6 motive să nu oferi un câine cadou de Crăciun

câine cadou de Crăciun

Înainte să oferi un câine cadou de Crăciun există câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare.

Mulți copii își doresc un prieten blănos. De aceea, pe unele scrisori către Moș Crăciun scrie „Vreau un câine!”. Un cățel de Crăciun? Deși sună drăguț, nu e o idee bună. Nici măcar pentru un adult, apropos, nu recomandăm să oferi un câine cadou. În acest articol, îți prezentăm șase motive pentru care câinii nu sunt cadourile potrivite de pus sub brad.

De ce să nu oferi un câine cadou

·         Adăposturile de animale nu plasează câini de Crăciun

Din experiență înveți: multe adăposturi de animale nu mai plasează patrupezi începând cu mijlocul lui decembrie. Pentru că, din păcate, în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie mulți oameni care au cumpărat animale „le fac cadou”. În ianuarie acestea sunt deseori returnate adăpostului. Prea stresant, prea zgomotos, prea scump – motivele sugerează că mulți nu s-au gândit de două ori până să returneze animalele.

·         Nu e o idee bună: un câine drept surpriză de Crăciun

Nimeni nu prezintă un câine împachetat în hârtie de cadou. Dar tentația de a pune micuțul blănos sub bradul de Crăciun este foarte mare. Cu toate acestea, noul membru al familiei nu ar trebui să aibă nimic în comun cu o surpriză efectivă!  Toți cei din casă ar trebui să fie pregătiți pentru sosirea unui câine în familie. Acest lucru include și discutarea cu copiii a unor reguli clare privind patrupedul înainte ce acesta să se mute cu voi. Cel mai bine e ca prima întâlnire să aibă loc într-un mediu calm și fără grandomanie.

·         Mulți preferă să aibă ocazia să aleagă câinele

Nu doar copiii își doresc animale – mulți adulți sunt mai fericiți cu un câine lângă ei. Cunoști pe cineva care și-ar dori un câine nou? Mătușa Ioana, de exemplu: Teckelul ei, Bruno, a murit acum trei săptămâni de bătrânețe. Un nou patruped cu siguranță ar face-o fericită! Așa că fuga către crescător? Nu e o idee bună! Pentru că până și „marii iubitori de câini” ar trebui să decidă singuri dacă vor să își asume răspunderea pentru un tovarăș patruped. Poate mătușa Ioana ar prefera să călătorească sau vrea să își ia două pisici. Chiar dacă știi că își dorește un nou câine: Ioana, la fel ca orice iubitor de câini, ar trebui să aibă ocazia de a alege singură ce câine aduce în viața ei în viitor.

·         Responsabilitatea nu se face cadou

Chiar dacă faci un animal cadou, tot vei fi responsabil pentru bună starea patrupedului. Cine îl va scoate afară pe ploaie? Cine îl va dresa? Ce se întâmplă dacă animalul se îmbolnăvește? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările ce ar trebui clarificate și nu pot fi rezolvate dacă faci un câine cadou.

2024_02_Offers_General_Mood_10

De exemplu, este o idee foarte proastă ca părinții să cumpere un câine doar pentru copiii lor. Adulții vor prelua responsabilitatea pentru patruped în totalitate. De aceea, ar trebui să le facă plăcere să dreseze și să plimbe câinele. Clarifică următoarele întrebări înainte de a cumpăra un câine:

 • Sunt toți membrii din familie de acord?
 • Cum planific concediul cu câinele?
 • Avem câteva ore pe zi la dispoziție, pe care să le petrecem cu câinele?
 • Avem suficienți bani pentru costurile regulate și niște economii pentru facturile de la veterinar?
 • Suntem dispuși să îndepărtăm părul și murdăria de pe noul patruped fără să strâmbăm din nas?
 • Există alergii la părul de animale în familie?
 • Avem răbdare pentru provocările educației câinelui?

