Sănătatea și îngrijirea pisicilor

Un lucru important ce trebuie știut despre îngrijirea pisicilor este că, fiind animale de companie „sălbatice”, ele știu foarte bine cum să ascundă când sunt bolnave, pentru a nu părea vulnerabile. Pentru că, arătându-și slăbiciunea, ar putea deveni pradă ușoară pentru alte animalele prădătoare. Din aceasta cauză, se întâmplă des să nu observăm ca iubita felină are probleme de sănătate. Citește mai mult

4 min

Accidentul vascular cerebral la pisici

Dacă o pisică se clatină și se răstoarnă, primul lucru la care te gândești este un accident vascular cerebral. În acest articol vei afla cum să recunoști semnele și să tratezi un accident vascular cerebral la pisici.
3 min

Ajustarea la o nouă viață – pisici cu trei picioare

Plasarea pisicilor cu trei picioare este foarte dificilă, motiv pentru care unele dintre ele sunt blocate în centre de plasament sau în adăposturi. Dar când este indicată de fapt o amputare unui membru și cum este posibil să faci viața din nou frumoasă pentru o pisică cu trei picioare? În acest articol vei găsi cele mai importante răspunsuri la aceste întrebări.
4 min

Anatomia pisicii

Indiferent de înălțime, pisicile au perfecționat arta de a ateriza pe patru picioare aproape de fiecare dată. Elegantele animale au această abilitate specială datorită fizicului lor rafinat. Motivul: o combinație perfectă de mușchi definiți și schelet osos. Află aici tot ce e de știut despre anatomia pisicii.
6 min

Anemia la pisici

Dacă pisica ta are prea puține hematocite care transportă oxigen, înseamnă că ea suferă de anemie. Așa-numita anemie la pisici poate avea consecințe cumplite. De aceea este important să înțelegi boala și să o iei în serios. Află totul despre anemia la pisici și despre ce are nevoie animalul tău de companie pentru a se face bine din acest articol.
7 min

Anestezia la pisici

În viața unei pisici, aproape întotdeauna vine o zi în care devine necesară o operație. În acest articol vei afla cum se administrează anestezia unei pisici și care sunt riscurile.
5 min

Ataxia la pisici

Ataxia (tulburarea de mișcare) este un simptom - adică un răspuns al organismului la o cauză primară. Acest articol îți oferă o prezentare generală a motivelor pentru care ataxia poate apărea la pisici și care este prognosticul.
6 min

Boala tractului urinar inferior la pisici (BTUIP)

Bolile tractului urinar inferior sunt foarte frecvente la pisici. În acest context, termenul de „boală a tractului urinar inferior felin" („Feline Lower Urinary Tract Disease - FLUTD ”) - pe scurt, BTUIP - apare din când în când. Află aici ce este BTUIP la pisici din prezentarea noastră generală.
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
12 min

Ce pot face dacă am o pisică obeză? Obezitatea la pisici: cauze și urmări

Aproape una din două pisici este considerată supraponderală. Kilogramele în plus nu sunt o joacă: nu doar că afectează calitatea și speranța de viață, ci și cresc riscul de boli, cum ar fi diabet și dureri de articulații. Și tu ai o pisică obeză? Află de aici cum îți poți da seama dacă pisica ta este supraponderală și cum kilogramele în plus afectează sănătatea.
6 min

Cistita la pisici (inflamația vezicii urinare)

Cistita la pisici este o inflamație a vezicii urinare. Este o afecțiune destul de frecventă la feline. Principalele cauze sunt cistita idiopatică felină (CIF) și infecțiile bacteriene ale tractului urinar, precum și cristalele și pietrele urinare.
5 min

Conjunctivita la pisici

Pisica ta s-a trezit astăzi cu ochii umflați și lipiți? Atunci ar putea suferi de conjunctivită. Citește tot ce trebuie să știi despre conjunctivita felină în articolul următor.
6 min

Cum să îi tai corect ghearele pisicii

La fel ca unghiile oamenilor, ghearele pisicilor cresc la loc în mod continuu. Ele devin deseori prea lungi la pisicile de apartament sau la animalele mai în vârstă. Acest lucru poate duce la complicații dureroase. Articolul nostru oferă sfaturi stăpânilor de pisici și explică metoda corectă de a tăia ghearele pisicii.
6 min

Cum să recunoști și să tratezi puricii la pisici

Dacă pisica ta are brusc mâncărimi intense, puricii ar putea fi cauza. Acești paraziți nu sunt doar o pacoste, ci deseori cauzează probleme suplimentare. În acest articol îți vom spune pe scurt cum să recunoști și să tratezi cu succes puricii la pisici.
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
5 min

Cum văd pisicile?

