Cum obișnuiesc pisica să meargă în lesă?

Pisica tigrată la plimbare prin parc în lesă, lesa cu ham este de culoare bleu și are model cu buline negre

Cu ajutorul unei lese, poți explora lumea împreună cu pufoasa ta.

O pisică în lesă – poate funcționa? Cu siguranță! Dacă sunt dresate cum trebuie, pisicilor le place să meargă în lesă. Dar nu orice felină este potrivită pentru un „catwalk”. Aici poți afla cum să obișnuiești pisica să meargă în lesă.

Întrebare: are rost să îmi duc pisica în lesă?

Obișnuirea pisicii cu lesa – ce rost are?

Pisicilor le place să exploreze teritoriul lor. Dar nu orice pisică poate face asta: unele nu sunt obișnuite să meargă afară. Altele locuiesc lângă o stradă principală sau la un apartament la etajul trei. Acest lucru poate însemna că mersul afară nu este o opțiune. Lesa poate ajuta în astfel de cazuri. Cu ajutorul ei pisicile de apartament sau pisoii pot să se obișnuiască să meargă pe afară și să facă primii pași în noul teritoriu împreună cu stăpânul lor.

Dacă pisica este fricoasă, acest lucru o oprește din a fugi de frică din cauza numeroaselor lucruri și zgomote noi. Dacă nu ai planificat să lași pisica mereu afară, plimbările cu lesa pot oferi felinei aer proaspăt și varietate. Însă un lucru trebuie să îți fie clar: odată ce ai obișnuit-o cu asta, pisica va vrea plimbări regulate. Începe să o faci doar dacă ai timp și vrei să ieși cu ea zilnic.

Este potrivită orice pisică pentru mersul în lesă?

În principiu ar trebui să înveți orice pisoi să meargă în lesă. Pentru că pot exista mereu situații în care să fie utilă lesa. Acestea includ, de exemplu, o mutare, după care explorezi noile împrejurimi împreună cu pisica în lesă. Sau călătoriile lungi cu mașina, în care vrei să scoți pisica în pauze din cușca de transport cu ajutorul lesei. Dar plimbările zilnice în lesă nu sunt benefice pentru orice felină. Dacă pisica este fricoasă, întâlnirea cu oameni, pisici sau chiar câini pur și simplu o vor stresa fără rost.

Pisicilor bătrâne care au fost ținute doar în casă le este greu să se obișnuiască cu lesa și cu tot ce se întâmplă afară. Dacă ai o grădină liniștită în fața casei, poți încerca asta cu o pisică fricoasă sau bătrână. Alternativ te poți informa despre o împrejmuire sigură pentru pisici.

Primii pași în lesă – ce trebuie să iau în considerare?

Echipamentul potrivit: ham și lesă

O pisică ar trebui să meargă mereu la plimbare cu un ham – niciodată doar cu zgardă. Zgarda poate aluneca ușor peste cap și nu oferă destulă siguranță. De asemenea pisica se poate răni dacă se prinde în zgardă. Atunci când cumperi hamul asigură-te să fie mărimea potrivită. Majoritatea hamurilor pentru pisici sunt potrivite pentru toate pisicile. Poți folosi ham de câine pentru pisicile mai mari. Lesa depinde de ce intenționezi să faci cu pisica.

Dacă vrei să stai în grădină cu ea, se recomandă o lesă de zece metri pentru câini. Poți trage pisica din tufe mult mai ușor, pentru că este mai groasă decât o lesă Flexi. Dacă vrei să mergi la plimbare cu pisica, ar trebui să folosești o lesă ușoară pentru câini mici. Lesele Flexi sunt bune pentru aceasta. Familiarizează-te cu lesa înainte ca să poți să o scurtezi ușor în caz de pericol.

Cum obișnuiesc pisica cu hamul și cu lesa?

Primul pas este să obișnuiești pisica cu hamul. Pune hamul pe pisică prin casă. Unele sunt destul de relaxate, altele sunt deranjate de „hainele” necunoscute. Combină purtarea hamului cu ceva pozitiv: dă-i recompense sau distrage-i atenția cu un joc.

Odată ce pisica stă relaxată cu hamul, poți face pasul următor: conectează hamul la lesă. Rămâi încă în casă. Aici pisica poate învăța că hamul o poate „opri” într-un mediu sigur. Nu fă mișcări bruște și laudă pisica dacă stă relaxată în lesă. Dacă ai mai exersat cu clickerul, poți încuraja pisica pozitiv.

Hai să mergem – prima ieșire

Prima ieșire în aer liber este foarte interesantă pentru pisică. Fii cât mai calm pentru felina ta. Apropo de calm: nu orice loc e potrivit pentru o plimbare. O curte liniștită sau o grădină ar fi ideale pentru început. După aceea poți să te plimbi prin zone rezidențiale liniștite cu limite de 30 km/h. Alege o oră în care nu este foarte multă activitate și du pisica afară. Așaz-o într-un loc potrivit. Cel mai bun loc este un loc adăpostit pe peretele casei, de unde pisica să poată explora zona. Dacă face asta direct – minunat! Dacă nu se mișcă, stai lângă ea și așteaptă. Gustările sau undițele pot atrage pisica afară din adăpost. Dar pentru prima ieșire e perfect normal și dacă stă într-un loc.

Sfaturi despre plimbarea cu felina

Va merge pisica în lesă ca un câine?

Foarte puține pisici merg în lesă lângă tine ca un câine. Nu te aștepta la asta. Mai degrabă, în majoritatea cazurilor: pisica merge în față – tu o urmezi. Treaba ta este în principal să protejezi pisica de posibilele pericole. E foarte posibil ca pisica să se facă comodă sub o tufă și să privească împrejurimile de acolo. Nu o grăbi să plece de acolo.

Pisica decide pasul la care merge în explorare. Spre deosebire de câini, pisicile se pot cățăra. Acest lucru poate fi periculos dacă felina stă pe o creangă și se prinde în lesă. Nu o lăsa să se cațăre și ai grijă la vegetația deasă. Unii experți recomandă să iei o cușcă de transport cu tine. Astfel pisica are un loc unde să se poată retrage. Oricine care a încercat să ia o pisică speriată în brațe își va da seama cât de valoroasă e cușca.

Pisica în lesă – ce trebuie să iau în considerare?

  • Du-te la plimbare abia după ce pisica s-a obișnuit cu hamul și lesa
  • Evită zonele aglomerate
  • Pisica alege pasul
  • Ai răbdare, dacă pisica doar stă jos și se uită în jur
  • Nu trage pisica în direcția dorită
  • Fii atent și evită câinii și pisicile
  • Nu lăsa pisica să se urce în pomi
  • Dacă pisica este fricoasă, cușca de transport i-ar putea oferi siguranță
  • Odată ce s-a obișnuit cu asta, pisica va dori să iasă la plimbare regulat
Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.

4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?

10 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora?