Sănătatea și îngrijirea câinilor

Iubim câinii și este important ca prietenii noștri patrupezi să fie cât mai sănătoși. Pentru că doar sănătoși se pot bucura cu adevărat de viață și de timpul petrecut cu noi. Pentru a fi siguri că blănoșii noștri sunt bine, ar trebui să empatizăm mereu cu ei și să învățăm să înțelegem semnele pe care aceștia ni le transmit instinctiv. Așa că ajută să ne dezvoltăm intuiția și instinctele. Ambele aspecte sunt atât de bine dezvoltate la câine, încât putem învăța multe de la blănoșii noștri în această privință. Este foarte important să înțelegem propriul lor limbaj, mai ales pentru că iubitele noastre animale nu pot comunica cu noi prin cuvinte. Poți afla din aceste pagini ce ar trebui să mai iei în considerare. Citește mai mult

5 min

Acarienii Demodex la câini

Ai observat dintr-o dată zone fără păr pe câinele tău, deși în rest se simte bine? Atunci acarienii demodex ar putea fi cauza. Micii paraziți colonizează blana câinilor, se înmulțesc și declanșează demodicoza. Află cum îți poți ajuta patrupedul și ce mai trebuie să știi despre acarienii demodex la câini din articolul nostru.

5 min

Adenita sebacee la câini

Adenita sebacee sau sebadenita este o boală de piele cauzată de organismul câinelui. Află cât de periculoasă este această boală și cum îți poți ajuta patrupedul.

5 min

Analgezice pentru câini

Analgezicele sunt unul dintre cele mai comune grupuri de medicamente utilizate de către medicii veterinari. Nu e de mirare - ele înlătură durerea câinilor și contribuie astfel la o îmbunătățire considerabilă a calității vieții lor. Dar ce analgezice există pentru câini și ce trebuie să iei în considerare atunci când le administrezi?

5 min

Anaplasmoza la câini

Lunile calde de vară te îmbie să faci plimbări lungi în natură. Din păcate, s-ar putea ca patrupedul tău să aducă acasă o căpușă nedorită dintr-o astfel de excursie. Dacă observi că dintr-o dată e obosit sau face febră la câteva zile după ce a fost mușcat de o căpușă, s-ar putea ca temuta anaplasmoză să fie cauza. În acest articol îți vom spune tot ce trebuie să știi despre această boală.

5 min

Anemia la câini

Anemia la câini nu este o boală. Mai degrabă, este un simptom. Din acest motiv, este important să se ajungă la rădăcina problemei. În acest articol îți vom arăta cum să îți dai seama dacă patrupedul tău este anemic și ce e de făcut după diagnosticare.

7 min

Anestezia la câini: procedură și riscuri

Anestezia nu a revoluționat doar medicina, ci și medicina veterinară. În prezent, este singura modalitate de a efectua operații majore pe animale. Cu toate acestea, anestezicele pot reprezenta un risc pentru sănătatea pacienților. Acest lucru este valabil și în cazul câinilor. De aceea este important să cunoști avantajele și dezavantajele anesteziei la câini.

4 min

Artrita la câini

Articulația câinelui tău este umflată după o căzătură și patrupedul are dureri atunci când palpezi umflătura? Atunci este posibil ca articulația să se fi inflamat. Află aici cum să recunoști artrita la câini și cum îți poți ajuta patrupedul.

6 min

Babesioza (Malaria canină)

Babesioza, așa-numita malarie a câinilor, făcea parte din bolile mediteraneene. Dar, odată cu răspândirea tot mai mare a paraziților responsabili de boala infecțioasă la câini, crește și riscul de infectare în România. Babesioza trebuie tratată, altfel poate fi fatală. În acest articol vei găsi informații despre simptome, tratament, șanse de vindecare și profilaxie.

5 min

Balonarea la câini (flatulență)

Este un simptom care poate fi observat la câini de toate vârstele și rasele: flatulența. Acest lucru nu este doar o pacoste pentru câine. Și noi, stăpânii, îl considerăm enervant. Următorul articol îți va spune tot ce trebuie să știi despre balonarea la câini și ce poți face în acest sens.