Pisicilor le place să își surprindă stăpânii cu un șoarece capturat în miezul nopții. Dar cum reușesc? De ce văd pisicile atât de bine în întuneric? Și este adevărat că pisicile sunt daltoniste? În acest articol îți explicăm cum văd pisicile lumea și cum sunt construiți ochii lor. De asemenea îți oferim câteva sfaturi dacă ai acasă o pisică cu probleme de vedere.

4 min

Curățarea ochilor și a urechilor pisicii

Nu doar blana pisicii trebuie îngrijită. Și ochii și urechile au nevoie de atenția noastră uneori. Există niște aspecte, pe care trebuie să le iei în considerare, atunci când cureți ochii și urechile pisicii.
5 min

De ce torc pisicile și cum fac asta?

Există un sunet mai frumos decât torsul unei pisici? Cu siguranță că, mai ales pentru iubitorii de pisici. Acestea torc atunci când se simt bine - iar acest sentiment de bine este transmis și stăpânului lor. Dar știai că pisicile torc și atunci când sunt rănite sau stresate? Află aici de ce fac pisicile acest lucru și cum produc acest mârâit continuu și sonor.
3 min

Depresia la pisici

Nu doar oamenii suferă de depresie – și pisicile pot suferi de boli mentale. În acest articol îți vom spune cum să recunoști depresia la pisici și – chiar mai important – cum o poți combate.
6 min

Despre părul de pisică: cum să îngrijești corect blana pisicii

Când blana pisicii este deasă și lucioasă, înseamnă că felina este sănătoasă din punct de vedere fizic și mental. În mare parte, pisicile au grijă  singure de blana lor. Însă asta nu înseamnă că nu au nevoie și de ajutorul tău. De fapt, părul de pisică are nevoie de periat regulat. De asemenea, și un regim alimentar echilibrat asigură sănătatea blănii.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!
4 min

Despre temperatura pisicilor: care este temperatura normală la pisici?

Temperatura corpului unui mamifer este un indicator important al sănătății sale. Citește acest articol pentru a te informa despre temperatura pisicilor. Care este temperatura normală la pisici? Când se vorbește de febră și când de hipotermie? Aici vei afla cele mai importante valori și simptomele afecțiunilor cauzate de temperaturi extreme.

6 min

Diareea la pisici

Diareea este cu siguranță unul dintre cele mai frecvente semne de boală cu care intră în contact stăpânii de pisici. Dar ce poate cauza diareea la pisici și când ar trebui să începi să te îngrijorezi? În acest articol îți prezentăm cele mai importante informații pe care ar trebui să le știi.
5 min

Febra la pisici

Febra la pisici - ca și la oameni - îndeplinește în primul rând o funcție de protecție. Cum îți poți da seama dacă pisica ta are febră și când devine aceasta periculoasă pentru pisică?
3 min

Feromoni pentru pisici: buni pentru felinele stresate?

Stresul poate declanșa diverse schimbări de comportament la pisici. Însă astfel de schimbări au loc mereu în cazuri individuale, nu există o imagine clinică uniformă. Printre semnele tipice se numără faptul că pisica reacționează mai agresiv sau este foarte timidă dintr-o dată. Stăpânii de pisici observă deseori urină nedorită în anumite locuri din casă. Multe pisici stresate zgârie mobila sau miaună mai mult ca de obicei. Pe lângă aceste schimbări nedorite de comportament, stresul este și o cauză comună pentru tot felul de boli: atunci când pisica este stresată, glandele suprarenale eliberează o cantitate mai mare din hormonul stresului – cortizol. Acest lucru la rândul lui slăbește sistemul imunitar, astfel încât corpul nu mai poate lupta adecvat cu bolile sau infecțiile nedetectate anterior. Prin urmare, este foarte important să te asiguri că mediul înconjurător este cât mai relaxant posibil.
5 min

Flatulența la pisici

Unii stăpâni de pisici se întreabă dacă pisicile au vânturi. La fel ca la oameni, câini și alte mamifere, flatulența apare și la pisici. Află aici cum se întâmplă acest lucru și când trebuie să îți faci griji.
4 min

Gestația la pisici

Ai o pisică gestantă? Îți urăm felicitări și cât mai multă distracție în această perioadă interesantă! Aici vei găsi tot ce trebuie să știi despre gestația la pisici și cum să ajuți viitoarea mămică până în ziua în care naște puii.