Clarifică toate aceste întrebări înainte de a lua un câine.

Cățeii sunt incredibil de drăguți dar nu sunt neapărat un cadou potrivit de Crăciun. Pentru că îngrijirea unui câine înseamnă multă responsabilitate.

·         Un câine este un membru al familiei

Oferirea unui câine ca pe un obiect fără suflet e în contradicție cu valorile iubitorilor de animale. La urma urmelor, patrupedul este un membru îndrăgit al familiei și nu ceva ce poate fi aruncat de la punctul A la punctul B. Dacă copilul tău își dorește un câine de Crăciun, explică-i din timp de ce animalele nu sunt un cadou potrivit.

·         Prea multă agitație de Crăciun

Sărbători în familie și vizite de la rude. Un brad de Crăciun cu multe globuri și beteală strălucitoare. Mese festive și copii bucuroși. Așa arată Crăciunul pentru multe familii. Pentru că sărbătorile sunt de obicei orice, dar nu liniștite. Gândește-te un pic: ce l-ar aștepta pe un cățel sau pe un câine adult acasă de Crăciun? Sosirea animalului ar trebui să fie calmă. De aceea sărbătorile de Crăciun nu sunt o perioadă bună pentru a aduce un câine nou în casă.

Ai adoptat deja un câine? Descoperă sfaturile noastre despre cum să treceți peste sărbători în siguranță!

câine cadou de Crăciun

Câinii drept cadou de Crăciun – există excepții?

Mulți oameni au concediu la final de an, motiv pentru care ar vrea să adopte noul câine în această perioadă. Nu e nimic greșit cu asta. Sunt căței care ajung la vârsta potrivită pentru a se muta la noua familia chiar în preajma Crăciunului. Sau câinii de la adăpostul de animale care se pot obișnui cu noua casă înainte să pleci la birou după Anul Nou.

Însă încearcă să nu dai o petrecere mare acasă și să nu pleci în perioada sărbătorilor. De aceea, 27 decembrie este deseori o dată mai potrivită decât 24 decembrie.

Și în acest caz se aplică același principiu: un câine nu ar trebui să fie niciodată un cadou spontan! Asigură-te, mai ales în cazul cățeilor, că nu rod decorațiile de Crăciun sau alte obiecte festive.

Dacă noul membru al familiei sosește în preajma Crăciunului, de ce să nu îi faci cadou un pat pufos pentru prima dată?

Culcușul pentru câini Flacke este perfect pentru acest anotimp. Patul are acest nume cu un anumit motiv:

 • Strat moale
 • Extrem de confortabil
 • Umplutură de calitate înaltă
 • Margini cu perne interioare separate

Cadouri de Crăciun: ce alternative potrivite există?

Cărți sau vouchere

Copilul tău își dorește foarte mult un câine cadou și ești de acord să acceptați un patruped în familie? Te-ai informat în avans despre costurile așteptate, timpul necesar și cerințele unui câine și știi că îi poți oferi un cămin iubitor?

Super! Atunci oferă-i copilului de Crăciun o carte pentru copii despre cum să ai grijă de un câine. Astfel îi dai și emoția anticipării și se poate pregăti pentru perioada interesantă ce urmează odată ce vă luați câine.

Cadoul este pentru un adult care cu siguranță vrea un câine? Nici o problemă. Fă-i o bucurie de Crăciun și cumpără-i cărți interesante despre acest subiect sau un voucher pentru echipamentul de bază pentru noul animal.

Nu oferi un animal cadou

Dacă nu ești sigur că persoana respectivă și-ar dori un câine, alege un cadou diferit. Un cățel de pluș este o idee bună, dar doar pentru cei mici.

Poate vor apărea alte soluții: dacă ai un adăpost de animale prin apropiere, poți întreba acolo dacă acceptă voluntari copii sau tineri. Astfel, copilul s-ar putea implica în ajutarea câinilor și a altor animale nevoiașe.

Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.