5 min

Bătăturile la câini (Calusuri)

Ai descoperit piele întărită pe cotul câinelui tău? Ar putea fi vorba de așa-numitul tilom, mai exact, bătături, calusuri sau zone de piele îngroșată. În acest articol vei afla cât de periculoase sunt aceste modificări ale pielii și ce poți face împotriva bătăturilor la câini.

4 min

Borelioza la câini (boala Lyme)

De îndată ce temperaturile cresc peste șapte grade, căpușele se trezesc din hibernare. Micii iubitori de sânge nu sunt doar enervanți, ci pot transmite și boli precum borelioza (boala Lyme): la om este boala cel mai frecvent diagnosticată în legătură cu o mușcătură de căpușă, dar apare și la prietenii noștri patrupezi. Însă, cum se manifestă borelioza la câini și cum poate fi tratată?

6 min

Câinele meu vomită: cauze și tratament

Cu siguranță că fiecare stăpân de câini a trecut prin asta și a rămas un pic speriat: câinele începe dintr-o dată să vomite. Însă, nu orice formă este alarmantă. Află din acest articol când ar trebui să ne îngrijorăm și ce este de făcut.

5 min

Câinele nu mănâncă

Câinele tău nu vrea să mănânce, deși de obicei visează la fripturi și bunătăți? Află aici cum îl poți ajuta și ce înseamnă când patrupedul tău vrea să mănânce doar gustări:

4 min

Câinele și înțepătura de albină: ce e de făcut?

Ești întins în grădină, patrupedul tău adulmecă straturile de flori ca de obicei și deodată auzi un urlet. Găsești o mică înțepătură roșie pe nasul său. Atunci probabil că este vorba de o înțepătură de albină! Dar ce ar trebui să faci dacă patrupedul a fost înțepat de o albină?

8 min

Câinii fără stăpân: oricine poate ajuta la protecția acestora

Nu toți câinii se bucură de un cămin iubitor. Mii de patrupezi așteaptă în adăposturile de animale ca oamenii să îi adopte. Mulți alții trăiesc în sanctuare sau au nevoie de un centru de plasament permanent pentru că sunt bolnavi cronic sau foarte bătrâni. Dar bunăstarea animalelor costă bani și necesită mult timp. De aceea, multe organizații se bazează pe ajutorul iubitorilor de animale. Vrei să ajuți și tu la protecția câinilor? Atunci avem câteva sfaturi și idei pentru tine despre ce poți face pentru câinii aflați în dificultate.

1 min

Câinii și alergia la hrană

În cazul în care câinele nu își tolerează hrana, este posibil să sufere de o alergie alimentară. Primele semne ale acesteia pot fi mâncărimi crescute și probleme digestive. Află aici ce o poate declanșa, cum o poți recunoaște și trata.

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

10 min

Ce pot face dacă am un câine obez? Obezitatea la câini: cauze și urmări

Supraponderabilitatea este o problemă majoră de sănătate pentru câini. Oricât de simpatic ți-ar părea când este “pufos”, un câine obez suferă. Nu doar că este afectată semnificativ calitatea vieții și speranța lor de viață, ci crește și riscul de probleme cardiace, diabet sau dureri ale articulațiilor. Află aici cum să îți dai seama dacă patrupedul tău este supraponderal.

7 min

Ce trebuie să știi dacă ai un câine orb

Dacă patrupedul tău este orb, el este acum mai dependent decât de obicei de sprijinul și îngrijirea ta. În acest articol vei afla de ce orbesc câinii și ce trebuie să iei în considerare dacă ai un câine orb.

6 min

Ciuperca de piele la câini

Câinele are brusc zone fără păr pe față sau pe picioare și se scarpină foarte des? Poate observi modificări similare ale pielii și la alți membri ai familiei de oameni sau animale? Atunci ciuperca de piele ar putea fi cauza! Citește următorul articol pentru a afla tot ce trebuie să știi despre ciuperca de piele la câini.

