Sănătatea și îngrijirea câinilor

Iubim câinii și este important ca prietenii noștri patrupezi să fie cât mai sănătoși. Pentru că doar sănătoși se pot bucura cu adevărat de viață și de timpul petrecut cu noi. Pentru a fi siguri că blănoșii noștri sunt bine, ar trebui să empatizăm mereu cu ei și să învățăm să înțelegem semnele pe care aceștia ni le transmit instinctiv. Așa că ajută să ne dezvoltăm intuiția și instinctele. Ambele aspecte sunt atât de bine dezvoltate la câine, încât putem învăța multe de la blănoșii noștri în această privință. Este foarte important să înțelegem propriul lor limbaj, mai ales pentru că iubitele noastre animale nu pot comunica cu noi prin cuvinte. Poți afla din aceste pagini ce ar trebui să mai iei în considerare. Citește mai mult

Căței și câini tineri

Vaccinarea câinelui

Nici nu se pune problema – vaccinarea câinelui protejează viața  acestuia de boli infecțioase fatale. Dar ce vaccinuri ar trebui să aibă câinele? Ce se ascunde în spatele imunizării de bază a cățelului și cât de des trebuie făcut un rapel pentru a proteja câinele pentru restul vieții sale?

6 min

Babesioza (Malaria canină)

Babesioza, așa-numita malarie a câinilor, făcea parte din bolile mediteraneene. Dar, odată cu răspândirea tot mai mare a paraziților responsabili de boala infecțioasă la câini, crește și riscul de infectare în România. Babesioza trebuie tratată, altfel poate fi fatală. În acest articol vei găsi informații despre simptome, tratament, șanse de vindecare și profilaxie.
4 min

Borelioza la câini (boala Lyme)

De îndată ce temperaturile cresc peste șapte grade, căpușele se trezesc din hibernare. Micii iubitori de sânge nu sunt doar enervanți, ci pot transmite și boli precum borelioza (boala Lyme): la om este boala cel mai frecvent diagnosticată în legătură cu o mușcătură de căpușă, dar apare și la prietenii noștri patrupezi. Însă, cum se manifestă borelioza la câini și cum poate fi tratată?
6 min

Câinele meu vomită: cauze și tratament

Cu siguranță că fiecare stăpân de câini a trecut prin asta și a rămas un pic speriat: câinele începe dintr-o dată să vomite. Însă, nu orice formă este alarmantă. Află din acest articol când ar trebui să ne îngrijorăm și ce este de făcut.
5 min

Câinele nu mănâncă

Câinele tău nu vrea să mănânce, deși de obicei visează la fripturi și bunătăți? Află aici cum îl poți ajuta și ce înseamnă când patrupedul tău vrea să mănânce doar gustări:
4 min

Câinele și înțepătura de albină: ce e de făcut?

Ești întins în grădină, patrupedul tău adulmecă straturile de flori ca de obicei și deodată auzi un urlet. Găsești o mică înțepătură roșie pe nasul său. Atunci probabil că este vorba de o înțepătură de albină! Dar ce ar trebui să faci dacă patrupedul a fost înțepat de o albină?
7 min

Câinele suferă de căldură: 10 sfaturi pentru zilele toride de vară

Odată cu vara vin și zilele toride, cu temperaturile cele mai ridicate de obicei între 23 iulie și 23 august. Soarele încălzește trotuarul dimineața și, până la prânz, căldura devine insuportabilă pentru patrupezii noștri. Însă, cu un pic de grijă, te poți asigura că blănosul trece cu bine peste zilele calde de vară. În acest articol îți vom spune ce poți face când câinele suferă de căldură, pentru a-l ajuta să se răcorească.
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
11 min

Ce pot face dacă am un câine obez? Obezitatea la câini: cauze și urmări

Supraponderabilitatea este o problemă majoră de sănătate pentru câini. Oricât de simpatic ți-ar părea când este “pufos”, un câine obez suferă. Nu doar că este afectată semnificativ calitatea vieții și speranța lor de viață, ci crește și riscul de probleme cardiace, diabet sau dureri ale articulațiilor. Află aici cum să îți dai seama dacă patrupedul tău este supraponderal.
6 min

Ciuperca de piele la câini

Câinele are brusc zone fără păr pe față sau pe picioare și se scarpină foarte des? Poate observi modificări similare ale pielii și la alți membri ai familiei de oameni sau animale? Atunci ciuperca de piele ar putea fi cauza! Citește următorul articol pentru a afla tot ce trebuie să știi despre ciuperca de piele la câini.
4 min

Conjunctivita la câini

Mulți stăpâni de câini au trecut deja prin asta – iubitul lor patruped are brusc ochii umflați și apoși. Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente boli oculare la câini. Citește următorul articol pentru a afla tot ce trebuie să știi despre cauzele, diagnosticul și tratamentul acestei boli.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

Cum văd câinii de fapt?