3 min

Giardia la pisici

Giardia este un parazit unicelular (protozoar) care poate cauza o inflamare severă a intestinului mic, diaree asociată la pisici și la multe alte animale, precum și la oameni. Giardia intestinalis (latină: ce face parte din intestin) apare în toată lumea și poate duce la progresii severe ale bolii, mai ales la pisicile tinere din cauza sistemului imunitar slăbit al acestora. Află ce trebuie să știi despre giardia la pisici în următorul articol!  
5 min

Glaucom la pisici

Glaucomul la pisici poate duce rapid la pierderea vederii. Din acest motiv, este important ca tu, ca stăpân de pisică, să știi cum să detectezi din timp această boală dureroasă a ochilor. Află aici cum se ajunge la glaucom.
6 min

Hipotiroidismul la pisici

Glanda tiroidă are o mare influență asupra organismului pisicii. Dar ce se întâmplă dacă funcția acestui organ este perturbată și se produce prea puțin hormon tiroidian? Acest articol îți oferă cele mai importante informații despre hipotiroidismul la pisici și îți arată cum îți poți ajuta pisica.
5 min

Infecția urechii la pisici (otită externă)

Mergi la ușă să lași pisica înăuntru după plimbarea de noapte. Dar ce e acolo? Urme de zgârieturi pe gât și blănoasa ta își ține capul într-o parte. Primul tău gând: s-a bătut cu o altă pisică! Ar putea fi vorba, de fapt, de o infecție a urechii.
5 min

Insuficiența renală la pisici

Pisicile suferă de așa-numita insuficiență renală cronică (INC), cunoscută și sub numele de boală renală cronică, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc. Aceasta este o pierdere pe termen lung a capacității de concentrație a rinichilor. Boala progresează, iar daunele sunt iremediabile, astfel încât pisica prezintă simptome precum vărsături, oboseală sau dezechilibre electrolitice care îi pun viața în pericol la doar câteva luni de la un anumit grad de afectare a rinichiului.
5 min

Mătreața la pisici: cauze și tratament

Blana lucioasă a fost întotdeauna un semn al unui animal sănătos. Dar ce înseamnă dacă pisica are mătreață? În acest articol îți explicăm de ce ar trebui să iei în serios aceste puncte albe și mici din motive de sănătate.
5 min

Nașterea la pisici: ce se întâmplă când pisica are pui

Odată ce o pisică devine gestantă, durează circa nouă săptămâni până la nașterea pisoilor. Dar perioada exactă de gestație variază între 61 și 72 de zile. Dacă pisoii nu au sosit după cea de-a 72-a zi, se recomandă o vizită urgentă la veterinar. În general pisicile își reduc activitățile obișnuite în această perioadă – cu excepția celor care implică bolul de mâncare. La urma urmei, acum trebuie să „mănânce” pentru mai mulți. Bineînțeles că și greutatea viitoarei mame se schimbă, aceasta devenind vizibil mai rotundă.
5 min

Negii la pisici

Dacă observi o umflătură pe piele atunci când îți mângâi pisica, este probabil vorba de un neg. Negii la pisici arată confuz de asemănător cu alte leziuni ale pielii. Prin urmare, dacă este vorba sau nu de cancer de piele poate fi deseori determinat doar de un medic veterinar. Află totul despre negii pisicilor și tratamentul acestora.
4 min

Pancreatita la pisici

Enzimele digestive sunt produse, depozitate și eliberate în pancreas. Însă aceste enzime digestive pot și ataca organul respectiv. Rezultatul este o inflamare severă a pancreasului (pancreatita). Află tot ce trebuie să știi despre această boală în articolul de mai jos.
5 min

Panleucopenia felină (FPV)