4 min

Conjunctivita la câini

Mulți stăpâni de câini au trecut deja prin asta – iubitul lor patruped are brusc ochii umflați și apoși. Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente boli oculare la câini. Citește următorul articol pentru a afla tot ce trebuie să știi despre cauzele, diagnosticul și tratamentul acestei boli.

5 min

Cryptorchidismul la câini 

Se estimează că între unu și șapte la sută din toți câinii masculi suferă de coborârea incompletă a testiculelor, cunoscută și sub numele de cryptorchidism. Află aici cât de gravă este și cum poate fi tratată această afecțiune.

5 min

Cum îmi dau seama că patrupedul are dureri?

Oamenii de știință au dovedit de mult timp că, la fel ca noi, și câinii pot simți durerea intensă. Cu toate acestea nu ne dăm seama mereu din prima, pentru că ei nu își exprimă suferința prin sunete întotdeauna.

3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.

4 min

Cum văd câinii de fapt?

Arunci mingea către câine fără nici o avertizare și te miri că o prinde fără probleme? Sau te întrebi cum văd patrupezii noaptea și dacă sunt daltoniști? De fapt ochii câinilor funcționează un pic diferit decât cei ai oamenilor. Îți vom explica cele mai mari diferențe și, cel mai important, vom răspunde la întrebarea „cum văd câinii de fapt”.

5 min

De ce câinele mănâncă iarbă?

Există diverse zvonuri care circulă despre motivul pentru care câinii mănâncă iarba gustoasă ca oile în timpul plimbării lor zilnice. Este de fapt acest lucru normal sau trebuie să îți faci griji dacă patrupedul tău mănâncă iarbă?

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.

3 min

Depresia la câini

Câinii sunt cunoscuți pentru că sunt mereu veseli și cei mai buni prieteni ai oamenilor. Dar ce se întâmplă dacă bucuria dispare și patrupedul tău este deprimat? Află cele mai importante informații despre subiectul „depresie la câini" din acest articol.

6 min

Dermatita alergică la purici

Puricii sunt coabitanți enervanți ai câinilor, mai ales pentru că pot declanșa boli cu simptome precum mâncărimi severe. Află mai multe despre dezvoltarea, tratamentul și prevenirea dermatitei alergice la purici în acest articol.

10 min

Dermatita atopică la câini

La fel ca noi, oamenii, și câinii noștri suferă din ce în ce mai mult de alergii. La unii câini, aceste alergii se manifestă sub forma unei boli inflamatorii a pielii - dermatită atopică. În articolul următor vei afla tot ce trebuie să știi despre această boală.

11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.

4 min

Despre tunsul câinilor

Îngrijirea regulată a blănii face parte din întreținerea adecvată a unui câine. În funcție de rasă, blana sa trebuie periată cel puțin o dată pe săptămână. Periază-l mai des, mai ales în sezonul în care își schimbă blana. Mulți stăpâni se întreabă dacă ar trebui să tundă câinele vara. Este tunsul benefic pentru patrupezi? Dacă da, află ce trebuie să iei în considerare!

6 min

Diabetul la câini

Este bolul cu apă noul cel mai bun prieten al câinelui tău, chiar și atunci când temperatura este moderată? De asemenea, slăbește chiar dacă apetitul i-a crescut de fapt? Atunci diabetul ar putea fi cauza. Mai jos am rezumat cele mai importante informații despre această boală pentru tine.

6 min

Diareea la câini

Din păcate, diareea la câini nu este o excepție. Aproape fiecare câine suferă de ea la un moment dat sau altul în cursul vieții sale. Dar cum apare și când trebuie să începi să te îngrijorezi? În următorul articol am făcut un sumar al celor mai importante informații despre acest subiect.