Arunci mingea către câine fără nici o avertizare și te miri că o prinde fără probleme? Sau te întrebi cum văd patrupezii noaptea și dacă sunt daltoniști? De fapt ochii câinilor funcționează un pic diferit decât cei ai oamenilor. Îți vom explica cele mai mari diferențe și, cel mai important, vom răspunde la întrebarea „cum văd câinii de fapt”.
5 min

De ce câinele mănâncă iarbă?

Există diverse zvonuri care circulă despre motivul pentru care câinii mănâncă iarba gustoasă ca oile în timpul plimbării lor zilnice. Este de fapt acest lucru normal sau trebuie să îți faci griji dacă patrupedul tău mănâncă iarbă?
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.
11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.
6 min

Diabetul la câini

Este bolul cu apă noul cel mai bun prieten al câinelui tău, chiar și atunci când temperatura este moderată? De asemenea, slăbește chiar dacă apetitul i-a crescut de fapt? Atunci diabetul ar putea fi cauza. Mai jos am rezumat cele mai importante informații despre această boală pentru tine.
8 min

Dirofilarioza sau „viermii inimii” la câini

Viermii inimii la câini apar în principal în regiunea mediteraneeană. Cu toate acestea, din cauza creșterii numărului de călătorii, aceștia devin tot mai comuni și în restul Europei. Deoarece boala viermilor de inimă (dirofilarioza) poate fi fatală dacă nu este tratată, este important ca stăpânii să o recunoască la timp și să ia măsuri pentru a o preveni.
6 min

Displazia de șold la câini

Displazia de șold la câini este o afecțiune determinată genetic în dezvoltarea articulațiilor. Influențele externe, cum ar fi factorii de mediu, creșterea și nutriția, pot avea și ele un efect negativ asupra dezvoltării articulațiilor. Cele mai importante informații despre displazia de șold la câini pot fi găsite în articolul următor.
5 min

Epilepsia la câini

Un scenariu de groază pentru orice proprietar de câine: blănosul iubit are o criză de epilepsie. Citește următorul articol pentru a afla cele mai importante informații despre epilepsia la câini.
6 min

Fitness pentru câini: cum să-l ajuți să ajungă la greutatea ideală

Drumul spre inima unui câine trece prin stomac. Însă un lucru făcut din iubire poate ajunge să fie cauza kilogramelor în plus. Cu ajutorul tău și cu un program ușor de fitness pentru câini, patrupedul tău poate reduce greutatea în exces. Astfel, va reveni la o formă fizică bună și va fi capabil să se miște din nou fără probleme. În acest articol îți vom arăta ce exerciții îmbunătățesc starea fizică a câinilor și în același timp aduc beneficii și sănătății tale.
4 min

Gestația la câini

Planificată sau nu, gestația la câini este o perioadă solicitantă atât pentru animale cât și pentru stăpâni. Cum îmi dau seama dacă am o cățea gestantă și ce trebuie să fac în această perioadă? Toate informațiile utile pot fi găsite în articolul următor.

11 min

Hipotermia la câini

Zăpadă, frig, un vânt tăios și o umezeală pătrunzătoare: iarna este o provocare pentru oameni și animale. În timp ce noi ne acoperim cu pălării, eșarfe și mănuși groase, câinii rămân cu blana lor călduroasă. Dar este acest lucru cu adevărat suficient sau și câinii pot răci? Cum îmi pot da seama dacă patrupedului îi este frig și cum pot preveni hipotermia la câini?
4 min

Infecția urechii la câini (otită externă)

