Pubertatea la pisici: când ajung felinele la maturitate

Pisica roscată pe spate si labulete intinse - pubertatea la pisici

Și pisicile la pubertate trec prin schimbări de dispoziție: uneori sunt iubitoare, altă dată se enervează din orice.

La un moment dat vine timpul ca orice pisoi să se maturizeze și să își testeze limitele. În acest articol îți vom explica exact când începe pubertatea la pisici și ce înseamnă această fază rebelă pentru tine, ca stăpân de pisici.

Când ajung pisicile la pubertate?

Pubertatea este un stagiu din viață în care pisica ajunge la maturitatea sexuală. El începe imediat ce corpul pisicii produce hormoni sexuali. Progesteronul și estrogenul sunt decisivi la femele, în timp ce la motani este vorba de testosteron. În general, acest proces începe în cea de-a treia până la a cincea lună de viață.

Dacă ai o femelă vei observa că aceasta intră în călduri între vârsta de șase și doisprezece luni. Pe de altă parte, motanii ajung la maturitate sexuală între luna a cincea și a șaptea de viață. Dar perioada exactă – atât pentru masculi, cât și pentru femele – depinde de rasă și de alți factori.

În general, poți presupune că pisica va ajunge la pubertate cu circa șase luni mai târziu.

Care sunt rasele de pisici care ajung mai repede la maturitate?

Aceste pisici ajung la maturitate sexuală între luna a patra și a cincea de viață. Printre acestea se numără în mod special femele din rase orientale, precum Abisiniana, Burmeza  sau Siameza.

Care sunt rasele de pisici care ajung mai târziu la maturitate?

Spre deosebire de rasele de pisici ce se maturizează mai devreme, există rase de pisici care ajung la maturitate sexuală abia după circa un an. Printre acestea se numără în principiu rasele de pisici de talie mare și cu păr lung – precum Maine Coon sau Norvegiana de Pădure.

2022_10_Freebie_Blanket_1000x160_RO

Care sunt semnele pubertății la pisici?

Suntem siguri că îți vin în minte tot felul de amintiri atunci când te gândești la pubertatea ta. Schimbările de stare și iritabilitatea sunt tipice acestei faze a vieții. Deși pubertatea este mai ușoară la pisici decât la oameni, și felinele prezintă schimbări similare de comportament în faza de rebeliune, care se numește astfel din aceste cauze:

1. Dispoziția lor fluctuează

Dispoziția pisicii se poate schimba de pe un moment la altul. Într-un minut te joci fericit cu felina, iar în următorul pisica hâsâie și își smulge jucăria din mână cu lăbuța. Astfel de schimbări de dispoziție pot fi observate deseori la pisicile la pubertate.

2. Pisicile care trec prin pubertate își marchează mai des teritoriul

Odată ce pisica ajunge la maturitate, ea vrea să fie interesantă pentru posibili parteneri sexuali și să își protejeze teritoriul de rivali. Așa că nu e ceva anormal – mai ales pentru masculi – ca pisica să își marcheze teritoriul frecvent cu urină în timpul pubertății. Urina conține mirosuri importante (feromoni) care sunt atrăgătoare pentru pisici și respingătoare pentru rivali.

3. Femelele intră în călduri

Prezența hormonilor sexuali în corp înseamnă că felina se poate împerechea. Pisica se va rostogoli pe jos mieunând și va profita de orice ocazie să fie mângâiată pentru a impresiona masculii. Prin urmare pisicile în călduri devin foarte iubitoare.

4. Au mai multă încredere în sine

Odată ce pisoii devin pisici adulte, încrederea lor în sine crește. Vei observa acest lucru când vezi că motanul se cațără în copaci înalți sau îndrăznește să facă sărituri, pe care nu le făcea când era mic.

pisică vargată cu spatele încovoiat
Un semn tipic al pubertății este faptul că pisicile își marchează teritoriul mai des.

Iată la ce trebuie să fii atent odată pisica ajunge la pubertate

Pisicile sunt niște animale foarte sensibile. Însă, când sunt la pubertate trebuie să fii și mai înțelegător cu ele. Așa că fii calm și ai răbdare atunci când felina se comportă ciudat sau marchează noul covor cu urină.

Pe de altă parte, asta nu înseamnă că pisica nu ar trebui să aibă limite. Chiar și pisicile la pubertate au nevoie de educație: recompensează pisica atunci când a făcut ceva corect. Spune-i imediat un „nu” ferm dar gentil la comportamentul nedorit – de exemplu, dacă sare pe masa de bucătărie fără să îi dai voie. Nu certa pisica niciodată.

Dacă ai impresia că felina este stresată în timpul pubertății, poți să îi faci viața mai ușoară cu ajutorul preparatelor cu feromoni sau cu iarba-mâței.

Află mai multe despre acest subiect în articolele noastre despre Feromoni pentru pisici și care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?.

Ar trebui castrate pisicile în timpul pubertății?

Există multe orașe în care este obligatorie castrarea pisicilor de curte. Scopul este reducerea reproducerii necontrolate și apariția pisicilor fără stăpâni.

Prin urmare, castrarea pisicilor este justificată în ceea ce privește bună starea animalelor, pentru că există mai puține pisici ce trebuie să lupte pentru viața lor în sălbăticie. Dar care este momentul ideal pentru a castra o pisică?

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
12 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.