Panleucopenia felină, cunoscută și sub numele de panleucopenie, parvoviroză felină, ciumă felină sau boala Carré, este o boală infecțioasă periculoasă. Agentul patogen este parvovirusul felin (FPV), care este larg răspândit în rândul pisicilor. Deoarece panleucopenia felină extrem de contagioasă este de obicei fatală dacă nu este tratată, măsurile preventive sunt extrem de importante. În acest articol vei găsi cele mai importante informații despre simptomele tipice, tratamentul și protecția pisicii împotriva acestui virus.
6 min

Perioada de călduri la pisici

Perioada de călduri la pisici este unul dintre cele mai frecvente subiecte în cabinetele veterinare. În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre acest aspect al felinei.
5 min

Piometrul la pisici

O infecție uterină la pisici (piometru) este, de obicei, o urgență maximă. Acest articol îți oferă cele mai importante informații despre simptomele și opțiunile de tratament pentru ca tu să poți reacționa rapid și să-ți ajuți pisica.
5 min

Pisica are nasul uscat: este bolnavă?

Pisica ta are nasul uscat? În ciuda multor motive inofensive, anumite bolile pot duce, de asemenea, la uscarea nasului pisicii. Cu cât cunoști mai bine această problemă și posibilele cauze, cu atât mai repede îți poți ajuta blănoasa.
6 min

Pisica deshidratată: ce se poate întâmpla dacă pisica nu bea apă?

Se spune că noi, proprietarii de pisici, ar trebui să bem între doi și doi litri și jumătate de apă pe zi. Nu reușim să facem asta tot timpul, așa că în unele seri avem dureri de cap și suntem prost dispuși. Aceste lucruri sunt valabile și în cazul animalelor și este datoria noastră să le ajutăm. Însă înainte de toate, avem nevoie să aflăm câteva informații. Câtă apă trebuie să bea o pisică pe parcursul unei zile, pentru a se menține sănătoasă? Ce trebuie făcut dacă pisica nu bea apă și cum poți recunoaște o pisică deshidratată? În acest articol, oferim toate informațiile și sfaturile utile despre deshidratarea la pisici.
5 min

Pisica nu mănâncă nimic

Mâncatul este una dintre activitățile preferate ale pisicilor. Dar ce se întâmplă dacă observi că pisica nu mai are poftă de mâncare ca de obicei? Dacă blănoasa își pierde brusc pofta de mâncare, asta poate duce la probleme serioase de sănătate. În următorul articol vei afla care sunt posibilele cauze și când este mai bine să consulți un veterinar.
4 min

Pisică otrăvită – simptome

Multe pisici se plimbă libere pe afară și își explorează cartierul fără supraveghere. Astfel dau peste multe pericole ascunse, de exemplu momeala otrăvită. Află aici cum îți poți da seama dacă pisica a fost otrăvită și cum o poți ajuta.
5 min

Pisica tușește: cauze și tratament

Din punct de vedere medical, atunci când pisica tușește, se întâmplă o expulzare explozivă de aer din plămâni prin gura pisicii. Cauza acestui simptom este mereu un stimul care declanșează reflexul de tuse. Scopul acestui reflex este fie să scuipe corpuri străine, fie să îndepărteze mucusul bronhic din căile respiratorii. Tusea la pisici este foarte comună și poate avea diverse cauze.
4 min

Pisicile și arsurile solare

Ai crede că pisicile sunt bine protejate de razele soarelui prin blana lor. Dar și ele se pot arde. În acest articol vei afla care feline sunt mai expuse riscului, cum să recunoști arsurile solare la pisici și ce poți face în acest sens.
5 min

Plante toxice pentru pisici

Grădina a început să înflorească și pisica roade fericită plantele din ea. Pe cât de frumos ar părea acest scenariu, el poate pune viața felinei în pericol. Nu orice plantă este sănătoasă pentru pisică! Asigură-te că nu ai în grădină sau în locuință plante toxice pentru pisici. Citește acest articol pentru a afla ce este otrăvitor pentru pisici.
3 min

Polidactilia la pisici

Ai descoperit un pisoi cu un deget în plus printre animalele tale? Atunci cu siguranță nu ai greșit numărătoarea. S-ar putea ca felina să fie polidactilă, adică să aibă mai multe degete decât în mod normal. Află aici ce înseamnă polidactilia la pisici pentru sănătate și ce ar trebui să mai știi despre acest subiect controversat.
4 min

Pot pisicile să plângă?