Câinele tău își ține capul strâmb și își flutură regulat urechile lungi și lăsate. Dacă e așa, este posibil ca patrupedul să sufere de o infecție a urechii (otită). Află aici tot ce trebuie să știi despre infecțiile urechii la câini.
9 min

Infecții bacteriene la câini

Sunt mici și peste tot: bacteriile! Ele stau și așteaptă afară în natură, în pădure, la plimbare și pe câmp. Multe dintre ele sunt complet inofensive pentru patrupezii noștri, dar unele pot cauza boli grave. Aici îți vom prezenta cinci dintre cele mai cunoscute infecții bacteriene la câini și îți vom explica opțiunile de tratament.
4 min

Îngrijirea dinților câinelui

Câinilor le place să exploreze lumea cu gura. De aceea e foarte important să ai grijă de dinții patrupedului. Află mai multe despre îngrijirea dentară adecvată din acest articol.
3 min

Lipomul la câine

Ai descoperit o umflătură în pielea patrupedului? Atunci ar putea fi vorba de un lipom. Află mai multe despre lipoame la câini și cât de periculoase sunt aceste tumori pentru animalul tău de companie.
7 min

Mastită la câini (Inflamația glandei mamare)

Dacă observi o umflătură dureroasă a glandei mamare la cățelușa ta, este reticentă în a lăsa puii să mănânce și este apatică, acesta este cu siguranță un motiv pentru un control amănunțit la veterinar. În acest articol explicăm tabloul clinic al mastitei la câini și ce înseamnă această afecțiune.
5 min

Mătreața la câini

Câinele tău are mătreață în blană și nu știi cum să scapi de micile puncte albe? Află în acest articol care sunt rasele de câini care dezvoltă cel mai des mătreață și ce poți face împotriva mătreții la animalul tău de companie.
4 min

Pancreatita la câini

Pancreatita la câini (inflamația pancreasului) este o boală inflamatorie a pancreasului, care poate fi acută sau cronică. Atât formele acute, cât și cele cronice pot fi ușoare sau severe. Manifestarea ușoară este, de obicei, însoțită doar de tulburări locale minore, în timp ce manifestarea severă poate duce la modificări majore ale pancreasului și ale altor organe. Inflamația acută a pancreasului este, de obicei, severă, în timp ce pancreatita cronică este adesea ușoară, cu un prognostic mai bun. Pancreasul este un organ care produce, depozitează și eliberează enzime digestive. Cu toate acestea, există și riscul ca organul să se autodigere, ceea ce poate duce la o inflamație severă, pancreatită. Aici găsești informații despre pancreatita la câini: simptome și tratament, dar și cauze și prevenție.
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
3 min

Pot câinii să plângă?

„Câinii nu simt durerea emoțională" sau „Animalele nu simt durerea" sunt afirmații care circulă mereu pe internet. Dar cei care au ei înșiși un câine, de obicei, spun altceva. La urma urmei, fiind cel mai bun prieten al omului, suntem uniți prin dragoste și prietenie. Dar cum rămâne cu lacrimile ca expresie a durerii - pot plânge câinii?
4 min

Prebiotice și probiotice pentru câini

Câinele are deseori probleme digestive? Atunci prebioticele sau probiotice pentru câini pot fi soluția de care ai nevoie. Îți vom explica cum pot ajuta aceste substanțe la sănătatea intestinală a câinelui și la ce să fii atent atunci când i le administrezi.
4 min

Răceala la câini

Pot câinii să răcească? Da! Nici măcar un câine nu este imun la o răceală, mai ales toamna sau iarna. Ca și în cazul oamenilor, o răceală poate apărea la câini mai ales în această perioadă a anului, când vremea este rece și umedă. Chiar și simptomele sunt similare cu cele ale oamenilor.  
4 min

Senilitatea la câini: cum să îți ajuți patrupedul senior

Mulți câini își însoțesc stăpânii pentru o mare parte din viață și ajung la o vârstă frumoasă. Bineînțeles că bătrânețea își lasă amprenta și asupra prietenilor noștri blănoși. În acest articol vei afla care sunt semnele de senilitate la câini și cum poți face bătrânețea mai ușoară pentru ei. De asemenea vom aborda problema serioasă a momentului în care trebuie să ne luăm rămas bun.
3 min

Simțurile câinelui

Ceea ce ne fascinează întotdeauna pe noi, oamenii, la câini sunt abilitățile lor senzoriale extraordinare. Capacitățile lor de a se orienta, de a recunoaște totul și pe oricine după miros și de a auzi zgomote și sunete înalte sunt mult mai dezvoltate decât cele ale oamenilor.

Cum îmi dau seama dacă câinele meu este sănătos?

Poți vedea dacă patrupedului tău îi merge bine, printre altele, prin faptul că își exprimă bucuria. El face asta, de exemplu, jucându-se ca nebunul, atunci când vă plimbați împreună. Acesta este un indicator destul de sigur că bună starea lui este pe mâini bune.

Dacă ai dubii, poți pune mâna pe nasul prietenului tău patruped. Dacă este rece și umed, asta este de obicei un semn bun.

Care sunt primele semne de avertizare că animalul este bolnav?

Dacă respiră greu și/sau salivează fără semne vizibile și, în mod special, dacă vomită sau are diaree, acestea sunt primele semne de alarmă ale unei probleme de sănătate. Însă nu e nevoie să intri în panică.

Din contră: Este în interesul câinelui tău să rămâi calm. Și, în majoritatea cazurilor, aceste semne de avertizare nu sunt motiv de alarmă.

Cum pot ajuta câinele să rămână sănătos?

Este important să creezi cele mai bune condiții pentru ca acesta tău să rămână în formă, prin mâncare de calitate înaltă și adecvată. Condițiile de viață sunt și ele un factor, bineînțeles, și contribuie semnificativ la starea mintală, și astfel, indirect, la sănătatea fizică a iubitului tău animal.

De asemenea, ar trebui să faci controale de rutină la veterinar o dată pe an. El va vaccina câinele, îl va consulta și îi va verifica dinții și urechile.

Deparazitarea internă ar trebui făcută trimestrial și cea externă o dată pe lună sau trimestrial, în funcție de medicament.

Cu un câine senior, în schimb, ar fi recomandat să mergi la veterinar mai des. Medicul ar putea observa mai multe decât stăpânul câinelui, pentru că este capabil să evalueze o varietate mai mare de semne și simptome.

Cum pot rezolva problemele minore de sănătate ale câinelui meu?

Într-o viață activă pot apărea oricând mici probleme de sănătate. Acest lucru este valabil atât pentru blănoșii noștri, cât și pentru noi, oamenii. În cazul unei probleme minore de sănătate, putem în general noi, stăpânii, să găsim o soluție. Dacă problema nu poate fi rezolvată în acest mod, ar trebui să luăm în considerare o vizită la veterinar.

Dacă, de exemplu, observi că patrupedul pare să fie copleșit atunci când mergeți la plimbare, ar trebui pur și simplu să schimbi programul în funcție de nevoile sale. Acest lucru este în mod special adevărat pe vreme caldă, care poate fi foarte stresantă pentru câine. Fii atent la semnalele câinelui și  vei găsi cu siguranță programul potrivit.

Spre deosebire de oameni, câinii, respectiv lăbuțele lor sunt expuși la sticlă spartă, cuie, spini și altele de acest tip, fără protecție. În timpul unei plimbări în zăpadă se pot acumula bucăți de gheață între pernițele câinelui. Poți vedea acest lucru destul de repede ridicându-i lăbuța. Îndepărtează obiectele străine dintre pernițe, iar plimbarea poate continua imediat.

Pe de altă parte, spinii plantelor pot cauza răni adânci în pernițe. În mijlocul verii există și riscul ca smoala de pe trotuar să se încălzească atât de tare, încât smoala lichidă să curgă în unele locuri. Câinele poate călca pe ea, ceea ce îi poate cauza răni.

Dacă se rănește, clătește-i lăbuța cu grijă, cu apă curată. În funcție de lungimea blănii, ar putea fi necesar să tunzi ușor părul din zona lăbuței, apoi să aplici spray dezinfectant. Pe lângă o pereche rotundă de foarfece, trebuie să ai și dezinfectant într-o trusă de prim ajutor pentru câini.

Te poți uita mai atent la lăbuța câinelui în lumina zilei sau cu ajutorul unei lanterne și să îndepărtezi cu grijă impuritățile, eventual cu ajutorul unei pensete. Dacă nu poți îndepărta corpurile străine, cere ajutorul un veterinar cât mai repede.