8 min

Dirofilarioza sau „viermii inimii” la câini

Viermii inimii la câini apar în principal în regiunea mediteraneeană. Cu toate acestea, din cauza creșterii numărului de călătorii, aceștia devin tot mai comuni și în restul Europei. Deoarece boala viermilor de inimă (dirofilarioza) poate fi fatală dacă nu este tratată, este important ca stăpânii să o recunoască la timp și să ia măsuri pentru a o preveni.

6 min

Displazia de șold la câini

Displazia de șold la câini este o afecțiune determinată genetic în dezvoltarea articulațiilor. Influențele externe, cum ar fi factorii de mediu, creșterea și nutriția, pot avea și ele un efect negativ asupra dezvoltării articulațiilor. Cele mai importante informații despre displazia de șold la câini pot fi găsite în articolul următor.

4 min

Donația de sânge la câini

Donațiile de sânge salvează vieți - și nu numai în medicina umană. În acest articol îți vom explica dacă patrupedul tău este potrivit pentru o donare de sânge și cum funcționează aceasta la câini.

5 min

Epilepsia la câini

Un scenariu de groază pentru orice proprietar de câine: blănosul iubit are o criză de epilepsie. Citește următorul articol pentru a afla cele mai importante informații despre epilepsia la câini.

6 min

Fitness pentru câini: cum să-l ajuți să ajungă la greutatea ideală

Drumul spre inima unui câine trece prin stomac. Însă un lucru făcut din iubire poate ajunge să fie cauza kilogramelor în plus. Cu ajutorul tău și cu un program ușor de fitness pentru câini, patrupedul tău poate reduce greutatea în exces. Astfel, va reveni la o formă fizică bună și va fi capabil să se miște din nou fără probleme. În acest articol îți vom arăta ce exerciții îmbunătățesc starea fizică a câinilor și în același timp aduc beneficii și sănătății tale.

4 min

Gastrita la câini (inflamația mucoasei stomacului)

Ai avut vreodată stomacul inflamat? Atunci știi cu siguranță cât de obositoare este această boală. Următorul articol îți oferă cele mai importante informații pe tema gastritei la câini pentru a te asigura că patrupedul este scutit de greață și vărsături.

4 min

Gestația la câini

Planificată sau nu, gestația la câini este o perioadă solicitantă atât pentru animale cât și pentru stăpâni. Cum îmi dau seama dacă am o cățea gestantă și ce trebuie să fac în această perioadă? Toate informațiile utile pot fi găsite în articolul următor.

6 min

Glaucomul la câini

Glaucomul este o boală oculară care trebuie luată în serios în orice situație. În acest articol îți vom explica de ce trebuie tratat glaucomul la câini și cum să îl recunoști.

11 min

Hipotermia la câini

Zăpadă, frig, un vânt tăios și o umezeală pătrunzătoare: iarna este o provocare pentru oameni și animale. În timp ce noi ne acoperim cu pălării, eșarfe și mănuși groase, câinii rămân cu blana lor călduroasă. Dar este acest lucru cu adevărat suficient sau și câinii pot răci? Cum îmi pot da seama dacă patrupedului îi este frig și cum pot preveni hipotermia la câini?

4 min

Infecția urechii la câini (otită externă)

Câinele tău își ține capul strâmb și își flutură regulat urechile lungi și lăsate. Dacă e așa, este posibil ca patrupedul să sufere de o infecție a urechii (otită). Află aici tot ce trebuie să știi despre infecțiile urechii la câini.

9 min

Infecții bacteriene la câini

Sunt mici și peste tot: bacteriile! Ele stau și așteaptă afară în natură, în pădure, la plimbare și pe câmp. Multe dintre ele sunt complet inofensive pentru patrupezii noștri, dar unele pot cauza boli grave. Aici îți vom prezenta cinci dintre cele mai cunoscute infecții bacteriene la câini și îți vom explica opțiunile de tratament.

3 min

Inflamația gingiilor la câini (gingivită)

Nu mai suporți respirația urât mirositoare a câinelui tău? Atunci îți recomandăm să faci o vizită la veterinar. Pentru că inflamația gingiilor la câini (gingivita) poate duce la respirație urât mirositoare, dar și la alte complicații. Acest articol îți va spune care sunt cauzele și cum îți poți ajuta câinele să scape de gingivită.

6 min

Inflamația uterină la câini (piometrul)

Potrivit studiilor, inflamația uterină nu este ceva neobișnuit la câini: aproximativ una din patru cățele nesterilizate suferă de așa-numitul piometru. În articolul nostru vei afla ce riscuri prezintă această boală pentru cățeaua ta și cum o poți ajuta.

4 min

Îngrijirea dinților câinelui

Câinilor le place să exploreze lumea cu gura. De aceea e foarte important să ai grijă de dinții patrupedului. Află mai multe despre îngrijirea dentară adecvată din acest articol.

6 min

Insolația la câini

Vara îi atrage pe oameni și pe animale în aer liber. Însă este recomandată prudență în zilele foarte călduroase. Câinii pot face și ei insolație. Patrupezii mai în vârstă și supraponderali, animalele cu nasul scurt (brahicefale), cu părul gros sau cu părul lung și câinii cu probleme circulatorii sunt deosebit de expuși riscului. În principiu, însă, insolația poate afecta orice câine!

5 min

Insuficiența renală la câini

Câinele bea mai multă apă decât de obicei sau vomită? Atunci s-ar putea ca problema să fie la rinichi. Află aici cum îl poate ajuta veterinarul pe blănosul tău și ce ar trebui să știi despre insuficiența renală la câini.

5 min

Înțepătura de viespe la câini: ce e de făcut?

Este o zi frumoasă de vară și te relaxezi în grădină alături de patrupedul tău. Dar, deodată, câinele începe să urle și dă cu lăbuța de panică. Observi un loc umflat și dureros - probabil o înțepătură de viespe. Citește articolul pentru a afla când poate fi periculoasă înțepătura de viespe pentru câini și ce trebuie să faci dacă patrupedul a fost înțepat de o viespe.

6 min

Lăbuța câinelui: structură, funcție și îngrijire

Întreaga greutate a câinelui se sprijină pe labele sale - de altfel, acestea sunt folosite intens în fiecare zi. De aceea, este important să le menținem sănătoase. Dar cum îți dai seama dacă lăbuțele patrupedului tău sunt sănătoase și cum le îngrijim corect? În articolul nostru vei găsi răspunsurile la aceste întrebări.

5 min

Leptospiroza la câini

Leptospiroza este o boală canină cauzată de bacterii în formă de spirală. Este cunoscută și sub numele de boala de Stuttgart sau boala Weil. Patogenul este bacteria leptospira (L.), care apare în toată lumea și cauzează infecții severe chiar și la stăpânii de câini. Cel mai comun tip este Leptospira interrogans, deși există și alte tipuri, precum L. pomona sau L. australis.

3 min

Lipomul la câine

Ai descoperit o umflătură în pielea patrupedului? Atunci ar putea fi vorba de un lipom. Află mai multe despre lipoame la câini și cât de periculoase sunt aceste tumori pentru animalul tău de companie.

5 min

Luxația de rotulă la câini

Micul tău patruped a început recent să țopăie pe un singur picior din spate atunci când îl scoți la plimbare, dar nu pare să simtă nici o durere? Atunci ar putea fi vorba de o rotulă luxată! Află aici ce înseamnă acest lucru pentru animalul tău de companie și cum poți recunoaște o luxație de rotulă la câine.

7 min

Mastită la câini (Inflamația glandei mamare)

Dacă observi o umflătură dureroasă a glandei mamare la cățelușa ta, este reticentă în a lăsa puii să mănânce și este apatică, acesta este cu siguranță un motiv pentru un control amănunțit la veterinar. În acest articol explicăm tabloul clinic al mastitei la câini și ce înseamnă această afecțiune.

5 min

Mastocitomul la câini

Ai descoperit o umflătură în timp ce îți mângâiai patrupedul? Nu o subestima. Pentru că un mastocitom la un câine are multe forme și necesită ajutorul veterinarului.

5 min

Mătreața la câini

Câinele tău are mătreață în blană și nu știi cum să scapi de micile puncte albe? Află în acest articol care sunt rasele de câini care dezvoltă cel mai des mătreață și ce poți face împotriva mătreții la animalul tău de companie.

5 min

Negii la câini

Negii nu apar doar la oameni, ci și la câini. Dar oare sunt aceștia periculoși pentru patrupezi? Și ce ar trebui să faci dacă descoperi micile modificări ale pielii la animalul tău? Acest articol răspunde la cele mai importante întrebări.

6 min

Obstrucția intestinală la câini

Mulți câini înghit măcar o jucărie în cursul vieții lor. În cel mai rău caz, acest lucru poate declanșa o obstrucție intestinală. Află ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea patrupedului tău din acest articol.

4 min

Pancreatita la câini

Pancreatita la câini (inflamația pancreasului) este o boală inflamatorie a pancreasului, care poate fi acută sau cronică. Atât formele acute, cât și cele cronice pot fi ușoare sau severe. Manifestarea ușoară este, de obicei, însoțită doar de tulburări locale minore, în timp ce manifestarea severă poate duce la modificări majore ale pancreasului și ale altor organe. Inflamația acută a pancreasului este, de obicei, severă, în timp ce pancreatita cronică este adesea ușoară, cu un prognostic mai bun.

4 min

Parvoviroza canină

Virușii se numără printre numeroasele pericole care amenință sănătatea iubiților noștri prieteni cu blană, iar parvovirusul canin este unul dintre aceștia. Află din articol care sunt simptomele parvovirozei, ce opțiuni de tratament sunt disponibile și cum îți poți proteja câinele de ea.

9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

6 min

Pododermatita la câini

Lăbuțele unui câine îl poartă peste tot și constituie baza unei vieți active. Leziunile la lăbuțe sau bolile de piele, cum ar fi pododermatita la câini, afectează calitatea vieții animalului tău de companie și îi provoacă durere. Află cum ajuți un câine bolnav în articolul nostru.

6 min

Pot câinii să iubească?

Părinții de animăluțe nu au nici un dubiu: câinii pot simți dragostea. Dar ce spun cercetările științifice actuale despre întrebarea „Pot câinii să iubească"? Află mai multe în articolul nostru:

3 min

Pot câinii să plângă?

„Câinii nu simt durerea emoțională" sau „Animalele nu simt durerea" sunt afirmații care circulă mereu pe internet. Dar cei care au ei înșiși un câine, de obicei, spun altceva. La urma urmei, fiind cel mai bun prieten al omului, suntem uniți prin dragoste și prietenie. Dar cum rămâne cu lacrimile ca expresie a durerii - pot plânge câinii?

4 min

Prebiotice și probiotice pentru câini

Câinele are deseori probleme digestive? Atunci prebioticele sau probiotice pentru câini pot fi soluția de care ai nevoie. Îți vom explica cum pot ajuta aceste substanțe la sănătatea intestinală a câinelui și la ce să fii atent atunci când i le administrezi.

7 min

Rabia la câini

Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă mortală care afectează mamiferele, inclusiv câinii și oamenii. Deși unele țări sunt considerate în prezent ferite de rabie, riscul de infectare cu rabie încă pândește în multe state din întreaga lume. Află în următorul articol tot ce trebuie să știi despre rabia la câini.

4 min

Răceala la câini

Pot câinii să răcească? Da! Nici măcar un câine nu este imun la o răceală, mai ales toamna sau iarna. Ca și în cazul oamenilor, o răceală poate apărea la câini mai ales în această perioadă a anului, când vremea este rece și umedă. Chiar și simptomele sunt similare cu cele ale oamenilor.  

5 min

Radiografia la câini

Câinele tău s-a rănit și șchioapătă rău? Acesta este un motiv suficient pentru a-i face o radiografie la un medic veterinar. Citește articolul nostru pentru a afla ce alte motive există pentru radiografii la câini și cum se efectuează examinarea.