În cursul vieții noastre, apar mereu situații extreme, care ne întristează. Oare pot animalele de companie să simtă același lucru? Poate că pisicile chiar pot plânge? Articolul nostru oferă răspunsuri la acestea, precum și alte întrebări.
5 min

Problemele digestive la pisici

Alimentația pisicilor noastre domestice seamănă rareori cu cea a rudelor lor sălbatice. De aceea schimbarea hranei pisicilor de când trăiesc împreună cu oamenii este un motiv frecvent pentru care problemele digestive apar tot mai des la pisici. Dar bolile, otrăvirea și alte probleme pot fi și ele cauzele diareii, a vărsăturilor și a constipației!
5 min

Răceala la pisici: cauze, simptome, tratament

La fel ca noi oamenii, și pisicile răcesc. În majoritatea cazurilor de răceală la pisici, simptomele sunt cele tipice: tuse, nas înfundat și oboseală. Acestea sunt rezultatul unei infecții virale inofensive, provocată de agenții patogeni specifici gripei feline. Aceștia sunt întâlniți des în adăposturile de animale sau în casele cu mai multe pisici. Unii agenți patogeni pot afecta grav sănătatea pisicii, motiv pentru care diagnosticarea detaliată urmată de un tratament eficient sunt foarte importante.
4 min

Radiografia la pisici

Pisica a fost lovită de o mașină și șchiopătează rău? Atunci acesta este un motiv bun pentru a face o radiografie a blănoasei la veterinar. Află când este necesară o radiografie pentru pisici, cum funcționează examinarea și cum pot fi văzute organele.
4 min

Râia auriculară la pisici

Pisica ta se scarpină des la urechi sau își scutură capul în mod repetat? Atunci acarienii ar putea fi cauza. Acarienii ce cauzează râia auriculară provoacă animalului, printre altele, mâncărimi severe. Citește următorul articol pentru a afla tot ce trebuie să știi despre râia auriculară la pisici.
4 min

Rinotraheita la pisici

Vremea umedă și rece, noroiul și schimbările constante de temperatură reprezintă o provocare și pentru sistemul imunitar al pisicilor. Cu toate acestea, dacă observi simptome cum ar fi strănuturi și curgerea nasului, este important să se facă distincția între o simplă răceală și temuta rinotraheită virală felină.
4 min

Senilitatea la pisici: cum să recunoști simptomele

Ești îngrijorat pentru că felina nu mai răspunde când o strigi? Sau te întrebi de ce pisica nu își mai găsește bolul de mâncare? Află cum să recunoști simptomele bătrâneții la pisici din timp și cum să îi oferi o viață lungă și sănătoasă.
5 min

SIDA pisicilor (Virusul Imunodeficienței Feline, FIV)

Pisica a ieșit pozitivă pentru FIV? În primul rând, păstrează-ți calmul. Află aici de ce un test pozitiv pentru virusul imunodeficienței feline (FIV) nu indică mereu o infecție cu FIV și la ce ar trebui să fi atent dacă felina într-adevăr suferă de așa-numita SIDA pisicilor.
6 min

Sindromul Cushing la pisici

Pisica ta a făcut o burtă mare sau pielea sa este foarte sensibilă la atingere? Toate acestea pot indica sindromul Cushing. Află aici de ce o vizită la veterinar este inevitabilă în acest caz și cum poți să îți susții pisica dacă suferă de această boală.
4 min

Sindromul Pica la pisici

Pisicile nu explorează mediul înconjurător  doar cu ochii și nasul, ci și cu gura. Dar dacă nu se mai pot opri din a ronțăi noua pătură sau așternutul igienic pentru pisici, poate fi vorba de sindromul de pica felină. Când încep veterinarii să vorbească despre o tulburare de comportament și cum îți poți da seama de acest lucru?
5 min

Toxoplasmoza la pisici

Atunci când urmează să sosească un copil nou în familie, mulți stăpâni de pisici își pun anumite întrebări: cum va funcționa relația dintre pisică și copil. Viitorii părinți sunt îngrijorați în special de toxoplasmoza la pisici, o boală cauzată de un parazit.

