Sunt ghindele otrăvitoare pentru câini? Acest articol a fost verificat de un veterinar

Beagle care miroase niște ghinde pe jos

Fii mereu cu ochii în patru atunci când ieși la plimbare, pentru că ghindele, nucile și altele asemănătoare îi pot face rău câinelui tău!

Te-ai jucat și tu în copilărie cu ghinde sau le folosești ca element decorativ frumos toamna? Atunci cu siguranță nu suspectezi nimic rău când patrupedul se joacă și el cu fructele toamnei. Dar ai grijă: ghindele sunt orice, dar nu inofensive pentru câine!

Toxicitate: sunt ghindele otrăvitoare pentru câini?

Dacă patrupedul mănâncă ghinde din când în când la plimbare, ar trebui să nu îl mai lași să facă asta de acum înainte. Pentru că atât ghindele, cât și frunzele și scoarța de stejar conțin așa-numitele taninuri. Acestea sunt substanțe amare care protejează planta de animale. Ele sunt periculoase pentru câini, dar și pentru alte animale, cum ar fi pisicile, vacile sau caii.

Doar cinci până la zece ghinde sunt suficiente pentru a otrăvi un câine de zece kilograme.

Spre deosebire de ghinde, castanele sau conurile de pin nu sunt otrăvitoare pentru câine. Cu toate acestea, se recomandă prudență și în acest caz, deoarece patrupedul s-ar putea îneca cu ele.

Simptome: care sunt semnele tipice de otrăvire la câini?

Dacă patrupedul a mâncat ghinde, simptomele depind de numărul de ghinde ingerate. Astfel, cantitatea este decisivă pentru a stabili dacă și în ce măsură câinele a fost otrăvit.

Următoarele simptome sunt tipice otrăvirii la câini:

  • Stare generală proastă (slăbiciune) și pierderea echilibrului
  • Lipsa poftei de mâncare și o nevoie crescută de a bea lichide
  • Salivare și greață
  • Afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi vărsături, diaree (cu sânge) și constipație

În cazul în care câinele a ingerat o doză mare de taninuri, acestea pot afecta și ficatul și rinichii animalului otrăvit. Ca urmare, membranele mucoase ale câinelui (de exemplu, membranele mucoase ale gurii, sclera ochilor) vor deveni galbene, fenomen pe care medicii veterinari îl numesc icter.

Celulele hepatice deteriorate nu mai pot excreta suficienți acizi biliari, care acum se acumulează în sânge sub formă de pigmenți galben-maronii. Insuficiența renală poate fi chiar fatală pentru câine într-un timp scurt!

Tratament: cum se tratează otrăvirea cu ghindă la câini?

Câinele tău a mâncat ghinde și acum are simptome de otrăvire? Fuga la veterinar! El poate face câinele să vomite cu ajutorul unor medicamente speciale sau îi poate pompa stomacul pentru a transporta părțile rămase în afara stomacului și pentru a întrerupe absorbția ulterioară a toxinelor.

Dacă circulația câinelui a cedat deja, veterinarul poate lua măsuri pentru salvarea vieții acestuia. Având în vedere că toxinele pot afecta ficatul și rinichii câinelui, el trebuie ținut sub observație veterinară timp de câteva zile pentru a fi în siguranță. În acest fel, medicul veterinar poate verifica zilnic funcția acestor organe vitale cu ajutorul testelor de sânge și poate trata câinele din timp în cazul unor rezultate negative.

Află în următoarele articole ce poți face în caz de otrăvire și ce plante sunt otrăvitoare pentru câini: Plante otrăvitoare pentru câini


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.