5 min

Râia la câini (Scabia)

Râia nu este doar enervantă, ci și dureroasă pentru patrupezi. Acest articol îți explicăm cum să recunoști râia, ce o provoacă și cum să-ți ajuți câinele.

4 min

Respirația urât mirositoare la câini

Nu e ceva plăcut să simți un miros urât venind din gura patrupedului tău – nici pentru tine, nici pentru el. Dar uneori acesta poate fi un semn al unor boli ale cavității bucale. În acest articol vei găsi cele mai importante informații despre respirația urât mirositoare la câini pentru ca tu și blănosul tău să puteți respira din nou ușurați.

5 min

Schimbarea dinților de lapte la câini

Cățeii sunt drăguți și cu siguranță te țin ocupat – mai ales atunci când le apar primii dinți de lapte. În acest articol îți vom explica ce ar trebui să știi despre schimbarea dinților la câini și cum poți face ca această perioadă dureroasă să fie mai plăcută.

4 min

Senilitatea la câini: cum să îți ajuți patrupedul senior

Mulți câini își însoțesc stăpânii pentru o mare parte din viață și ajung la o vârstă frumoasă. Bineînțeles că bătrânețea își lasă amprenta și asupra prietenilor noștri blănoși. În acest articol vei afla care sunt semnele de senilitate la câini și cum poți face bătrânețea mai ușoară pentru ei. De asemenea vom aborda problema serioasă a momentului în care trebuie să ne luăm rămas bun.

3 min

Simțurile câinelui

Ceea ce ne fascinează întotdeauna pe noi, oamenii, la câini sunt abilitățile lor senzoriale extraordinare. Capacitățile lor de a se orienta, de a recunoaște totul și pe oricine după miros și de a auzi zgomote și sunete înalte sunt mult mai dezvoltate decât cele ale oamenilor.

6 min

Sindromul Cushing la câini (boala Cushing)

Sindromul Cushing la câini (boala Cushing) este una dintre cele mai cunoscute boli hormonale din practica veterinară. Află aici despre ce este vorba și care este speranța de viață a patrupezilor care suferă de această boală.

3 min

Sunt ghindele otrăvitoare pentru câini?

Te-ai jucat și tu în copilărie cu ghinde sau le folosești ca element decorativ frumos toamna? Atunci cu siguranță nu suspectezi nimic rău când patrupedul se joacă și el cu fructele toamnei. Dar ai grijă: ghindele sunt orice, dar nu inofensive pentru câine!

5 min

Toxoplasmoza la câini

Câinii iubesc carnea crudă - sau cel puțin așa se zice! Dar știai că și carnea crudă poate duce la toxoplasmoză la câini? În acest articol îți vom explica cum se întâmplă acest lucru.

7 min

Uleiul de cocos pentru câini: leac miraculos sau mit? 

Uleiul de de cocos pentru câini este considerat de mulți ani un leac miraculos pentru paraziți și inflamații. Dar ce este de fapt adevărat despre aceste afirmații? Citește articolul pentru a afla ce spun cele mai recente studii despre utilizarea uleiului de cocos la câini.

8 min

Vaccinarea câinelui

Nici nu se pune problema – vaccinarea câinelui protejează viața acestuia de boli infecțioase fatale. Dar ce vaccinuri ar trebui să aibă câinele? Ce se ascunde în spatele imunizării de bază a cățelului și cât de des trebuie făcut un rapel pentru a proteja câinele pentru restul vieții sale?

4 min

Viermii rotunzi la caini (Nematode)

Viermii rotunzi la câini pot rămâne adesea nedetectați pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, o infestare poate deveni destul de periculoasă. Prin urmare, este esențial - pe lângă profilaxia corectă - să recunoaștem la timp semnele unei infestări și să o tratăm.

3 min

Xylitolul la câini

Un înlocuitor popular al zahărului pentru oameni și un preparat mortal pentru câini: xilitol. Află aici de ce substanța este comestibilă pentru oameni și nu pentru câini.

Cum îmi dau seama dacă câinele meu este sănătos?

