hrană pentru puii de câine

Hrănirea câinelui pentru animale de companie - banner web al unui cățeluș jack russell terrier înfometat care mănâncă în iarbă

Cât de mult ar trebui să îi dau? Recomandările de hrănire te ajută să găsești cantitatea potrivită de hrană pentru căței.

Ai adoptat un puiuț de câine? Ce perioadă interesantă! Una dintre elementele de bază ale dezvoltării sănătoase a acestuia este o dietă corectă. Dar cât de multă hrană pentru câini ar trebui să mănânce un cățeluș? În acest articol îți vom oferi sfaturi privind cantitatea de hrană recomandată pentru pui și câini tineri.

Un lucru important privind cantitatea de hrană a puilor de câine: o creștere adecvată rasei

Fiecare rasă are o rată de creștere proprie. În principiu: cu cât câinele este mai mic, cu atât mai repede se ajunge la dimensiunea finală. Rasele mari și foarte mari necesită mai mult timp. Faza de creștere a acestora durează mai mult. În tabelul de mai jos poți vedea cam cât timp durează în medie ca un patruped să ajungă de la vârsta de cățel la adult pentru diferite rase de câini:

Greutatea corporală a câinelui adult Finalul perioadei de creștere
Rase mici (până la 10 kg) 8 până la 10 luni
Rase de talie medie (între 11 și 25 kg) 12 luni
Rase mari (între 26 și 44 kg) 15 până la 18 luni
Rase uriașe (45 până la 90 kg) 18 până la 24 luni

Câinii de talie mare cresc mult mai târziu decât patrupezii mici. Acest lucru înseamnă și că recomandările pentru căței și câini tineri în ceea ce privește nutriția și exercițiile fizice se aplică până la vârsta de un an și jumătate sau chiar doi ani.

Câinii de talie mică, cum ar fi Bichonii Havanezi, pot mânca hrană pentru adulți începând cu vârsta de un an. Acest lucru se datorează faptului că, odată ce câinele a crescut complet, el nu mai beneficiază de hrana pentru căței. Rasele de talie mare pot primi hrană pentru căței mai mult timp – mai multe detalii despre acest lucru mai târziu.

Află mai multe despre acest subiect în articolul nostru detaliat despre nutriția cățeilor.

Cât de importantă este cantitatea corectă de hrană pentru căței

Cățeii tineri au în general un apetit bun. De ce să nu le dăm cât de mult doresc? Motivul: pentru că prea multă energie duce la o creștere mai rapidă. Acest lucru, la rândul său, poate duce la boli ale scheletului care afectează câinele pe tot parcursul vieții sale.

Prea multe calorii sunt deosebit de periculoase pentru câinii de talie mare și foarte mare. Uriașii, cum ar fi Marele Danez, au nevoie de aproape doi ani pentru a ajunge la maturitate. Dacă mănâncă prea multă hrană atunci când sunt pui și câini tineri, câinele crește mai repede decât oasele sale – uneori apar boli scheletice ireversibile.

Fii atent la curba de creștere

Curbele de creștere ajută la urmărirea greutății corporale a câinelui până când acesta devine adult. Ele arată care ar trebui să fie greutatea medie a unui cățeluș/câine tânăr între opt săptămâni și 18 luni.

Crescătorii de rase mari le oferă adesea cumpărătorilor cățeilor lor o curbă de creștere imediat. Alternativ, poți solicita o curbă de creștere de la un medic veterinar specializat în nutriție. Există și multe diagrame de creștere online pentru diferite rase de câini.

Curbele obiective oferă informații mai fiabile decât ochiul. Estimarea cu ochiul liber poate fi chiar dăunătoare: pentru că mulți stăpâni de câini au tendința de îi oferi patrupedului mai multă hrană atunci când el trece printr-o perioadă de creștere – la urma urmei, acum arată deosebit de slab. Mai multă hrană nu ajută: câinele continuă să crească în înălțime.

Un indicator aproximativ pentru câinii de talie mare: la vârsta de șase luni cățeii ar trebui să fi atins aproximativ 60 la sută din greutatea lor corporală ulterioară.

Exemple de cantități de hrană pentru căței: hrană umedă și hrană uscată

Cu ajutorul câtorva exemple îți vom arăta modul în care cantitatea de hrană recomandată evoluează pe parcursul creșterii și în funcție de dimensiunea preconizată. Exemplele se referă doar la hrana menționată în fiecare caz. Fiecare hrană pentru căței are diferite recomandări de hrănire în funcție de densitatea energetică.