6 min

Vaccinarea pisicii

Pentru ca pisica ta să fie sănătoasă și ca să te poți bucura de ea mult timp, ar trebui să o vaccinezi. În caz contrar, pisicile pot suferi de boli grave care ar putea avea urmări permanente sau, în cel mai rău caz, pot duce la moartea acesteia. Doar veterinarii se pot ocupa de vaccinarea pisicii. De asemenea, doar ei au voie să completeze carnetul de sănătate al acesteia. Prin intermediul fiecărui vaccin sunt injectați agenți patogeni în pisică, dar aceștia nu cauzează nicio boală. Cu ajutorul acestora, pisica își formează așa numiții anticorpi. Aceștia previn pisica din a contacta diverse boli.
5 min

Viermii la pisici

Viermii sunt un capitol neplăcut din viața unui stăpân de pisică. Cu toate acestea, majoritatea iubitorilor de pisici ajunge să intre în contact cu ei, mai ales dacă pisica are acces afară. Dar și pisicile de apartament se pot infesta, prin mâncarea contaminată. Află cum poți să identifici corect viermii la pisici și ce măsuri trebuie să iei pentru deparazitarea animalului.

zooGhid pentru îngrijirea pisicilor

Deseori pisicile ne permit să observăm că suferă atunci când e ceva grav. Pierderea apetitului e unul dintre semnele că pisica ar putea avea nevoie de tratament. Însă există și excepții: de exemplu câinii și iepurii nu mai mănâncă dacă îi dor dinții, dar pisica nu are acest obicei.

O pisică va fi considerată sănătoasă atunci când poate duce o viață tipică a unei pisici, fără dureri și fără medicamente. Îți recomandăm să te uiți cu atenție la pisica ta și să mergi regulat la veterinar pentru consultații de rutină.

Dacă pisica ta are obiceiul să iasă din casă, ai posibilități limitate să îți formezi propria părere despre sănătatea ei. Mai ales că nu poți colecta mostre de scaun și de urină decât dacă pisica face la litieră. Dacă își face „treburile” exclusiv afară, nu prea ai posibilitatea să o evaluezi în funcție de acest criteriu.

Ține cont că mostrele de scaun pe care le iei din litieră pentru a fi examinate de veterinar, ar trebui să conțină cât mai puțin nisip. E important să mergi imediat la veterinar dacă pisica se comportă atipic sau pare să sufere. Nu uita că niciun articol de pe internet despre îngrijirea pisicilor, indiferent de cât de profesionist a fost scris, nu poate înlocui părerea unui expert.

Care sunt bolile tipice pisicilor?

Viermi: infestarea cu viermi este cel mai răspândită la pisicile de curte. De aceea, se recomandă deparazitarea internă. Infestarea cu acest patogen poate duce la diaree, blană zbârlită, posibil chiar la emaciere și deshidratare, precum și la o condiție generală proastă.

În cazurile deosebit de grave pot apărea blocaje intestinale sau peritonită. Din fericire, diagnosticul este ușor de stabilit, deoarece pot fi identificate clar ouăle viermilor prin examinarea scaunului. Soluțiile de deparazitare internă sunt menite să combată infestarea cu viermi.

Chlamyidia: patogenul Chlamydophila felis atacă țesutul conjunctiv al ochiului pisicii. Așadar, infecția se manifestă ca o conjunctivită. Unul dintre simptomele distinctive este ochiul apos, iar după câteva zile poate fi afectat și cel de-al doilea ochi. Dacă boala este severă, pot apărea daune semnificative. Răceala și febra pot fi și ele printre simptome.

Boala afectează în general pisicile cu vârsta cuprinsă între cinci săptămâni și nouă luni. Transmiterea are loc prin contactul direct cu secreția ochiului unei pisici bolnave. E posibil ca patogenul să fie transmis și de la pisici la oameni.

Patogenul poate fi detectat cu ajutorul unei mostre de tampon din ochi. Dacă pisica nu a fost vaccinată, detectarea anticorpilor poate confirma diagnosticul. Tetraciclina este antibioticul folosit în tratament. Tratamentul durează patru săptămâni.