Poți vedea dacă patrupedului tău îi merge bine, printre altele, prin faptul că își exprimă bucuria. El face asta, de exemplu, jucându-se ca nebunul, atunci când vă plimbați împreună. Acesta este un indicator destul de sigur că bună starea lui este pe mâini bune.

Dacă ai dubii, poți pune mâna pe nasul prietenului tău patruped. Dacă este rece și umed, asta este de obicei un semn bun.

Care sunt primele semne de avertizare că animalul este bolnav?

Dacă respiră greu și/sau salivează fără semne vizibile și, în mod special, dacă vomită sau are diaree, acestea sunt primele semne de alarmă ale unei probleme de sănătate. Însă nu e nevoie să intri în panică.

Din contră: Este în interesul câinelui tău să rămâi calm. Și, în majoritatea cazurilor, aceste semne de avertizare nu sunt motiv de alarmă.

Cum pot ajuta câinele să rămână sănătos?

Este important să creezi cele mai bune condiții pentru ca acesta tău să rămână în formă, prin mâncare de calitate înaltă și adecvată. Condițiile de viață sunt și ele un factor, bineînțeles, și contribuie semnificativ la starea mintală, și astfel, indirect, la sănătatea fizică a iubitului tău animal.

De asemenea, ar trebui să faci controale de rutină la veterinar o dată pe an. El va vaccina câinele, îl va consulta și îi va verifica dinții și urechile.

Deparazitarea internă ar trebui făcută trimestrial și cea externă o dată pe lună sau trimestrial, în funcție de medicament.

Cu un câine senior, în schimb, ar fi recomandat să mergi la veterinar mai des. Medicul ar putea observa mai multe decât stăpânul câinelui, pentru că este capabil să evalueze o varietate mai mare de semne și simptome.

Cum pot rezolva problemele minore de sănătate ale câinelui meu?

Într-o viață activă pot apărea oricând mici probleme de sănătate. Acest lucru este valabil atât pentru blănoșii noștri, cât și pentru noi, oamenii. În cazul unei probleme minore de sănătate, putem în general noi, stăpânii, să găsim o soluție. Dacă problema nu poate fi rezolvată în acest mod, ar trebui să luăm în considerare o vizită la veterinar.

Dacă, de exemplu, observi că patrupedul pare să fie copleșit atunci când mergeți la plimbare, ar trebui pur și simplu să schimbi programul în funcție de nevoile sale. Acest lucru este în mod special adevărat pe vreme caldă, care poate fi foarte stresantă pentru câine. Fii atent la semnalele câinelui și  vei găsi cu siguranță programul potrivit.

Spre deosebire de oameni, câinii, respectiv lăbuțele lor sunt expuși la sticlă spartă, cuie, spini și altele de acest tip, fără protecție. În timpul unei plimbări în zăpadă se pot acumula bucăți de gheață între pernițele câinelui. Poți vedea acest lucru destul de repede ridicându-i lăbuța. Îndepărtează obiectele străine dintre pernițe, iar plimbarea poate continua imediat.

Pe de altă parte, spinii plantelor pot cauza răni adânci în pernițe. În mijlocul verii există și riscul ca smoala de pe trotuar să se încălzească atât de tare, încât smoala lichidă să curgă în unele locuri. Câinele poate călca pe ea, ceea ce îi poate cauza răni.

Dacă se rănește, clătește-i lăbuța cu grijă, cu apă curată. În funcție de lungimea blănii, ar putea fi necesar să tunzi ușor părul din zona lăbuței, apoi să aplici spray dezinfectant. Pe lângă o pereche rotundă de foarfece, trebuie să ai și dezinfectant într-o trusă de prim ajutor pentru câini.

Te poți uita mai atent la lăbuța câinelui în lumina zilei sau cu ajutorul unei lanterne și să îndepărtezi cu grijă impuritățile, eventual cu ajutorul unei pensete. Dacă nu poți îndepărta corpurile străine, cere ajutorul un veterinar cât mai repede.