Tabel hrană umedă, exemplu Lukullus Junior

Ca exemplu de hrană umedă am ales Lukullus Junior Pasăre și vânat. Deoarece această hrană este disponibilă și în conserve de 800 de grame, ea este potrivită și pentru câinii mai mari. Lukullus recomandă următoarea cantitate de hrană pentru căței și câini tineri:

Greutate finală Până la 3 luni 4-6 luni 7-8 luni
Până la 5 kg 200 g – 400 g 400 g 400 g
5 – 15 kg 400 g – 800 g 400 g – 1.000 g 400 g – 800 g
16 – 30 kg 800 g – 1200 g 800 g – 1.600 g 800 g – 1.200 g

Observăm că există uneori intervale mari aici. Cu toate acestea, recomandarea de hrănire pentru căței oferă un reper bun pentru rațiile zilnice.

Tabel hrană uscată, exemplu Concept for Life X-Large Puppy

Dacă ești în căutarea unui tip de hrană uscată pentru un cățel sau câine tânăr, vei găsi o gamă și mai largă. Există hrană uscată specială pentru cățeii de rase mari, dar și pentru rasele de câini de talie mică și medie.

Cu cât câinele este mai mic la vârsta adultă, cu atât mai devreme poți trece la o hrană pentru adulți. Pentru câinii “mini” și “medii”, nu este necesar să împărțim hrana în hrană pentru pui și hrană pentru câini tineri. Acest lucru se datorează faptului că aceștia sunt complet dezvoltați în jurul vârstei de un an.

Pe de altă parte, pentru rasele mai mari de câini se recomandă să treci mai întâi la o hrană pentru câini tineri după cea pentru tip puppy. Abia apoi ar trebui să schimbi pe hrană pentru adulți.

De exemplu, Concept for Life împarte câinii „X-Large” în căței și câini tineri. Mai jos vei vedea un tabel pentru cantitatea recomandată de hrană Concept for Life X-Large Puppy pentru câini până la vârsta de opt luni.

Vârsta în luni Greutate la maturitate 45 kg Greutate la maturitate 50 kg Greutate la maturitate 60 kg Greutate la maturitate 70 kg Greutate la maturitate 80 kg Greutate la maturitate 90 kg Greutate la maturitate 100 kg
2 310  g 365 g 400 g 420 g 450 g 490 g 530 g
3 410 g 400 g 510 g 555 g 605 g 605 g 715 g
4 455 g 540 g 530 g 635 g 695 g 735 g 795 g
6 615 g 600 g 675 g 755 g 825 g 1010 g 1095 g
8 610 g 650 g 650 g 852 g 905 g 1035 g 1120 g
12 440 g 505 g 670 g 750 g 805 g 880 g 955 g
14 430 g 470 g 545 g 650 g 760 g 830 g 895 g
16 450 g 470 g 540 g 610 g 675 g 735 g 800 g
18 450 g 470 g 540 g 605 g 670 g 735 g 795 g
20 Adult gigant Adult gigant 535 g 605 g 670 g 730 g 790 g
22 Adult gigant Adult gigant Adult gigant Adult gigant 665 g 730 g 790 g
24 Adult gigant Adult gigant Adult gigant Adult gigant 665 g 730 g 790 g

Cantitate de hrană recomandată pentru căței în cazul regimului BARF

Dacă vrei să hrănești cățelul folosind regimul BARF, ar trebui să te interesezi în prealabil despre acest subiect. În principiu un cățel mănâncă zilnic între patru și șase procente din greutatea sa corporală – dar este importantă și compoziția corectă a nutrienților.

Dacă vrei să hrănești cățelul sau câinele tânăr folosind regimul BARF, cel mai bine este să consulți un veterinar înainte de a începe.

E important să scazi recompensele oferite de-a lungul zilei din porția totală de hrană.

În câte porții se împarte mâncarea?

Cățeii și câinii tineri au un stomac mai mic decât cel al câinilor adulți. De aceea, ar trebui să își primească rația zilnică în mai multe porții. Dacă dresezi câinele folosind hrană uscată, împarte restul de hrană în trei sau patru porții. Patrupedul trebuie să se odihnească aproximativ o oră după ce a mâncat.

Acesta este un obicei important, în special pentru câinii de rasă mare, pentru a preveni torsiunea gastrică. Odată ce animalul este adult, este suficient să îi oferi două porții pe zi.

Sfat: include hrana în sesiunile de antrenament

Cei care dresează cățeluși și câini tineri lucrează adesea cu recompense. În special în cazul câinilor de talie mare și foarte mare, este important să deducem această cantitate de recompense din rația zilnică. Apropo, câinele nu are nevoie de gustări speciale ca recompensă. E suficientă hrana uscată obișnuită.

Cântărește porția de hrană pentru o zi și pune recompensele într-o pungă. În cazul în care mai rămân bucăți de hrană uscată în timpul serii, le poți include în masa de seară. Pentru a face antrenamentul mai atractiv, amestecă porția de hrană uscată cu gustări cu miros intens, de exemplu Wolf of Wilderness – Wild Bites. „Jokerul” sub forma unei gustări „Wild Bites” va fi o motivație suplimentară pentru blănosul tău.

Află mai multe despre Dezvoltarea Cățeilor din revista zooplus. 

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.

5 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.