Viața alături de câine și un bebeluș

fetita intr-o rochita roz care sta pe iarba alături de un golden retriever care stă culcat cu gura cascată

Viața cu un câine și un copil poate fi foarte distractivă – odată ce ambii sunt familiarizați unul cu celălalt.

Atunci când se anunță un copil în familie, prioritățile se schimbă. Până acum, câinele era în centrul atenției, dar în curând totul se va învârti în jurul nou-născutului. Noi îți vom arăta cum să acomodezi în mod optim câinele și bebelușul unul cu celălalt în timpul sarcinii, nașterii și în primele luni împreună.

Copilul și câinele: iată ce se schimbă acum

Un copil aduce schimbări – din punct de vedere social și al spațiului. Este important ca patrupedul care trăiește deja în gospodărie să nu fie introdus subit și să i se dea șansa de a se obișnui în timp util cu noua situație.

Procedează cu tact atunci când aduci câinele și copilul împreună. Apoi, nimic nu va sta în calea unei coexistențe armonioase a celor doi.

Pe lângă asta, încearcă să folosești perioada de până la naștere pentru a defini câteva reguli și pentru a pregăti câinele pentru noul său rol în familie. Pentru ca bebelușul și câinele să trăiască relaxat sub același acoperiș, este posibil ca patrupedul să fie nevoit să-și adapteze comportamentul. Și acest lucru poate fi obținut prin dresaj.

Sfat: Cel mai bine este să începeți pe la mijlocul sarcinii, deoarece ultima fază este adesea foarte dificilă pentru mamă.

Oferă-i câinelui locul său în structura familiei

Atunci când apare un membru al familiei, fiecare trebuie să-și redefinească locul în familie. Copilul va ocupa mult timp și, în cele mai multe cazuri, îi va veni rândul înaintea câinelui. Aceasta poate fi o situație nefamiliară pentru patruped.

Câinele trebuie să învețe că nu poate cere permanent atenție din partea ta, ci o va primi atunci când decizi tu. Este important să acționezi cu sensibilitate și în funcție de situație.

Obișnuiește-ți câinele cu faptul că de acum înainte se vor aplica reguli clare, acționând suveran și sigur pe tine chiar înainte de naștere. De exemplu, trimite-l la culcușul său și lasă-l să stea acolo. Va fi timpul pentru joacă abia când îl chemi tu.

Joaca în funcție de regulile tale

În agitația jocului, lucrurile pot deveni periculoase, iar un dinte sau o gheară pot găsi ținta greșită. Pe viitor, însă, acest lucru nu trebuie să se întâmple atunci când copilul se joacă. De aceea îți recomandăm să dresezi câinele să fie mai atent în general.

Cel mai bine este să antrenezi câinele în timpul jocului să se comporte cu atenție și prudență la comandă. Dacă este prea agresiv sau mârâie, îndepărtează-i jucăria. Continuă jocul doar odată ce s-a relaxat din nou și se comportă frumos.

Introducerea unei comenzi poate ajuta câinele să înțeleagă clar când a fost atinsă o limită de intensitate. Continuă să repeți „Atenție!” în timpul jocului și întrerupe jocul atunci când această limită a fost depășită.

Atunci când lași joaca să continue după momentul critic, fă-o ușor și încet. În acest fel îi arăți câinelui diferența. Când se conformează, răsplătește-l. Mângâie-l, îmbrățișează-l și oferă-i gustările sale preferate.

Majoritatea câinilor sunt intuitiv mai precauți atunci când au de-a face cu bebeluși și copii mici. Dacă totuși este necesar, poți opri câinele și de la distanță cu noua comandă.

Cum funcționează o relație bună între câine și copil

Poți face multe lucruri pentru a te asigura că patrupedul se va înțelege bine cu noul membru al familiei în viitor – chiar și în timpul sarcinii.

Lasă câinele să participe, în loc să îl excluzi

Câinii sunt creaturi sociale. Ei suferă atunci când se simt excluși. Oferă-i câinelui sentimentul că face parte din familie. Îl poți implica în mod activ încă din timpul sarcinii, lăsându-l să îți asculte burtica și ținându-l aproape în permanență.

Când va ști câinele meu că sunt însărcinată?

Mângâie-l în aceste momente intime și arată-i că totul este în regulă. Chiar dacă este greu de crezut: în momentul în care câinele aude bătăile inimii noii vieți din burtă, el înțelege instinctiv ce se întâmplă.

Dacă totul merge perfect, blănosul tău va accepta deja copilul nenăscut ca un nou membru al familiei în aceste momente.

Introdu din timp mobilierul și căruciorul pentru copil

Sarcina are, de asemenea, un impact asupra situației de viață. Camera copilului este mobilată, se instalează un pătuț și apare și un cărucior.

Pune noul mobilier la locul său încă din timpul sarcinii. Astfel, câinele are posibilitatea de a se obișnui cu el și de a reduce eventualele temeri. Până la venirea bebelușului, totul va fi devenit ceva normal.

Sfat: Mulți câini se sperie de căruciorul de copii. Scoate căruciorul la plimbare de câteva ori înainte de naștere. Câinele va cunoaște astfel rutina și se va relaxa.