În anumite condiții, care trebuie evaluate de veterinar, ar putea fi indicată vaccinarea împotriva Chlamydia. Acest lucru este necesar doar dacă pisica este expusă unui risc mare de infecție, de exemplu dacă pisica se află într-un adăpost de animale.

Toxoplasmoza: infecția cu toxoplasme (Toxoplasma gondii) se numește toxoplasmoză.
Toxoplasmele sunt microorganisme unicelulare. Acest patogen este răspândit în întreaga lume și nu infectează doar pisica, ci și linxul, ocelotul și puma. Pisicile se pot infecta prin intermediul fecalelor altor pisici, precum și de la animale de pradă care au patogenul, cum ar fi șoarecii și păsările. Riscul de infecție este mult mai mare la pisicile de curte decât la pisicile care stau doar în interior.

Semne evidente ale bolii pot fi pierderea apetitului, pierderi în greutate, letargie, probleme respiratorii, febră, vărsături, diaree, deficite neurologice și inflamarea sistemului muscular. Medicul veterinar poate stabili dacă pisica a avut deja o infecție. După o singură infecție, pisica are adesea anticorpi în sânge.

Veterinarul poate determina prin intermediul unei analize de sânge dacă pisica este infectată cu toxoplasme. El va examina și mostrele de scaun la o dată la două săptămâni. Tratamentul se face cu antibiotice și medicamente de deparazitare.

Rabie: e cauzată de un virus răspândit în întreaga lume. Infecția are loc prin mușcătura unui animal infectat cu rabie, dar și prin contact, cum ar fi linsul sau zgâriatul. Patogenul intră în corpul pisicii, prin salivă, prin răni sau membrane mucoase și ajunge la creier prin căile nervoase. Acolo, virusul se multiplică.

Din creier, virusul se răspândește prin corp și ajunge, printre altele, la glandele salivare. Transmiterea se face prin mușcătură. Însă nu toate animalele care suferă de rabie atacă altele, unele sunt surprinzător de docile. Poate dura până la 200 de zile până să apară simptomele bolii.

La două până la șapte săptămâni de când a avut loc infecția, va apărea boala. Se manifestă prin simptome precum pierderea apetitului, dureri de cap, amețeli, vărsături, dureri de gât și febră. La acestea se pot adăuga și sentimente de anxietate, precum și o frică de apă. Hiperexcitabilitatea generală este exprimată prin lăcrimare ridicată, transpirat excesiv și pupile dilatate. Îi curge salivă din gură pentru a preveni înghițirea acesteia și crampele asociate. Apoi urmează convulsiile.

Pisica moare între trei și cinci zile mai târziu. Boala poate fi identificată clar doar la un animal mort. Vaccinul antirabic oferă o protecție sigură. După imunizarea de bază, acesta trebuie repetat doar o dată la trei ani. Se recomandă vaccinarea tuturor pisicilor cu acces afară.

Ce pot face pentru ca pisica mea să fie cât mai sănătoasă?

Tu, ca stăpân, poți face multe pentru a te asigura că iubita ta felină rămâne sănătoasă cât mai mult timp. Însă pot apărea oricum boli. E important să mergi la veterinar dacă ai dubii, pentru că, după cum am spus și înainte, pisicile au tendința să nu lase să se vadă că sunt bolnave. Acest comportament provine din sălbăticie, unde pisica ar fi fost în pericol dacă era percepută de alții ca fiind o pradă ușoară.

Îți recomandăm și să îi faci vaccinurile la timp. Veterinarul deține mai multe informații legate de îngrijirea pisicilor și poate decide care vaccinuri sunt cele mai bune pentru pisica ta în funcție de câțiva parametri. Însă tu, ca stăpân de pisică ar trebui să fii bine informat despre ce vaccinuri sunt disponibile și la ce intervale ar trebui făcute.

Principiul pentru vaccinare este: cât de mult necesar, cât mai puțin posibil. Nici un vaccin nu poate garanta o protecție de 100% împotriva unei boli. Dar beneficiul unui vaccin este mult mai mare decât riscul asociat.

Obligatorie în îngrijirea pisicilor este și deparazitarea internă regulată, mai ales pentru că infestarea cu viermi poate deveni un pericol nu doar pentru pisică, ci și pentru om, dacă are un sistem imunitar slăbit. Același lucru se aplică la copii.