Exersează cu alți bebeluși

Ai cunoștințe sau prieteni care au deja copii? Creează situații supravegheate de tine în care bebelușul și câinele pot intra în contact unul cu celălalt.

Câinele poate avea primele experiențe și poate exersa cum să se descurce cu bebelușii și copiii mici. Experiențele prin care trece cu acești mici cetățeni ai pământului vor fi transferate automat urmașilor tăi.

În drum spre sala de nașteri

A sosit în sfârșit momentul: încep contracțiile și totul trebuie să se întâmple rapid în drum spre clinică. Din fericire, geanta este deja pregătită. Dar unde vei duce câinele? Ar trebui să ai răspunsul la această întrebare din timp.

Un îngrijitor pentru câine

Stabilește cine va avea grijă de câine și cine îl poate prelua, chiar și în caz de urgență, în toiul nopții. Dă-l de preferință cuiva cunoscut deja. Dacă patrupedul este bine îngrijit, ți-ai luat deja o piatră de pe inimă.

Câinele nu ar trebui să ducă lipsă de nimic în aceste momente. Pentru că, dacă este îngrijit cum trebuie, se joacă cineva cu el și primește multă atenție, el nu va asocia nou-născutul cu un sentiment de dezamăgire, singurătate și neglijență.

Picioare de bebeluș desculțe care stau pe laba unui câine mare maro care le adulmecă curios, numai botul câinelui de poate vedea © Nicole Lienemann / stock.adobe.com
Dă-i timp câinelui să își adulmece noul mini-coleg de apartament și să îl cunoască mai bine.

Copilul este aici! Iată câteva aspecte importante

Acum începe o perioadă foarte intensă pentru voi. Pe de o parte, odrasla ta cere în mod constant atenție, pe de altă parte, trebuie să fii atent la reacțiile câinelui tău față de copil, mai ales când copilul și câinele încep să se cunoască.

Prima întâlnire: cum aduci câinele și copilul împreună?

Prima întâlnire a câinelui și a bebelușului trebuie să aibă loc într-un moment de calm. Fă cunoștință celor doi când bebelușul nu plânge, iar câinele este relaxat și mulțumit. Așază-te pe canapea sau pe un scaun cu bebelușul în brațe și permite-i câinelui să se apropie pentru a-l adulmeca.

În cele mai multe cazuri, primul contact este pașnic. Totuși, în caz de urgență, te poți ridica rapid din poziția așezată și astfel vei muta copilul din raza de acțiune a câinelui. Pentru și mai multă siguranță, poți chema o a doua persoană care să țină câinele în lesă.

Recompensează comportamentul pozitiv față de copil

Ori de câte ori câinele reacționează pozitiv și cu atenție la copil, ar trebui să-l recompensezi pentru asta. Mângâie-l, dă-i gustări și spuneți-i cât de cuminte este.

În acest fel, câinele ajunge să cunoască noua situație ca fiind pozitivă încă de la început și nu îl asociază pe copil cu niciun dezavantaj pentru el. Prin urmare, îi va fi ușor să accepte noul membru al familiei.

Fii atent

Câinele tău a acceptat bine copilul și este atent cu el? Super! Bucură-te de noua ta familie perfectă – dar totuși nu deveni neglijent. Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat atunci când câinele este în cameră.

Pentru că bebelușii și copiii mici depășesc adesea, fără să știe, limitele. Dacă cel mic se ține de blana patrupedului, de exemplu, poate provoca dureri câinelui. Este posibil ca acesta să se manifeste instinctiv.

Dacă ești atent, vei recunoaște situația din timp: de obicei, câinele reacționează mai întâi printr-o schimbare a limbajului corpului și semnalează că devine prea mult pentru el. Aici e timpul să intervii, pentru ca situația să nu se agraveze și să nu se producă daune de durată în relația dintre câine și copil.

Pentru o viață armonioasă de familie: locuri fixe și zone tabu

Atunci când structura familiei se extinde pentru a include un nou-născut, devine din ce în ce mai important ca fiecare să aibă un loc de retragere. Acestea pot fi locuri fixe sau camere întregi. Ele ar trebui să fie disponibile atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Camera copilului: tabu pentru câini?

Camera copilului este un loc de odihnă, joacă și relaxare. Copilul ar trebui să poată dormi, să fie schimbat și îmbrăcat în liniște aici, fără a adăuga un alt factor care să necesite atenție.

Așa că gândește-te bine dacă îi permiți patrupedului să intre aici. Dacă vrei să îl lași să intre, cel mai bine este să o facă doar cu permisiunea ta.

Fă-l să înțeleagă clar că este doar un oaspete în acea cameră și că nu este normal să rămână în ea. Recompensează-l atunci când se comportă corect și trimite-l afară din cameră după un anumit timp.

Nu există o cameră a copilului?

Dacă ai o locuință relativ mică și nu ai spațiu pentru o cameră separată de copil, creează zone tabu. Stabilește o insulă pentru masa de schimb și cere-i câinelui să păstreze distanța. Dacă patrupedul se comportă exemplar, răsplătește-l cu mângâieri și gustări.

Ciobănesc de Shetland care stă într-un pat pentru căței și se uită la cameră © filmbildfabrik / stock.adobe.com
Și câinele, la rândul lui, trebuie să aibă un loc fix în care să se poată retrage.

Copilul și câinele: atenție la igienă!

Atunci când lași câinele și copilul împreună, va trebui să te gândești și la aspectul igienei. Ține cont de următoarele lucruri:

 • Câinele trebuie consultat și tratat în mod regulat pentru viermi și paraziți, cum ar fi căpușele. Deparazitează-l în mod regulat, în funcție de discuția cu medicul veterinar.
 • Periază câinele după ce îl plimbi și examinează-l cu atenție. Paraziții, cum ar fi viermii sau căpușele, ar putea fi agățați în blană.
 • În cazul în care câinele este murdar după o plimbare, spală-l cu șampon pentru câini. În rest, un duș sau o baie o dată sau de două ori pe lună este suficient.
 • Dacă patrupedul linge jucăriile copilului, clătește-le bine cu apă.
 • Câinele nu trebuie să lingă fața bebelușului, deoarece sistemul imunitar al copilului poate fi copleșit de bacteriile conținute în salivă.
 • Copiii ating uneori părțile „necurate” ale animalului. Spălatul pe mâini este obligatoriu după aceea.
 • Încearcă să ai întotdeauna la tine șervețele umede atunci când ieși din casă. Le poți folosi pentru a rezolva rapid micile incidente de igienă dintre copil și câine.
 • Elimină în mod regulat murdăria și părul de câine prin aspirarea și curățarea podelelor, a covoarelor ș.a..

Atenție: În cazul în care câinele tău poartă o protecție împotriva paraziților (de exemplu, o zgardă cu protecție împotriva căpușelor și puricilor), va trebui să fii deosebit de atent. Contactul direct între câine și copil, în special atingerea blănii, trebuie evitat în această perioadă. Spală bine copilul pe mâini după ce atinge câinele.

Chiar și cu toate aceste metode de precauție, încearcă să nu exagerezi cu igiena. Pe termen lung, un mediu prea curat face mai mult rău decât bine. Copiii sunt mai rezistenți decât crezi. Mai ales în primele luni, contactul cu multe microorganisme diferite antrenează sistemul imunitar al copilului. Dezinfectează doar în cazul unei contaminări grave sau al unor răni minore.

Ce e de făcut dacă patrupedul este gelos pe copil?

Câinele mârâie la copil sau se împinge între tine și nou-născut? Nu intra în panică: un pic de gelozie este normală la început. Acordă-i timp câinelui și nu-l certa. Acest lucru nu ar face decât să-i sporească sentimentele negative și rezervele față de bebeluș.

În schimb, folosește orice ocazie pentru a face legătura între copil și experiențele pozitive pentru câine. Rămâi calm, clar și afectuos în modul în care îl tratezi. Stabilește limite, dar răsplătește câinele cu atenția ta la scurt timp după aceea. În acest fel, el învață că bebelușul este cel mai important lucru, dar că și el este la fel de important.

Cât timp îi ia câinelui să se obișnuiască cu copilul?

Este posibil să dureze câteva săptămâni până când câinele va accepta noua situație și se va obișnui cu nou-născutul. Cu toate acestea, dacă patrupedul manifestă dificultăți masive cu noul membru al familiei, care nu se ameliorează nici după câteva săptămâni, s-ar putea să ai nevoie de ajutor profesionist.

Nu ezita și contactează un dresor de câini cu experiență. Acolo veți primi sfaturi utile și coaching individual pe tema bebelușilor și a câinilor.

Copilul și câinele: câteva sfaturi pe scurt

 • Obișnuiește câinele cu schimbările din casă în timp util.
 • Lasă câinele să participe la sarcină.
 • Stabilește-i limite importante și creează zone tabu.
 • Permite-i patrupedului să dobândească din timp experiență în relația cu bebelușii și copiii mici.
 • Stabilește din timp modul în care ar trebui să decurgă ziua nașterii pentru prietenul tău blănos.
 • Nu neglija câinele pentru copil.

Concluzie: copilul și câinele sunt o echipă de vis!

Celor mai mulți câini le plac bebelușii. Cu toate acestea, noul venit poate fi o provocare la început. Pregătește câinele din timp pentru viitoarele schimbări și nu-l neglija. Astfel îi va fi ușor să accepte schimbarea și noul sosit


Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Încă de când eram copil, preferam să mă joc cu pisica noastră persană decât cu ursulețul de pluș. Mai târziu, i-am bătut la cap pe părinții mei până când mi s-a permis să adopt un cal. Am avut multe experiențe memorabile alături de animalele mele de companie. Și chiar dacă viața alături de ele nu este întotdeauna ușoară, nu aș lua în considerare altă opțiune, pentru că nimic nu îmi ajunge la suflet precum companionii mei. Simt această magie chiar și atunci când scriu despre ele și sper ca o parte din ea să vă atingă și pe voi.


Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.

3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.

4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini.